Αλλαγή σελίδας για τις ελληνικές τράπεζες

Αλλαγή σελίδας για τις ελληνικές τράπεζες

Πώς η επιστροφή της Τρ. Πειραιώς στις αγορές αλλάζει το τοπίο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. 

Η πετυχημένη έκδοση τριετών ομολόγων ύψους 500 εκατ. ευρώ με τοκομερίδιο 5%, που υπερκαλύφθηκε έξι φορές, σηματοδοτεί αλλαγή σελίδας για τις ελληνικές τράπεζες που έβλεπαν κάποτε τα ομόλογά τους να διαπραγματεύονται (με απόδοση) κοντά στο 20%.

Η επιστροφή της Τράπεζας Πειραιώς στις κεφαλαιαγορές, με την έκδοση τριετών ομολόγων 500 εκατ. ευρώ με τοκομερίδιο 5% που υπερκαλύφθηκε έξι φορές, σηματοδοτεί αλλαγή σελίδας για τις ελληνικές τράπεζες που έβλεπαν κάποτε τα ομόλογά τους να διαπραγματεύονται (με απόδοση) κοντά στο 20%.

Οι ανάδοχοι της έκδοσης του ομολόγου της Πειραιώς -οι τράπεζες BNP Paribas, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs και HSBC- βασίστηκαν κυρίως σε βραχυπρόθεσμους επενδυτές με ρευστότητα και στα hedge funds, που αγόρασαν το μεγαλύτερο μέρος της έκδοσης, για να διασφαλίσουν την επιτυχία της. Οι πορτογαλικές, ιρλανδικές και ισπανικές τράπεζες είχαν βασισθεί όλες στη στήριξη των hedge funds για να μπορέσουν να επανέλθουν στις κεφαλαιαγορές και να πουλήσουν ομόλογά τους που είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο. Ωστόσο, οι επενδυτές με πιο μακροχρόνιο ορίζοντα συμμετείχαν στις συναλλαγές που έγιναν στη συνέχεια, όπως για παράδειγμα στις περιπτώσεις των εκδόσεων της πορτογαλικής τράπεζας Banco Espirito Santo και της ιρλανδικής Bank of Ireland.

«Η Πειραιώς έχει προσφέρει μία μεγάλη πλατφόρμα για τον δανεισμό άλλων ελληνικών φορέων», δήλωσε το στέλεχος της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank Ντέρεκ Μιλς στο Reuters, προσθέτοντας: «Οι επενδυτές ανησυχούν τώρα πολύ λιγότερο για τις αξιολογήσεις των πιστοληπτικών οίκων από ό,τι στο παρελθόν. Για παράδειγμα, τα επενδυτικά ταμεία αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) και τα ταμεία που επιδιώκουν υψηλές αποδόσεις δεν πιστεύουν στις αξιολογήσεις».

Και τώρα, αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters, που οι ελληνικές τράπεζες έχουν περάσει από αναλυτικό έλεγχο της ευρωστίας τους, με βάση τις προβλέψεις της BlackRock για τις ζημιές από τα δάνεια που έχουν χορηγήσει, αυτοί οι επενδυτές μπορεί να έχουν πιο θετική άποψη στις συναλλαγές που θα ακολουθήσουν.

«Το κυνήγι των αποδόσεων, η δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων στο μέλλον και τα αποτελέσματα της BlackRock ενθάρρυναν τους επενδυτές να συμμετάσχουν στην έκδοση αυτή» δήλωσε η Εύα Όλσον, αναλύτρια της χρηματοπιστωτικής εταιρείας Mitsubishi UFJ Securities, προσθέτοντας: «Αλλά αυτό που χρειάζονται πραγματικά οι ελληνικές τράπεζες είναι η ανάκαμψη της οικονομίας, ώστε να μπορέσουν να αποκαταστήσουν υγιείς πρακτικές δανεισμού».

Διαβάστε ακόμη: 

Υπερκαλύφθηκε το τριετές Ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς

Σάλλας: «Η Ελλάδα χρειάζεται εθνικούς πρωταθλητές»