Αλλαγή ονόματος στο Αιγαίο προτείνει ο αρχιτέκτονας του τουρκολιβυκού συμφώνου

Αλλαγή ονόματος στο Αιγαίο προτείνει ο αρχιτέκτονας του τουρκολιβυκού συμφώνου
Στιγμιότυπο από παραλία στη νησί της Κύθνου, Σάββατο 28 Ιουλίου 2018. Η Κύθνος είναι ένα κυκλαδονήσι ανάμεσα σε Κέα και Σέριφο (Δυτικές Κυκλάδες) σε απόσταση 3 ωρών από το λιμάνι του Πειραιά και μόλις 1 ώρα και 40 λεπτά από το λιμάνι του Λαυρίου. Διοικητικά ανήκει στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Ονομάζεται και Θερμιά, τουλάχιστον από τον 12ο αιώνα οπότε και αναφέρεται ως "Επισκοπή Κέας και Θερμιών". Το όνομα αυτό οφείλεται στις θερμές πηγές που υπάρχουν μέχρι και σήμερα στον όρμο των Λουτρών. Τα λουτρά της Κύθνου απολάμβανε ο βασιλιάς Όθωνας και η βασίλισσα Αμαλία (1837-1862). Η Κύθνος έχει έκταση 99,3 τ.χλμ, πληθυσμό 1310 κάτοικους και μήκος ακτογραμμών περίπου 104 χιλιόμετρα, με 92 όρμους, ορμίσκους και παραλίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι προσβάσιμες οδικά. Στο νησί υπάρχουν δύο μεσόγεια χωριά, η Χώρα ή Μεσαριά και η Δρυοπίδα ή Σύλλακας. Επιπλέον υπάρχουν τρείς κύριοι παραθαλάσσιοι οικισμοί, το κύριο λιμάνι ο Μέριχας, τα Λουτρά με τις ιαματικές πηγές και η Παναγία Κανάλα με την ομώνυμη εκκλησία. Η Κύθνος έχει καθημερινή συγκοινωνία με τον Πειραιά και το λιμάνι του Λαυρίου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Μ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τον ενοχλεί το ελληνικό όνομα.

Σταματημό δεν έχουν οι τουρκικές προκλήσεις από την Άγκυρα, τη στιγμή που συνεχίζεται ο συναγερμός της τουρκικής προκλητικής Navtex και λίγες μόλις ώρες πριν την πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία.

Στην τελευταία χρονικά εξέλιξη, ο αντιναύαρχος και πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και ο φερόμενος ως ο «πατέρας» της «Γαλάζιας Πατρίδας», αλλά και εμπνευστής του τουρκολιβυκού συμφώνου, Τζιχάτ Γιαϊτζί, προτείνει την αλλαγή της ονομασίας του Αιγαίου.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη μυθολογία, το όνομά του Αιγαίου προέρχεται από τον Αιγέα, βασιλιά της Αθήνας και πατέρα του Θησέα, ο οποίος έπεσε και πνίγηκε στα νερά του πελάγους από το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

Σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα Ahval, ο οποίος επικαλείται το Veryansın news, ο Γιαϊτζί προτείνει την αλλαγή της ονομασίας του Αιγαίου Πελάγους, καθώς όπως λέει αυτή είναι ελληνική. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, συστήνει το Αιγαίο να μετονομαστεί σε «Θάλασσα των νήσων» (Islands Sea) ή Βόρεια Μεσόγειος (Northern Mediterranean).

Επιπλέον υπογράμμισε πως η περιοχή του Αιγαίου που ανήκει η Τουρκία, μια από τις επτά γεωγραφικές περιοχές της χώρας, θα πρέπει να μετονομαστεί σε δυτική Ανατολία (western Anatolia).

Ο Γιαϊτζί είναι ο θεωρητικός της «Γαλάζιας Πατρίδας», του ισχυρισμού δηλαδή ότι η Τουρκική Δημοκρατία, ως διάδοχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, πρέπει να επεκτείνει τα θαλάσσια σύνορά της και να διεκδικήσει την κυριαρχία σε νησιά και νησίδες του Αιγαίου, της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας. Βάσει αυτής της θεωρίας ο Ερντογάν έχει προχωρήσει με την αναθεωρητική πολιτική του στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Γιαϊτζί θεωρείτο ένας από τους πιο σκληρούς εθνικιστές και πολέμιος των γκιουλενιστών (FETO) στο στράτευμα, μάλιστα λέγεται ότι είχε εφεύρει το «FETOμετρο» όπου εντόπιζε τους αντιφρονούντες και στη συνέχεια ακολουθούσαν οι απολύσεις και οι διωγμοί. Ωστόσο τον Μάιο, όταν ο Ερντογάν τον υποβάθμισε και οΤζιχάτ Γιαϊτζί παραιτήθηκε από το πόστο του.

Ωστόσο τον Μάιο, όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον υποβάθμισε, με αποτέλεσμα ο Τζιχάτ Γιαϊτζί να παραιτηθεί από το πόστο του.