Αλκοόλ και καβγάδες στη Ντάουνινγκ Στριτ “δείχνει” το πόρισμα του Partygate

Αλκοόλ και καβγάδες στη Ντάουνινγκ Στριτ “δείχνει” το πόρισμα του Partygate
epa08301818 British Prime Minister Boris Johnson gives a press conference about the ongoing situation with the COVID-19 coronavirus outbreak inside 10 Downing Street in London, Britain, 17 March 2020. For most people, the new coronavirus causes only mild or moderate symptoms, such as fever and cough. For some, especially older adults and people with existing health problems, it can cause more severe illness, including pneumonia. EPA/MATT DUNHAM / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το πόρισμα για το σκάνδαλο Partygate, ενδεχομένως να εντείνει την πίεση επί του Bρετανού πρωθυπουργού για να παραιτηθεί.

Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ένας καυγάς και η αδιαθεσία μίας από τις συμμετέχουσες είναι τα χαρακτηριστικά ενός από τα επίμαχα πάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ, το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο 2020, σύμφωνα με το επίσημο πόρισμα των αρχών της Βρετανίας.

«Η γιορτή διήρκεσε αρκετές ώρες. Υπήρξε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ από ορισμένα άτομα. Μία γυναίκα αρρώστησε. Σημειώθηκε και ελαφρύς διαπληκτισμός μεταξύ δύο άλλων ατόμων», αναφέρεται στο κείμενο του πορίσματος για το σκάνδαλο Partygate, το οποίο ενδεχομένως να εντείνει την πίεση επί του Bρετανού πρωθυπουργού για να παραιτηθεί.

Τα πάρτι που παραβίασαν τους κανόνες του lockdown για την πανδημία στην Ντάουνινγκ Στριτ υπολείπονται των αναμενόμενων υψηλών απαιτήσεων, αλλά δεν απηχούν την κυρίαρχη κουλτούρα της διακυβέρνησης εκείνη την χρονική στιγμή, συμπεραίνει η έκθεση που συνοψίζει τα πορίσματα της έρευνας, την οποία διενήργησε η ανώτατη δημόσια λειτουργός Σου Γκρέι.

«Πολλοί θα είναι αναστατωμένοι από το γεγονός ότι τέτοιου είδους συμπεριφορά επιδείχθηκε σε τέτοια κλίμακα στην καρδιά της Κυβέρνησης. Το κοινό έχει το δικαίωμα να έχει τις υψηλότερες απαιτήσεις συμπεριφοράς σε τέτοιους χώρους και είναι σαφές πως ό,τι συνέβη υπολείπεται αυτών των απαιτήσεων», αναφέρεται στην έκθεση.

«Εχω την ισχυρή πεποίθηση, ωστόσο, ότι αυτά τα περιστατικά δεν απηχούν την κυρίαρχη κουλτούρα στην Κυβέρνηση και την Δημόσια Διοίκηση εκείνη την χρονική στιγμή. Πολλές χιλιάδες άνθρωποι σε ολόκληρη την χώρα εργάσθηκαν ακούραστα για να είναι στο ύψος των περιστάσεων σε μία πρωτοφανή συγκυρία», συμπληρώνεται.

Τι δηλώνει ο Τζόνσον 

Ο βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι αναλαμβάνει «ακέραια την ευθύνη» για τις παραβιάσεις του lockdown με την οργάνωση των πάρτι στις υψηλότερες σφαίρες της βρετανικής εξουσίας, μετά την δημοσίευση της έκθεσης της ανώτατης δημόσιας λειτουργού Σου Γκρέι που επιρρίπτει τις ευθύνες στην κορυφή της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Αναλαμβάνω ακέραια την ευθύνη όλων όσων συνέβησαν υπό την ηγεσία μου», δήλωσε στην Βουλή των Κοινοτήτων ο Μπόρις Τζόνσον, επαναλαμβάνοντας ότι ζητά συγγνώμη για το σκάνδαλο Partygate.