Αλλάζει όνομα το χαρτοφυλάκιο του Σχοινά – Συνάντηση Μητσοτάκη με Μεϊμαράκη

Αλλάζει όνομα το χαρτοφυλάκιο του Σχοινά – Συνάντηση Μητσοτάκη με Μεϊμαράκη
Ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλάει ως βασικός ομιλητής στην επιστημονική ημερίδα στο ΕΒΕΘ με θέμα "Η Ευρώπη εκ των έσω" που διοργάνωσαν το Κέντρο για τον Ευρωπαϊκό Νομικό Πολιτισμό και η Νομική Σχολή του ΑΠΘ, την Παρασκευή 19 Απριλίου 2019. ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/STR . Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Με τον επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, ο οποίος θα είναι και ο πρόεδρος του 13ου συνεδρίου της ΝΔ το Δεκέμβριο, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός. Ο προγραμματισμός στην Ευρωβουλή, όπου την ερχόμενη εβδομάδα τα κύρια θέματα είναι η Λαγκάρντ και το Brexit.

Το γεγονός ότι το χαρτοφυλάκιο του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, θα αλλάξει ονομασία επιβεβαίωσε ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και αντιπρόεδρος του ΕΛΚ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρώπη και ο συντονισμός της Ευρωομάδας την αμέσως επόμενη περίοδο.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε: «Αυτή την εβδομάδα θα συγκληθεί στο Στρασβούργο η ολομέλεια της Επιτροπής. Νομίζω ότι ο τίτλος που έχει δοθεί στο χαρτοφυλάκιο του κ. Μαργαρίτη Σχοινά είναι πράγματι ασαφής. Θεωρώ ότι η κ. Φον ντερ Λάιεν θα τον αλλάξει. Αδικεί τον κ. Σχοινά αυτή η συζήτηση. Γιατί η κριτική που γίνεται είναι για τον τίτλο, ενώ τον κ. Σχοινά τον έχουν υποδεχτεί όλοι και γνωρίζουν τις δυνατότητές του».

Υπενθυμίζεται ότι το γεγονός πως το χαρτοφυλάκιο του κ.Σχοινά έλαβε τον τίτλο «Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής» ενώ περιλαμβάνει αρμοδιότητες για τη μετανάστευση, προκάλεσε εμφύλιο στο Ευρωκοινοβούλιο, με Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους, αλλά και τον πρώην πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκερ να κατηγορούν τη νέα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ότι «κλείνει το μάτι» στην ακροδεξιά υιοθετώντας τη ρητορική της.

«Δεν μου αρέσει η ιδέα ότι ο Ευρωπαϊκός Τρόπος Ζωής αντιτίθεται στην μετανάστευση. Το να αποδέχεσαι όσους έρχονται από αλλού, είναι μέρος του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής», δήλωσε ο κ.Γιούνκερ στο euronews, προσθέτοντας πως ο τίτλος του χαρτοφυλακίου θα πρέπει να γίνει πιο συγκεκριμένος.

Όπως σημείωνε πάντως το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες η κριτική «δεν αφορά το πρόσωπο» του Μαργαρίτη Σχοινά. Ωστόσο: «Το γεγονός ότι οι αρμοδιότητες του 57χρονου υποψηφίου αντιπροέδρου της νέας Κομισιόν επιγράφονται «Προστατεύοντας τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής» προκάλεσε κριτική σε Πράσινους και Σοσιαλδημοκράτες, με δεδομένη την τάση απομονωτισμού στην πολιτική για το προσφυγικό. Εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας κατηγόρησε την Κομισιόν ότι οικειοποιείται τη γλώσσα των ακραίων δεξιών.

Λαγκάρντ και Brexit στην Ευρωβουλή

Την ερχόμενη εβδομάδα δύο είναι τα πιο βασικά θέματα στην ατζέντα του Ευρωκοινοβουλίου, η υποψηφιότητα Λαγκάρντ για την ΕΚΤ και το Brexit. Το Ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να στηρίξει την υποψηφιότητα της Κριστίν Λαγκάρντ την ερχόμενη Τρίτη, φέρνοντάς τη έτσι ένα βήμα πιο κοντά στη θέση του προέδρου της ΕΚΤ. Πριν τη μυστική ψηφοφορία, θα πραγματοποιηθεί επίσης συζήτηση στη σύνοδο της ολομέλειας.

Η επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του ΕΚ έχει ήδη στηρίξει την υποψηφιότητα της Κριστίν Λαγκάρντ, έπειτα από τη σχετική ακρόαση την περασμένη εβδομάδα. Η Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να αντικαταστήσει το Μάριο Ντράγκι. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γνωμοδοτεί για την καταλληλότητα ή μη των υποψηφίων για τη θέση του προέδρου της ΕΚΤ, ενώ για την τελική απόφαση υπεύθυνο είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι οι πρόσφατες δηλώσεις της Λαγκάρντ για την ανάγκη μείωσης των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα έφεραν αισιοδοξία στην Αθήνα. Το έτερο μεγάλο θέμα στην ατζέντα, το Brexit, θα συζητηθεί στην Ευρωβουλή με το Μισέλ Μπαρνιέ. Ειδικότερα, την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου στο Ευρωκοινοβούλιο θα πραγματοποιηθεί συζήτηση και ψηφοφορία για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Μετά και τα αποτελέσματα της έκτακτης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 10 Απριλίου 2019, το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να αποχωρήσει από την ΕΕ μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Για να τεθεί σε ισχύ, η συμφωνία αποχώρησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με απλή πλειοψηφία επί των εγκύρων.

Αρχές Δεκεμβρίου το συνέδριο της ΝΔ

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μεϊμαράκης θα είναι ο πρόεδρος του 13ου Συνεδρίου της ΝΔ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου, όπως είχε ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης στην Πολιτική Επιτροπή της 31ης Ιουλίου. Ο κ. Μεϊμαράκης ήταν πρόεδρος και του προηγούμενου συνεδρίου της ΝΔ πριν από ένα χρόνο. Η επιλογή Μητσοτάκη να του αναθέσει την ίδια αρμοδιότητα και εφέτος παρότι έχει μετακομίσει στις Βρυξέλλες, έχει πολιτικό ενδιαφέρον στο πλαίσιο των εσωκομματικών ισορροπιών και σηματοδοτεί ότι ο κ. Μεϊμαράκης εξακολουθεί να έχει το ρόλο που επιθυμεί στα κομματικά δρώμενα. Επομένως προφανώς και έκαναν και μία πρώτη συζήτηση εν όψει του συνεδρίου.

Πηγή: news24/7.gr