Αλλαγή ονόματος για την EADS

REUTERS

Η νέα «Airbus Group» έρχεται μετά από αναδιάρθρωση που οδήγησε σε περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Η ευρωπαϊκή εταιρεία αεροσκαφών, αεροδιαστημικής και άμυνας EADS μετονομάσθηκε σήμερα σε Airbus Group (Όμιλος Airbus), στο πλαίσιο μιας αναδιάρθρωσης η οποία θα οδηγήσει επίσης σε περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Η αναδιοργάνωση συνδυάζεται με την αλλαγή του ονόματος, η οποία τονίζει το πιο αναγνωρίσιμο προϊόν της εταιρείας, τα αεροπλάνα Airbus.

Η εταιρεία θα έχει τώρα τρεις μονάδες αντί για τέσσερις. Ένωσε τις μονάδες άμυνας και διαστήματος -που ήταν άλλοτε γνωστές ως Cassidian, Astrium και Airbus Military- στην Airbus Defence and Space. Το τμήμα ελικοπτέρων Eurocopter της εταιρείας μετονομάσθηκε σε Airbus Helicopters, ενώ διατηρεί το τμήμα κατασκευής εμπορικών αεροσκαφών Airbus.

Διαβάστε ακόμη: Και εγένετο η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο

Η εταιρεία έχει πληγεί από περικοπές των προϋπολογισμών στις οποίες έχουν προχωρήσει οι ευρωπαϊκές –καθώς και η αμερικανική, η καναδική και την αυστραλιανή– κυβερνήσεις, εξαιτίας των οποίων οι στρατιωτικές παραγγελίες έχουν μειωθεί ή εξαλειφθεί. Η αναδιάρθρωση έχει στόχο την ολοκλήρωση των επιχειρήσεων της Airbus, αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητά της και την αναγνωρισιμότητά της.

Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης, περίπου 5.800 θέσεις εργασίας πρόκειται να περικοπούν ως το 2016 σ’ όλη την Ευρώπη στην Airbus Defence and Space, η βάση της οποίας είναι στο Ότομπριν, έξω από το Μόναχο. Η έδρα της Cassidian στο γειτονικό Ουντερσλάισχαϊμ πρόκειται να κλείσει.

Περίπου 2.600 περικοπές θέσεων εργασίας θα γίνουν στη Γερμανία και 1.000 στη Γαλλία. Βρετανοί εργαζόμενοι θα επηρεαστούν επίσης, ενώ θα εξαλειφθούν 1.300 θέσεις μερικής απασχόλησης.

Διαβάστε ακόμη: Το σχέδιο κυριαρχίας της Μέσης Ανατολής στις αερομεταφορές

Ο Όμιλος Airbus θα διαπραγματευθεί τις λεπτομέρειες των περικοπών θέσεων εργασίας τους ερχόμενους μήνες με αντιπροσώπους των εργαζομένων. Το συνδικάτο IG Metall έχει ζητήσει να μην γίνουν απολύσεις και επιδιώκει από κυβερνήσεις και πολιτικούς να υποστηρίξουν τη θέση του αυτή.

Ωστόσο ο όμιλος δεν έχει αποκλείσει τις απολύσεις.

Η αλλαγή της ονομασίας του ομίλου πρέπει τώρα να εγκριθεί από τους μετόχους και η σχετική ψηφοφορία αναμένεται το Μάιο.

Η EADS σχηματίσθηκε το 2000 από τρεις ευρωπαϊκές εταιρείες αεροδιαστημικής και σήμερα απασχολεί 140.000 ανθρώπους.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο