Αλήθειες και μύθοι για τα Big Data και την τεχνητή νοημοσύνη στο μάρκετινγκ

Αλήθειες και μύθοι για τα Big Data και την τεχνητή νοημοσύνη στο μάρκετινγκ
Ο Στέφανος Καράγκος αναλύει τα σημερινά δεδομένα και ρίχνει φως στις θεωρίες που έχουν παρουσιαστεί διαφορετικά.

Real Time big data, η «αρχιτεκτονική» της στρατηγικής και βέβαια το Destination Marketing. Αυτά είναι μερικά μόνο θέματα που αναλύει ο thought leader Στέφανος Καράγκος*, με αφορμή την επερχόμενη ομιλία του στο the Architect Show.

– Ποια αξία του Data Driven Strategy & Decision Making;

Οι περισσότεροι μεγάλοι οργανισμοί σήμερα αναζητούν ικανούς συνεργάτες στα Big Data Analytics προκειμένου να σχεδιάσουν στρατηγικές που θα επιφέρουν αποτελέσματα. Το κίνητρο τους έχει να κάνει με την συνεχή αναζήτηση μεγαλύτερης και σταθερότερης αποδοτικότητας, κάτι που ιστορικά στον χώρο του επιχειρείν συνάδει απόλυτα με αποφάσεις και στρατηγικές που έχουν λάβει υπόψη τους «στοιχεία και νούμερα».

Με την έλευση της ψηφιακής εποχής, η ικανότητα μας να «μετράμε» πράγματα απέκτησε μεγαλύτερο βάθος και εύρος, αλλά για πολύ καιρό δεν είχαμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε ουσιαστικά αυτά τα δεδομένα.  Αυτό, τον τελευταίο καιρό έχει αλλάξει δραστικά, οδηγώντας τη λήψη αποφάσεων και τον σχεδιασμό στρατηγικής σε ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο και επαναπροσδιορίζοντας πλήρως το τι είναι εφικτό σε επίπεδο γνώσης και κατανόησης όλων των παραμέτρων που επηρεάζουν την πορεία μιας επιχείρησης, μιας υπηρεσίας ή μιας μάρκας.

Οι εταιρείες στον χώρο των Big Data Analytics που ξεχωρίζουν, ή όχι, «κρίνονται» σε πέντε μεγάλους τομείς.

1. αν οι πηγές των Data είναι σωστές
2. αν τα Data είναι αρκετά (ώστε να τους αξίζει και ο προσδιορισμός “Big”),
3. αν η ποιότητα και δομή τους (έστω και κατόπιν επεξεργασίας) τα καθιστούν χρήσιμα προς ανάλυση
4. αν υπερέχουν σε επίπεδο καινοτομίας τόσο σε τεχνολογία, μεθοδολογία όσο και στην εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης (Α.Ι.) μέσω αλγοριθμικών μοντέλων ανάλυσης.
5. Τέλος, αν διαθέτουν ποιότητα και εξειδίκευση σε θέματα στρατηγικής αλλά και Design Thinking, εξασφαλίζοντας έτσι τον αποδοτικότερο σχεδιασμό της ανάλυσης (ξεκάθαροι στόχοι, σωστά ερωτήματα, συγκεκριμένο πλαίσιο) αλλά και την καλύτερη αξιοποίηση των ευρημάτων και αποτελεσμάτων.

– Τι ορίζουμε ως τεχνητή νοημοσύνη στο marketing; Ποιες είναι οι νέες τεχνολογίες/ εργαλεία που πρέπει να έχουμε υπόψη μας και ποια τα αποτελέσματά τους.

Θα πρέπει πρώτα να καταλάβουμε πως η τεχνητή νοημοσύνη (Α.Ι.) ως όρος έχει γίνει πολύ «trendy» τα τελευταία χρόνια.  Δυστυχώς, αυτό έχει οδηγήσει πολλές εταιρίες στο να ισχυρίζονται πως έχουν τη δυνατότητα εφαρμογής και χρήσης Α.Ι. ενώ στην πραγματικότητα δεν έχουν γνώση ή δεν διαθέτουν συστήματα και τεχνολογίες.  Το φαινόμενο αυτό, εγκυμονεί τον κίνδυνο απαξίωσης του όρου και της κατηγορίας, μιας και «χρεώνονται» τις αποτυχίες και αστοχίες αυτών των, κατά δήλωση, Α.Ι. εταιριών.

Πραγματική αξία και διαφορά, έρχεται μόνο με την στρατηγική χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης (Strategic A.I.), που συνδυάζει τις τελευταίες εξελίξεις σε τομείς και τεχνολογίες σε σχέση με την αρχιτεκτονική βάσης δεδομένων, των γλωσσών προγραμματισμού, NLP (Natural Language Processing), Machine Learning, Neural Networks, των πολυεπίπεδων αλγοριθμικών μοντέλων.

