Αλλάζει στάση για τη χρήση μάσκας ο «αρχιτέκτονας» της στρατηγικής αντιμετώπισης του Covid-19 στη Σουηδία

Αλλάζει στάση για τη χρήση μάσκας ο «αρχιτέκτονας» της στρατηγικής αντιμετώπισης του Covid-19 στη Σουηδία
State epidemiologist Anders Tegnell of the Public Health Agency of Sweden speaks during a press conference on the situation amidst the new coronavirus pandemic coronavirus on June 23, 2020 in Stockholm, Sweden. - Confidence in the Swedish authorities' ability to manage the coronavirus pandemic has fallen, a poll published on June 23, 2020 showed, as the death toll has soared amid a highly-publicised light approach. (Photo by Magnus ANDERSSON / various sources / AFP) / Sweden OUT Photo: AFP
Στην αρχή αποθάρρυνε τη χρήση της μάσκας προσώπου. Τώρα επανεξετάζει τη θέση του.

των Rafaela Lindeberg & Niclas Rolander, Bloomberg

Ο επιστήμονας πίσω από την αμφιλεγόμενη στρατηγική κατά του Covid-19 στη Σουηδία είπε ότι είναι πρόθυμος να επανεξετάσει τη χρήση μάσκας προσώπου, παρόλο που προηγουμένως θεωρούσε ελάχιστα τα οφέλη από αυτήν.

Ο Anders Tegnell, επικεφαλής επιδημιολόγος του σουηδικού κράτους και ο αρχιτέκτονας της στρατηγικής απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού, δήλωσε ότι υπάρχουν καταστάσεις στις οποίες μπορεί να είναι πράγματι σκόπιμο για τους ανθρώπους να καλύψουν το στόμα και τη μύτη τους.

Οι μάσκες προσώπου «πιθανότατα» συνιστώνται για άτομα που χρησιμοποιούν δημόσιες συγκοινωνίες, δήλωσε ο Tegnell σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Dagens Industri την Πέμπτη. «Πρέπει να το σκεφτούμε περισσότερο». Αλλά οι μάσκες «σίγουρα δεν υπάρχει περίπτωση να αναδειχθούν στη βέλτιστη λύση», είπε.

Ο Tegnell έχει μέχρι στιγμής διαφωνήσει με τη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη χρήση μάσκας προσώπου όταν η κοινωνική απόσταση είναι δύσκολο να επιτευχθεί, με την αιτιολόγηση ότι υπάρχουν «πολύ λίγα επιστημονικά δεδομένα» ότι η μάσκα προσώπου αποδίδει. Αντ’ αυτού, ο Tegnell προειδοποίησε ότι οι μάσκες μπορεί να δώσουν στους μολυσμένους ανθρώπους μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας ή ακόμη και να ενθαρρύνουν εκείνο το είδος της επαφής πρόσωπο με πρόσωπο που μπορεί να εξαπλώσει την ασθένεια.

Ο ΠΟΥ αναθεώρησε τη σύστασή του για τις μάσκες νωρίτερα αυτό το μήνα, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να τις φορούν όταν η κοινωνική απόσταση δεν είναι μια ρεαλιστική επιλογή.

Ο Σουηδός επιδημιολόγος είχε βρεθεί επανειλημμένα στα διεθνή πρωτοσέλιδα από τότε που τάχθηκε κατά του lockdown. Στη συνέχεια παραδέχτηκε ότι ίσως χρειάζονταν περισσότεροι περιορισμοί, αλλά αρνήθηκε να εγκαταλείψει τη στρατηγική του.

Αντί να κλείσουν σχολεία, καταστήματα και εστιατόρια, η Σουηδία άφησε σχεδόν τα πάντα ανοιχτά. Οι πολίτες ενθαρρύνθηκαν να τηρούν τις κατευθυντήριες γραμμές αναφορικά με την κοινωνική απόσταση, αλλά η στρατηγική υπέθεσε ότι οι Σουηδοί θα άλλαζαν οικειοθελώς τη συμπεριφορά τους χωρίς την ανάγκη νόμων και κανονισμών.

Το βασικό επιχείρημα του Tegnell είναι ότι ο Covid-19 δεν πρόκειται να φύγει σύντομα, πράγμα που σημαίνει ότι τα ξαφνικά, σοβαρά lockdown θα αποδειχθούν τελικά αναποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της μακροπρόθεσμης απειλής.

Επιπλέον, τα δεδομένα κίνησης δείχνουν τώρα ότι οι Σουηδοί ταξιδεύουν πολύ λιγότερο από τους συμπατριώτες τους. Αυτό σημαίνει ότι οι Σουηδοί ενδέχεται να είναι λιγότερο εκτεθειμένοι στον ιό απ’ ό,τι οι άνθρωποι που ζουν σε μέρη όπου έχουν υποχωρήσει οι αυστηροί αποκλεισμοί, είπε.