Άλλα λένε οι δανειστές και άλλα η κυβέρνηση

Άλλα λένε οι δανειστές και άλλα η κυβέρνηση

Εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα που μεταφέρει κάθε πλευρά για την πρόοδο της διαπραγμάτευσης.

Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η εικόνα που μεταφέρουν κυβερνητικά στελέχη σε σχέση με εκείνη που μεταφέρουν τα στελέχη των δανειστών.

Αξιόπιστη πηγή με άμεση γνώση της διαπραγμάτευσης χαρακτήριζε ως και «μηδενική» την πρόοδο της περασμένης εβδομάδας, παρά το περί του αντιθέτου κλίμα που μετέφερε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα στελέχη της ελληνικής αποστολής αποχώρησαν από τις Βρυξέλλες το Σάββατο και δεν είχαν επιστρέψει, έως σήμερα το πρωί, ενώ οι εκπρόσωποι των θεσμών που συμμετέχουν στο Brussels Group δεν είχαν ειδοποιηθεί για συνεδρίαση σήμερα.

Την ίδια ώρα, όπως μεταφέρουν πηγές των δανειστών, δεν υπάρχει καμία πρόοδος ούτε στο θέμα του ασφαλιστικού, ούτε -πολύ περισσότερο- στο θέμα των εργασιακών.

Σε ό,τι αφορά στους συντελεστές του ΦΠΑ, ακόμη υπάρχει διαφωνία τόσο για τους συντελεστές όσο και για τα προϊόντα που θα υπαχθούν σε αυτούς.

Διάσταση απόψεων υπάρχει και για το πρωτογενές πλεόνασμα. Οι δανειστές επιμένουν στο 2% του ΑΕΠ για φέτος, ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία για κάτω από 1% του ΑΕΠ. Οι πληροφορίες αυτές διαψεύδονται από τους δανειστές, οι οποίοι συμπληρώνουν με νόημα ότι «ακόμη κι αν δέχονταν το 1% του ΑΕΠ, αυτό θα απαιτούσε πρόσθετα μέτρα της τάξεως των 3-4 δισ. ευρώ για να καλύψει την απόσταση από το πρωτογενές έλλειμμα 0,5-1% του ΑΕΠ που βρισκόμαστε τώρα».

Πώς εξηγείται αυτή η τόσο διαφορετική εικόνα ανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές; Πηγές των θεσμών υποστηρίζουν ότι είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση να θέλει να δημιουργήσει αισιοδοξία, δίνοντας την εικόνα ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία, ώστε σε περίπτωση αποτυχίας να ρίξει την ευθύνη στους δανειστές. Άλλες πηγές εκτιμούν ότι ίσως η κυβέρνηση να θέλει να πείσει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ότι η συμφωνία είναι αναπόφευκτη, ώστε να μην την καταψηφίσουν οι πιο «σκληροί» βουλευτές της. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν στελέχη των θεσμών, πολύ κοντά στη διαπραγμάτευση, «υπάρχει μεγάλη διάσταση ανάμεσα στην εικόνα που μεταδίδεται στην Ελλάδα και στην πραγματικότητα που βλέπουμε εντός του Brussels Group».

Στους κόλπους των δανειστών έχει σχεδόν συμφωνηθεί πως, ακόμη και εάν υπάρξει τελικά συμφωνία, αυτή θα πρέπει να είναι συνολική. Δηλαδή να περιλαμβάνει και το ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Στη συνέχεια -και πριν την εκταμίευση χρημάτων- θα πρέπει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί να ψηφιστούν, ακόμη κι αν εφαρμοστούν σταδιακά.

Μόνο υπό αυτή την προϋπόθεση θα άνοιγαν οι κρουνοί της ρευστότητας.

Η εκτίμησή τους δε, είναι ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει μερική εφαρμογή και μερική εκταμίευση, γιατί οι ανάγκες της Ελλάδας μέσα στο καλοκαίρι είναι τόσο μεγάλες που δεν μπορούν να καλυφθούν με μέρος μόνο της δόσης.