Αλλαγή ταχύτητας στην αγορά με ανοιχτά Zara και Jumbo στις «κόκκινες περιοχές»

Αλλαγή ταχύτητας στην αγορά με ανοιχτά Zara και Jumbo στις «κόκκινες περιοχές»
Κόσμος ψωνίζει με την μέθοδο click away σε καταστήματα της Κορίνθου, Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα παρατράγουδα και τα πρόστιμα για τα «ορθάδικα» take away.

Η μάχη για τον εκπτωτικό τζίρο συνεχίζεται, με όλους τους παίκτες εντός πεδίου, της Jumbo και της Zara συμπεριλαμβανομένων, σε συνέχεια των χθεσινών εξελίξεων, που για την μεν πρώτη συνδέθηκαν με τον κίνδυνο να μείνει χωρίς τα ευεργετήματα της κρατικής στήριξης ως προς το κόστος εργασίας εάν απείχε από το υβριδικό μοντέλο λειτουργίας της αγοράς (click in shop και click away), για τη δε δεύτερη με τις αναγκαίες προσαρμογές των συστημάτων της ισπανικής μητρικής στο καθεστώς των αγορών με ραντεβού.

Οι δύο όμιλοι, η Jumbo και οι αλυσίδες Zara, Stradivarius, Bershka, Pull & Bear και τα άλλα σήματα του ομίλου Inditex έχουν ανοιχτά καταστήματα από σήμερα στις «κόκκινες περιοχές», όπως ανοιχτά είναι και τα άλλα καταστήματα του λιανεμπορίου με δραστηριότητα σε είδη ένδυσης, υπόδησης και ειδών βιβλιοχαρτοπωλείου, που συντονίστηκαν στο νέο πλαίσιο επανεκκίνησης με το μοντέλο αγορών από το κατάστημα κατόπιν ραντεβού «click inside» ή «click in shop».  Σημειώνεται ότι ισχύουν περιορισμοί, τόσο ως προς το χρόνο διεκπεραίωσης της αγοράς, που προσδιορίζεται στις δύο ώρες με βάση την ώρα που έχει οριστεί το ραντεβού με τον λιανέμπορο όσο και ως προς τον μέγιστο αριθμό πελατών ανά κατάστημα, ήτοι ένα άτομο ανά 25 τ.μ.. Επίσης για άλλα είδη πέραν ένδυσης, υπόδησης και βιβλιοχαρτοπωλείου, που μπορεί να υπάρχουν στο ίδιο κατάστημα, ακολουθείται η διαδικασία click away, των αγορών μέσω e-shop ή τηλεφωνικά με παράδοση εκτός καταστήματος.

Στην Αττική και τις άλλες επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, λειτουργούν και άλλες επιχειρήσεις με κύριο ή δευτερεύοντα ΚΑΔ στις παραπάνω δραστηριότητες, από το Πλαίσιο και τον Μουστάκα μέχρι την Mango, την Public κ.α.. Σημειώνεται ότι η H&M ήταν από τις εταιρείες που λειτουργούσε κανονικά τα καταστήματά της με το μοντέλο click inside στις «κόκκινες περιοχές» από το Σάββατο, 30 Ιανουαρίου. Μάλιστα η εταιρεία ανακοίνωσε και αποτελέσματα που καταδεικνύουν τις ισχυρές πιέσεις που δέχθηκαν οι πωλήσεις ακόμη και ισχυρών brands εν μέσω πανδημίας. Το δίκτυο του σουηδικού ομίλου έκλεισε το 2020 με πτώση 24% καθώς το lockdown του Νοεμβρίου εξανέμισε τα οφέλη από την επανεκκίνηση των καταστημάτων μετά το πρώτο lockdown του Μαρτίου και την βελτίωση της εμπορικής δραστηριότητας τους θερινούς μήνες. Είναι ενδεικτικό ότι στο τελευταίο τρίμηνο η πτώση στο δίκτυο της Η&Μ έφτασε το 30%, σε συνέχεια επιβράδυνσης μόλις 14% στο τρίμηνο Ιουνίου- Αυγούστου.

Τα παράδοξα και τα πρόστιμα 

Και καθώς οι περιορισμοί- οι παραπάνω και άλλοι που ισχύουν σε άλλους κλάδους- έχουν στόχο την περιορισμό της πανδημίας για την επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, εντείνονται οι έλεγχοι για να καλυφθούν τυχόν «τρωτά σημεία» του πλαισίου των περιοριστικών μέτρων που είναι σε ισχύ. Για παράδειγμα, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται συνωστισμός έξω από καταστήματα εστίασης, καφέ, σουβλατζίδικα και fast food όπου καταναλωτές δίνουν ραντεβού κατά παρέες απολαμβάνοντας φαγητό και καφέ στο… πόδι.

Σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση που εκδόθηκε σήμερα, απαγορεύεται η παραμονή πελατών στον εξωτερικό και εσωτερικό χώρο επιχειρήσεων εστίασης και οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο 300 ευρώ. Στόχος του μέτρου είναι η αποφυγή συγχρωτισμού πέριξ χώρων εστίασης που παρέχουν υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθοδόν εξυπηρέτησης (drive – through). Οι σχετικές υπηρεσίες επιτρέπονται μόνο στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών, χωρίς πάντως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων εστίασης.