Άρα, η Τεχνητή Νοημοσύνη στο Marketing είναι ο μόνος τρόπος που μπορεί να μετατρέψει και να μεταφράσει Big Data σε πληροφορίες και insights. Μπορείς για παράδειγμα να κατανοήσεις σε μεγάλο βάθος το κοινό στο οποίο απευθύνεσαι, με στόχο την στρατηγική αξιοποίηση αυτών στο decision making της μάρκας.

Όλα τα παραπάνω απαιτούν βαθιά γνώση, εξειδίκευση, μελέτη και μακροχρόνια έρευνα για την ανάδειξη υψηλής ακριβείας τεχνικών και μεθοδολογιών.

Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που υπάρχουν πολύ λίγες εταιρίες στον χώρο οι οποίες πραγματικά μπορούν να προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες.

– Ποια εκτιμάτε ότι θα είναι η επόμενη μέρα στον τουρισμό, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης σας για το «ταξίδι» του επισκέπτη πριν την επιλογή του προορισμού διακοπών;

Η Μέση Ανατολή βγαίνει δυναμικά στο προσκήνιο το 2019-2020 με πιο δημοφιλής προορισμούς την Ιορδανία, Αίγυπτο και Ομάν στοχεύοντας σε θεματικούς «Adventure Travelers» (Hiking, Cycling, Trekking in Historic Places , κ.α.).

Για τα επόμενα χρόνια … Τα θεματικά, το «Experience Personalized Travelling» είναι ακόμα πιο ουσιαστικό και σημαντικό για τον Ευρωπαίο Τουρίστα, και αυτό είναι και μια μεγάλη ευκαιρία για την χώρα μας, στην προσπάθεια του να διευρύνει το Τουριστικό της «αποτύπωμα» αλλά και τοποθέτηση στον παγκόσμιο χάρτη.

Τα Innovative Family Travel Packs είναι μια ραγδαία αναπτυσσόμενη τάση για τους Αμερικανούς Τουρίστες και το SOLO-Travel θα παρουσιάσει μία τεράστια ανάπτυξη μέσα στο 2020-2021.

Μιλάμε λοιπόν για τάσεις και αποτελέσματα που μπορούν να βοηθήσουν όλους τους τομείς του τουρισμού (Ξενοδοχεία, Τουριστικά γραφεία, Εστιατόρια μέχρι και κρατικούς φορείς)

Για να ακούσετε την ομιλία του Στέφανου Καράγκου, με θέμα «Destination Marketing» κλείστε θέση δωρεάν στο the Architect Show εδώ: https://bit.ly/2InJdVt

Η σύνδεση της δουλειάς σας με την αρχιτεκτονική.

Η δουλειά μας έχει ως βάση το Design Thinking που είναι μέρος της αρχιτεκτονικής σκέψης. Επιπλέον, κάθε τί που κάνουμε είναι βασισμένο σε δεδομένα, μαθηματική θεωρία και συνδυαστική σκέψη, που ισχύει και στην περίπτωση της αρχιτεκτονικής.

Υπάρχει πληθώρα δεδομένων μέσα από τις βάσεις που χτίζουμε προς αξιοποίηση και για τον κλάδο της Αρχιτεκτονικής και του Real Estate Development.

Μέσα από αυτά μπορούμε να διαγνώσουμε τάσεις σε αγορές, ανάγκες και χαρακτηριστικά που συμπεριλαμβάνουν και το καίριο θέμα της «αισθητικής» κάτω από διαφορετικές παραμέτρους, ικανοποιώντας κάθε πιθανή ανάγκη και ερώτημα που μπορεί να παρουσιαστεί.

*O Στέφανος Καράγκος είναι ιδρυτής και CEO της Digital Marketing Agency XPLAIN (xplain.co), βραβευμένη ως Double Gold Winner για καινοτόμες λύσεις ψηφιακού marketing και content strategy στα Internationalist Awards στη Νέα Υόρκη. Είναι πρωτοπόρος και think leader στην τεχνολογία, το Marketing και τα Media εδώ και 20 χρόνια. Μοιράζεται το όραμά του με 70 εξειδικευμένους Data Scientists και Consumer Behavior Experts, εστιάζοντας στη σχέση Data Marketing και  Consumers’ Intelligence με έμφαση στην Τεχνητή Νοημοσύνη, τα προγνωστικά analytics και τα real-time big data.

Το the Architect Show θα πραγματοποιηθεί στις 4 και 5 Μαΐου, ώρα: 11:00 – 21:30 στο HELEXPO MAROUSSI, λεωφ. Κηφισίας 39 Είσοδος: Ελεύθερη. https://vimeo.com/314883211

Επιμέλεια: Design Ambassador & archisearch.gr . Creative Direction: Bllend Design Office. Διοργάνωση MEDEXPO