Xάος στην Ιταλία: Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων- Καθηλώνονται πτήσεις της Alitalia

Xάος στην Ιταλία: Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων- Καθηλώνονται πτήσεις της Alitalia
epa08244442 A woman wearing a protective mask walks in Brescia, Italy, 24 February 2020. Italian authorities announced on the day that there are over 200 confirmed cases of COVID-19 disease in the country, with at least six deaths. Precautionary measures and ordinances to tackle the spreading of the deadly virus included the closure of schools, gyms, museums and cinemas in the affected areas in northern Italy. EPA/SIMONE VENEZIA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Από αύριο η αεροπορική εταιρεία αναστέλλει τις πτήσεις από και προς το Μιλάνο.

Οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν απόψε ότι τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ιταλία άγγιξαν πλέον τα 7.375, ενώ οι νεκροί είναι 366. Σε σχέση με χθες έχασαν την ζωή τους άλλοι 133 άνθρωποι, ενώ 622 ασθενείς έχουν ιαθεί. Τα κρούσματα του τελευταίου 24ωρου είναι 1.314. Σε μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων έχουν εισαχθεί 650 ασθενείς. Το 73% των θανόντων ζούσε στην Λομβαρδία. Συνολικά, 3.557 ασθενείς έχουν εισαχθεί σε δημόσια νοσοκομεία, ενώ 2.180 είναι σε κατ΄οίκον περιορισμό.

Στο μεταξύ, αυτή την ώρα σταματά η απομόνωση της μικρής κόκκινης ζώνης γύρω από την πόλη του Λόντι, με 50.000 κατοίκους. Η απόφαση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα ισχύουν πλέον όλη την περιφέρεια της Λομβαρδίας.

Ακυρώνει πτήσεις από και προς το Μιλάνο η Alitalia

Η Alitalia αναστέλλει όλες τις πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού από και προς το αεροδρόμιο του Μιλάνο, Μαλπένσα, από αύριο.

Προηγουμένως, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις δήλωσε πως η Ιταλία θα πρέπει να απαγορεύσει σε όλους τους πολίτες της να ταξιδεύουν στην Ευρώπη ώστε να περιοριστεί η επιδημία του νέου κορωνοϊού.

Η Ιταλία έβαλε νωρίτερα σήμερα σε καραντίνα ένα μεγάλο τμήμα του εύπορου βορρά της, περιλαμβανομένης της οικονομικής πρωτεύουσάς της, του Μιλάνου, σε μια δραστική νέα προσπάθεια να συγκρατήσει το ξέσπασμα του κορωνοϊού.

«Η Ιταλία θα πρέπει να απαγορεύσει σε όλους τους πολίτες της να ταξιδεύουν στην Ευρώπη, αφού εμείς δεν μπορούμε να διατάξουμε τέτοιο πράγμα μέσα στη ζώνη Σένγκεν», δήλωσε ο Μπάμπις μιλώντας στην τσεχική τηλεόραση.

Σε απομόνωση όλη την περιφέρεια της Λομβαρδίας και άλλες 12 περιοχές

Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε το Σάββατο να κηρύξει σε απομόνωση όλη την περιφέρεια της Λομβαρδίας, και άλλες δώδεκα περιοχές σε Βένετο, Εμίλια Ρομάνια και Πεδεμόντιο. Πρόκειται, ουσιαστικά, για επέκταση της «κόκκινης ζώνης» σε μεγάλο μέρος του ιταλικού βορρά.

Πέρα από την Λομβαρδία, σε απομόνωση τίθενται οι περιοχές των πόλεων Πάρμα, Πιατσέντσα, Μόντενα, Ρέτζιο Εμίλια, Ρίμινι, Πέζαρο, Ουρμίνο, Βενετία, Τρεβίζο, Πάδοβα, ‘Αστι και Αλεσάντρια, μέχρι τις 3 Απριλίου.

Ουσιαστικά, απαγορεύεται η μετακίνηση των πολιτών έξω από τις περιοχές αυτές, εκτός από ειδικές περιπτώσεις. Κλειστά θα παραμείνουν γυμναστήρια, πισίνες, μουσεία, πολιτιστικά κέντρα και χιονοδρομικά κέντρα. Τα εμπορικά κέντρα θα μπορούν να μένουν ανοικτά μόνον από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή.

Εξεγέρσεις σε φυλακές και σωφρονιστικά ιδρύματα

Εξεγέρσεις σημειώθηκαν σήμερα σε σειρά φυλακών εξαιτίας του κλίματος έντονης ανησυχίας που έχει δημιουργηθεί μετά την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ιταλία.

Δεκάδες κρατούμενοι της φυλακής του Φροζινόνε, κοντά στην Ρώμη, κατέστρεψαν μέρος του τμήματος του σωφρονιστικού ιδρύματος στο οποίο βρίσκονται. Κύριο αίτημά τους, να υιοθετηθούν πιο αποτελεσματικά μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού μέσα στις φυλακές. Δεν υπήρξε καμία απόδραση, αλλά η προκλήθηκε τεράστια ένταση.

Για τον ίδιο λόγο εξεγέρσεις σημειώθηκαν στα σωφρονιστικά ιδρύματα στις πόλεις Φότζια της Απουλίας και Μόντενα της Εμίλια Ρομάνια. Οι κρατούμενοι σκαρφάλωσαν στους τοίχους και σε ορισμένες περιπτώσεις έκαψαν στρώματα.

Χθες βράδυ, επίσης, στις φυλακές της πόλης Σαλέρνο, κοντά στην Νάπολη, οι κρατούμενοι εξεγέρθηκαν κατά της απόφασης να σταματήσουν οι επισκέψεις των συγγενικών τους προσώπων, ώστε να μην ευνοηθεί η μετάδοση του κορωνοϊού μέσα στο σωφρονιστικό ίδρυμα.

«Εγκλωβισμένος» ο Πάπας

Λέγοντας ότι αισθάνεται «εγκλωβισμένος» ο πάπας Φραγκίσκος εκφώνησε το κυριακάτικο κήρυγμά του σήμερα μέσω του Ίντερνετ μέσα από το Βατικανό αντί να μιλήσει από το ανοιχτό παράθυρο ενώπιον τεράστιου πλήθους, όπως συνηθίζεται.

Ωστόσο εμφανίστηκε για λίγο μόνο στο παράθυρο και κούνησε το χέρι του στους εκατοντάδες πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί στην τεράστια πλατεία του Αγίου Πέτρου, που συνήθως συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες.

Οι περισσότεροι πιστοί βρίσκονταν σε απόσταση ασφαλείας μεταξύ τους παρακολουθώντας το κήρυγμα του πάπα από τέσσερις γιγαντοθόνες.

«Είναι λίγο περίεργο το σημερινό κήρυγμα με τον πάπα κλεισμένο στην βιβλιοθήκη, αλλά σας βλέπω και είμαι κοντά σας» είπε.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο Φραγκίσκος δεν έδωσε την ευχή του και εκφώνησε το κήρυγμά του πίσω από παράθυρο από το 2013 που εξελέγη, πέραν των περιπτώσεων εκείνων όπου ταξίδευε εκτός Ρώμης.

«Βρίσκομαι με την προσευχή μου κοντά στους ανθρώπους που υποφέρουν εξαιτίας της παρούσας επιδημίας του κορωνοϊού αλλά και σε εκείνους που τους φροντίζουν» είπε.

Ο ποντίφικας ενθάρρυνε τους πιστούς «να ζήσουν αυτή τη δύσκολη στιγμή με την δύναμη της πίστης, την πεποίθηση της ελπίδας και τον ζήλο της φιλανθρωπίας». Στη συνέχεια το παράθυρο άνοιξε και κούνησε το χέρι του για λίγο χωρίς να μιλήσει.

Πηγή του Βατικανού είπε ότι από αύριο τα μουσεία του, τα οποία κάθε χρόνο συγκεντρώνουν έξι εκατομμύρια επισκέπτες, θα είναι κλειστά.