Αλεξιάδης: Το 2017 κλείνει το κεφάλαιο «αντικειμενικές αξίες»

Αλεξιάδης: Το 2017 κλείνει το κεφάλαιο «αντικειμενικές αξίες»
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης κατά την ομιλία του στην άνοιχτή εκδήλωση στο πλαίσιο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της ΕΑΕΕ με θέμα : «Ασφαλιστική Αγορά : Μοχλός Ανάπτυξης», Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016. ΑΠΕ - ΜΠΕ/ΑΠΕ - ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ, από την επόμενη χρονιά οι συναλλαγές θα αφορούν την εμπορική αξία των ακινήτων.

Την πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να “κλείσει” το 2017 το κεφάλαιο των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων και να αντικαταστήσει με ένα σύστημα αξιόπιστης απεικόνισης των εμπορικών τιμών τη βάση υπολογισμού της φορολογίας των ακινήτων προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στο συνέδριο για την Ανάπτυξη και Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας “Prodexpo”. Παράλληλα ανέφερε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε κοινωνικό διάλογο εντός του 2017 προκειμένου να υπάρξει μείωση της φορολογίας βάση των όσων έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση. Στον τομέα των ακινήτων, είπε ο αναπληρωτής υπουργός, θα υπάρξει μείωση της φορολογίας βάσης, υπενθυμίζοντας, τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Σε ερώτηση σχετική με το ενδεχόμενο εφαρμογής του φόρου υπεραξίας ακινήτων από το επόμενο έτος μετά τη λήξη της περιόδου αναστολής του φόρου, ο Τρύφων Αλεξιάδης είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ο μηχανισμός για την υλοποίησή του αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενοι για νέα αναβολή του.

Ο Τρύφων Αλεξιάδης αφού προδιέγραψε τις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομικών, που είναι η κατάθεση των δύο νομοσχεδίων για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων, είπε ότι θα ακολουθήσει το νέο περιουσιολόγιο και μετά απ’ αυτό η αλλαγή του συστήματος των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων το 2017. Θα κλείσουμε το κεφάλαιο αυτό και θα πάμε σε ένα σύστημα αξιόπιστης απεικόνισης των εμπορικών τιμών των ακινήτων, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ο υπουργός τόνισε την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα σταθερό φορολογικό σύστημα που θα είναι δίκαιο και αναπτυξιακό. Στο σημείο αυτό κάλεσε τους φορείς της αγοράς ακινήτων να υποβάλλουν τις προτάσεις τους στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αλλάξει το κλίμα αποεπένδυσης και να υπάρξει επενδυτική ανάπτυξη στην αγορά ακινήτων.

Αναφερόμενος γενικότερα στις προτεραιότητες της πολιτικής της κυβέρνησης είπε ότι πέραν όλων των άλλων πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα του χρέους κάτι που θα οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση.