Αλλαγή πορείας για το ιρανικό τάνκερ που κατευθύνεται πλέον προς την Τουρκία

Αλλαγή πορείας για το ιρανικό τάνκερ που κατευθύνεται πλέον προς την Τουρκία
epa07775043 The Iranian oil supertanker Grace 1 is seen in the Strait of Gibraltar, southern Spain, 15 August 2019. According to reports, Gibraltar has released the impounded Iranian oil tanker which was held on the suspicion it was transporting crude oil to a refinery in Syria against EU sanctions. A Gibraltar court has ruled on the release of Grace 1, despite a last minute effort by the US government asking for further detention of the supertanker. EPA/A.CARRASCO RAGEL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το Adrian Darya 1 φαίνεται πως δεν οδεύει πλέον για το λιμάνι της Καλαμάτας, ωστόσο κινείται προς το λιμάνι της Μερσίνας που βρίσκεται πιο κοντά στη Συρία.

Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1 -πρώην Grace 1- φαίνεται πως άλλαξε πορεία και πλέον κατευθύνεται προς την Τουρκία.

Το πλοίο αναχώρησε από τα ανοικτά του Γιβραλτάρ τη 18η Αυγούστου και αρχικά είχε δηλώσει ως προορισμό την Καλαμάτα. Ωστόσο τώρα το ιρανικό σούπερ τάνκερ, που αυτή τη στιγμή περνά νότια της Σικελίας, άλλαξε τον προορισμό του στο Αυτόματο Σύστημα Ταυτοποίησης (AIS) και τώρα φαίνεται ότι κατευθύνεται στη Μερσίνα.

Σύμφωνα με το Associated Press, το πλήρωμα του πλοίου, υπό την πίεση των απειλών των Ηνωμένων Πολιτειών και στον απόηχο της τοποθέτησης της Αθήνας ότι δεν θα διακινδύνευε τις σχέσεις με τη Ουάσινγκτον παρέχοντας βοήθεια, τροποποίησε στο Αυτόματο Σύστημα Αναγνώρισης τον προορισμό του πλοίου, επιλέγοντας το λιμάνι Μερσίνα της Τουρκίας αντί της Καλαμάτας όπως είχε αρχικά αναφερθεί.

Ωστόσο καθώς στο AIS μπορεί να εισαχθεί οποιοσδήποτε προορισμός, δεν είναι βέβαιο ότι το Adrian Darya 1 θα πάει όντως στην Τουρκία.

Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο συνελήφθη τον Ιούλιο από τις αρχές του Γιβραλτάρ με την υποψία ότι μεταφέρει 2,1 εκ. βαρέλια πετρέλαιο στη Συρία κατά παράβαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων εναντίον της εμπόλεμης χώρας.

Οι ΗΠΑ έχουν εκδώσει ένταλμα σύλληψης του δεξαμενόπλοιου με το αιτιολογικό ότι έχει δεσμούς με τους Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης, ένα επίλεκτο ιρανικό στρατιωτικό σώμα το οποίο η Ουάσινγκτον έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση, και έχουν ανακοινώσει ότι θα προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια κρίνουν απαραίτητη για το εμποδίσουν να παραδώσει πετρέλαιο στη Συρία.

Σημειώνεται ότι η Μερσίνα απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα από διυλιστήριο της Συρίας, όπου οι αρχές ισχυρίζονταν ότι το πλοίο κατευθυνόταν αρχικά προτού κατασχεθεί στα ανοιχτά του Γιβραλτάρ στις αρχές Ιουλίου.

Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης και αξιωματούχοι δεν επιβεβαίωσαν το νέο προορισμό του τάνκερ που μεταφέρει 2.1 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου αξίας περίπου 130 εκατομμυρίων δολαρίων. Επίσης, δεν έχει υπάρξει κάποια άμεση αντίδραση από την Τουρκία ο πρόεδρος της οποίας συνομιλεί απευθείας με την Τεχεράνη και τη Ρωσία για το θέμα του πολέμου στη Συρία.