Αλλάζει στρατηγική το Ισραήλ: «Να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό»

Αλλάζει στρατηγική το Ισραήλ: «Να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό»
epa08931348 The coronavirus vaccine from the German company CureVac is investigated in the Amsterdam UMC hospital, in Amsterdam, The Netherlands, 11 January 2021. The hospital is looking for two thousand volunteers for research into this vaccine, in which the vaccine or a placebo is administered. EPA/JEROEN JUMELET Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πολιτική «ήπιας καταστολής» ακολουθεί το Ισραήλ στην αντιμετώπιση του κοροναϊού, που περιλαμβάνει τους κατά το δυνατόν λιγότερους περιορισμούς και την αποφυγή ενός τέταρτου εθνικού lockdown.

Το Ισραήλ, μία από τις πρώτες χώρες που ξεκίνησαν τους μαζικούς εμβολιασμούς επιτυγχάνοντας υψηλό ποσοστό ανοσίας του πληθυσμού, αλλάζει τακτική κάνοντας στροφή 180 μοιρών.

Πριν από τέσσερις εβδομάδες η χώρα πανηγύριζε για την επιστροφή στην κανονικότητα. Έπειτα από μια ταχεία εμβολιαστική εκστρατεία, οι Ισραηλινοί είχαν σταματήσει να φοράνε μάσκες και είχαν άρει τα περισσότερα από το μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Ωστόσο, η έλευση της μετάλλαξης Δέλτα έφερε αύξηση κρουσμάτων καθιστώντας απαραίτητη τη λήψη νέων περιορισμών προκειμένου να προληφθεί ένα νέο κύμα του ιού.

Η αλλαγή στην πολιτική της διαχείρισης της πανδημίας είναι μια πολιτική «ήπιας καταστολής», όπως την χαρακτήρισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Ναφτάλι Μπένετ, η οποία περιλαμβάνει τους κατά το δυνατόν λιγότερους περιορισμούς και την αποφυγή ενός τέταρτου εθνικού lockdown, το οποίο θα έπληττε περαιτέρω την οικονομία.

Στόχος της κυβέρνησης είναι οι πολίτες να μάθουν να ζουν με τον ιό και με δεδομένο ότι οι περισσότεροι Ισραηλινοί που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου έχουν ήδη εμβολιαστεί, ο Ναφτάλι Μπένετ βασίζεται στο ότι λιγότεροι άνθρωποι σε σχέση με πριν νοσούν.

Οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί, περιλαμβάνουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και την καραντίνα για όλους όσοι φθάνουν στο Ισραήλ.

Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ προτείνει μεγαλύτερη προσπάθεια για την αναχαίτιση των κρουσμάτων, όπως δήλωσε την Κυριακή στον ραδιοφωνικό σταθμό Kan η Σάρον Αλρόι-Πράις, επικεφαλής δημόσιας υγείας του ισραηλινού υπουργείου Υγείας.

«Είναι πιθανό να μην υπάρξει μεγάλη αύξηση του αριθμού των σοβαρά ασθενών, αλλά το τίμημα ενός τέτοιου λάθους είναι αυτό που μας ανησυχεί», είπε η ίδια.

«Ο ιός δε θα σταματήσει»

Το τελευταίο lockdown στο Ισραήλ επιβλήθηκε τον Δεκέμβριο, περίπου μια εβδομάδα μετά την έναρξη του ταχύτερου εμβολιαστικού προγράμματος στον κόσμο.

Οι νέες ημερήσιες μολύνσεις κορωνοϊού κυμαίνονται σε περίπου 450, με το 90% των κρουσμάτων να οφείλονται στη μετάλλαξη Δέλτα.

Περίπου το 60% του ισραηλινού πληθυσμού των 9,3 εκατομμυρίων κατοίκων έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNtech.

Την Κυριακή, η κυβέρνηση ξεκίνησε να χορηγεί και μια ενισχυτική τρίτη δόση για όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι παρότι υψηλή, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της παραλλαγής Δέλτα είναι μικρότερη σε σχέση με τις άλλες παραλλαγές του ιού.

Παράλληλα, εξετάζεται από τις Αρχές το ενδεχόμενο να επιτραπεί σε παιδιά κάτω των 12 ετών να εμβολιάζονται κατά περίπτωση, αν πάσχουν από υποκείμενη νόσο.