Η αλυσίδα ξενοδοχείων που πλήρωσε το μπλοκάρισμα του Wi – Fi

Η αλυσίδα ξενοδοχείων που πλήρωσε το μπλοκάρισμα του Wi – Fi

Η FCC «ελευθερώνει» το προσωπικό Wi-Fi στα ξενοδοχεία Marriott και την αναγκάζει να πληρώσει πρόστιμο.

Πρόστιμο 600.000 δολαρίων καλείται να πληρώσει η αλυσίδα ξενοδοχείων Marriott για την πρακτική της να μπλοκάρει τις υπηρεσίες Wi-Fi hotspots στα ξενοδοχεία της.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (Federal Communication Commission – FCC) των Ηνωμένων Πολιτειών επέκρινε με αυτό τον τρόπο την πρακτική της Marriott να εμποδίζει την πρόσβαση των πελατών της σε υπηρεσίες Internet μέσω διαφορετικών πηγών από τις προσφερόμενες υπηρεσίες Wi-Fi των ξενοδοχείων της αλυσίδας.

Η συνηθισμένη χρέωση για υπηρεσίες Wi-Fi στα ξενοδοχεία της αλυσίδα κυμαίνεται από 15 έως 20 δολάρια την ημέρα. Με την υποστήριξη της American Hospitality & Lodging Association, η Marriott ζήτησε από την FCC να της επιτραπεί να αναπτύξει στα ξενοδοχεία της συσκευές που εμποδίζουν τους πελάτες της να χρησιμοποιούν τα smartphones τους ως Wi-Fi hotspots, πρακτική που πολλοί από αυτούς επέλεγαν για να αποφύγουν τις πρόσθετες χρεώσεις.

Η απόφαση της Marriott βρήκε την ισχυρή αντίδραση εταιρειών που ασχολούνται με το ασύρματο internet, αλλά και της Google με την Microsoft. Οι εταιρείες ένωσαν τη φωνή τους με δεκάδες πελάτες της αλυσίδας οι οποίοι κατήγγειλαν αυτή την πρακτική.

Υπήρχαν, εξάλλου, αναφορές – τις οποίες η Marriott επιβεβαίωσε, τελικά – σύμφωνα με τις οποίες η χρέωση των υπηρεσιών σε συμμετέχοντες σε συνέδρια που διεξάγονταν σε χώρους του ξενοδοχείου Gaylord Opryland στο Νασβιλ, κυμάνθηκε από 250 έως 1000 δολάρια την ημέρα! Η Marriott είχε προχωρήσει στο μπλοκάρισμα των προσωπικών υπηρεσιών Wi-Fi στους χώρους των συνεδρίων, τουλάχιστον από το 2012 και μετά.

Σύμφωνα με την FCC, η πρακτική αυτή έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 333 της Πράξης Επικοινωνιών, κατά το οποίο κανένα πρόσωπο δεν επιτρέπεται να παρεμβαίνει εσκεμμένα ή κακόβουλα στις ραδιοεπικοινωνίες. Η Marriott, η οποία ζήτησε από την FCC να τροποποιηθεί η Πράξη Επικοινωνιών, ώστε να εξαιρεθούν από την απαγόρευση οι συνεδριακοί χώροι, υποστήριξε πως το μπλοκάρισμα είναι απαραίτητο καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος κυβερνοεπιθέσεων.

Το αίτημα βρήκε την αντίθεση πολλών πελατών της αλυσίδας. Σύμφωνα με αυτούς, πρόκειται για ένα «παραπλανητικό αίτημα» που θα επιφέρει στην πραγματικότητα την παρεμπόδιση του Wi-Fi και στους υπόλοιπους χώρους του ξενοδοχείου. Μετά τον σάλο που προκλήθηκε στα social media, η Marriott αποφάσισε να αποσύρει το αίτημά της.

Η Επιτροπή προειδοποίησε πως την ίδια τύχη με τη Marriott θα έχει και οποιαδήποτε άλλο ξενοδοχείο προβεί σε παρόμοιες ενέργειες, ενώ κάλεσε το κοινό να προβεί σε καταγγελίες για παρόμοια περιστατικά.