Αλεξιάδης: Έρχονται σαρωτικοί έλεγχοι στην αγορά

Αλεξιάδης: Έρχονται σαρωτικοί έλεγχοι στην αγορά

Για σκελετούς στα ντουλάπια της ΕΤΑΔ έκανε λόγο η Νάντια Βαλαβάνη.

Την άμεση ενεργοποίηση όλου του ελεγκτικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου που συντελείτε στην αγορά και τη διακίνηση, προανήγγειλε ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής, ενώ διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις.

Από την πλευρά της, η απερχόμενη αναπληρώτρια υπουργός Νάντια Βαλαβάνη, αφού ευχαρίστησε τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για τη συνεργασία τους και επιβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να αφήσει την κοινοβουλευτική της έδρα, έκανε απολογισμό του έργου της: «Ονειρευτήκαμε ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα», δήλωσε η απερχόμενη υπουργός και πρόσθεσε ότι: «τώρα στο νέο τοπίο που δημιουργούν τα νέα φορολογικά βάρη η πραγματοποίησή του γίνεται πιο δύσκολη».

Μίλησε μάλιστα για κανιβαλισμό σε βάρος της με αφορμή τα δημοσιεύματα για το πρόσωπό της, ενώ επιφυλάχτηκε να κινηθεί νομικά. Η Νάντια Βαλαβάνη είπε, αναφερόμενη σε περιπτώσεις κακοδιαχείρισης στο δημόσιο, ότι: «υπάρχουν πολλοί σκελετοί στα ντουλάπια της ΕΤΑΔ για τον εισαγγελέα». Για τη φοροδιαφυγή είπε ότι όταν ανέλαβε, «υπήρχε ένα σύστημα που βραχυκύκλωνε όταν πήγαινε να αγγίξει τους από πάνω».

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι: «η φοροδιαφυγή είναι από τα κρίσιμα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει αυτή η κυβέρνηση» και συμπλήρωσε ότι, «ο Τρύφων Αλεξιάδης, είμαι σίγουρος ότι έχει και τις ιδέες και τη βούληση και τον ενθουσιασμό να προχωρήσει το έργο αυτό». Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης τόνισε ότι θα συγκρουσθεί για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και ανακοίνωσε ότι άμεσα θα ξεκινήσουν σαρωτικοί έλεγχοι στην αγορά, στις τουριστικές περιοχές, στους φύλακες λαθρεμπορίου και φοροδιαφυγής στη διακίνηση κτλ. Θα ενεργοποιηθεί όχι μόνο το ΣΔΟΕ ,αλλά όλος ο ελεγκτικός μηχανισμός. Επίσης τόνισε ότι δεν θα υπάρξει άλλη παράταση στις φορολογικές δηλώσεις.

Αναλυτικά, η Νάντια Βαλαβάνη δήλωσε ότι: «ονειρευτήκαμε ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα που είναι απόλυτα ρεαλιστικό. Τώρα γίνεται πιο δύσκολη η πραγματοποίηση του. Τα νέα βάρη δημιουργούν ένα τοπίο, στο οποίο, η όποια αναδιανομή δεν θα μπορέσει να αναιρέσει τις αδικίες».

«Εμείς κάναμε κάποια πράγματα για τα τεκμήρια. Όμως άλλα βασικά προβλήματα όπως ο ΕΝΦΙΑ ή η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ παρέμειναν», δήλωσε η Νάντια Βαλαβάνη όπως και ότι κάποιες θετικές ρυθμίσεις που έκανε για τους αγρότες, «τώρα τις παίρνει η σκούπα μαζί της», συμπλήρωσε. Η ίδια απευθυνόμενη στον Τρύφωνα Αλεξιάδη είπε: «εμείς ζήσαμε χωρίς Τρόικα και έτσι μπορέσαμε να κάνουμε κάποια πράγματα τη φορολογία όπως η ρύθμιση των 100 δόσεων. Εσύ Τρύφωνα δεν θα έχεις την πολυτέλεια αυτή».

«Σκελετούς στα ντουλάπια» βρήκε η Βαλαβάνη

Σύμφωνα με τα στοχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η κ. Βαλαβάνη, ως τώρα:

– 880.000 φυσικά πρόσωπα μπήκαν στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις

– Ρυθμίστηκαν 6,2 δισ. ευρώ χρέους, ενώ εισπράχθηκαν 800 εκατ. ευρώ.

– Το 2015 τα έσοδα από τη ρύθμιση θα φθάσουν συνολικά το 1,2 δισ. ευρώ.

Σε ότι αφορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο, η Νάντια Βαλαβάνη είπε ότι μπορούν να εισπραχθούν μόνο 9 δισ. ευρώ από τα 78 δισ. ευρώ που ανέρχονται συνολικά.

Επίσης, η Νάντια Βαλαβάνη έδωσε στοιχεία κακοδιαχείρισης στο δημόσιο. Συγκεκριμένα όπως είπε:

– Το Ελληνικό ΑΕ πλήρωνε ενοίκιο 3.000 ευρώ το μήνα στο Σύνταγμα για τρία άτομα και 1.900 ευρώ το μήνα για πάρκινγκ.

– Στα αρχεία της ΕΤΑΔ υπάρχουν άπειροι σκελετοί στα ντουλάπια για τον εισαγγελέα.
Αναφερόμενη στην ιδιωτικοποίηση του ΟΔΙΕ ΑΕ, είπε ότι έπρεπε να γίνει για να διασωθούν οι εργαζόμενοι σ’ αυτήν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