Αλλαγή κουλτούρας για την προσέλκυση επενδύσεων

Αλλαγή κουλτούρας για την προσέλκυση επενδύσεων
Photo: Ingram Publishing

Έλληνες ομογενείς, αλλά και εκπρόσωποι των μεγαλύτερων εταιρειών έδωσαν το παρόν στο συνέδριο της Capital Link.

 

Για ενίσχυση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και αλλαγή κουλτούρας από πλευράς κράτους απέναντι στους επιχειρηματίες που θέλουν να τοποθετηθούν επενδυτικά στην Ελλάδα, έκαναν λόγο ο Ιδρυτής της Calamos Investments, John Calamos, και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Metropoulos & Company, Ντιν Μητρόπουλος, κατά την ομιλία τους στο συνέδριο της Capital Link.

Όπως τόνισαν οι Έλληνες ομογενείς, παρότι υπάρχουν φρέσκες ιδέες και έξυπνα μυαλά στην Ελλάδα οι επενδύσεις καθίστανται αποτρεπτικές καθώς δεν δίνονται κίνητρα σε υποψήφιους επενδυτές.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, έδωσαν το παρόν στελέχη από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στη χώρα. Βασικό θέμα συζήτησης δεν ήταν άλλο από το πώς η Ελλάδα μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων χωρών και να καταστεί πόλος έλξης κεφαλαίων μεγάλων επενδυτικών funds.

Όπως δήλωσε στο Fortunegreece.gr o Τάκης Σολωμός, Funding Partner της First Athens S.A., αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις που ναι μεν εμφανίζουν κέρδη και τα πάνε καλά, ωστόσο, λόγω του δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος και της έλλειψης ρευστότητας δεν έχουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν. «Η χώρα αποτελεί ακόμα κομμάτι της Δύσης. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ υπολείπεται του μέσου όρου της ΕΕ. Υπάρχουν εκατοντάδες Έλληνες επιχειρηματίες που δεν έχουν πρόσβαση σε επιδοτήσεις ή δανειοδότηση μέσω τραπεζών. Θεωρώ ότι είναι μια χρυσή ευκαιρία για να τοποθετηθεί κάποιος επενδυτής στη χώρα και να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους».

Ο Τάκης Σολωμός πρόσθεσε πως πέρα από την αναζήτηση υποψήφιων επενδυτών, οι Έλληνες επιχειρηματίες θα πρέπει να στραφούν στις αγορές του εξωτερικού. «Πρέπει να υπάρξει εξωστρέφεια. Δεν είναι δυνατόν να βασίζεται μια επιχείρηση μόνο στους Έλληνες καταναλωτές. Η δημιουργία εμπορικής και εξαγωγικής σχέσης με τις ΗΠΑ, πιστεύω ότι θα λειτουργήσει προς όφελος της χώρας».

Στο επίκεντρο του συνεδρίου βρέθηκε και ο τραπεζικός τομέας με την επικεφαλής του γραφείου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD), στην Αθήνα, Σαμπίνα Τζιούρμαν, να ανακοινώνει πως περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ έχουν διοχετευθεί στην εγχώρια αγορά για την στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων.

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Νίκολας Τζένετ, επισήμανε ότι η διοίκηση της τράπεζας εκτός από το Δημόσιο, δίνει πλέον ειδικό βάρος στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα. Το σκεπτικό για την αλλαγή στρατηγικής, είναι πως ο ιδιωτικός τομέας και η υγιής και εξωστρεφής καινοτόμα επιχειρηματική δραστηριότητα, μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Μεταξύ των ομιλητών του συνεδρίου ήταν και ο επικεφαλής του Τομέα Κοινωνικής Ευθύνης του διεθνούς επιχειρηματικού Ομίλου Libra και πρόεδρος του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας, Τζίμη Αθανασόπουλος.

Κάνοντας έναν απολογισμό των επενδύσεων που έχει υλοποιήσει τα τελευταία χρόνια ο Τζίμη Αθανασόπουλος επικεφαλής του Τομέα Κοινωνικής Ευθύνης του διεθνούς επιχειρηματικού Ομίλου Libra και πρόεδρος του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας ανέφερε πως από την στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην Ελλάδα, έχει διατεθεί άτοκη χρηματοδότηση 3,5 εκατ. ευρώ, χωρίς εγγυήσεις και παρακρατήσεις, ταυτόχρονα με ένα πλήρες πακέτο συμβουλευτικών υπηρεσιών σε 14 ελληνικές επιχειρήσεις.