Αλλάζει το καθεστώς για τα εμπορικά σήματα με απόφαση Υπουργείου Ανάπτυξης

Αλλάζει το καθεστώς για τα εμπορικά σήματα με απόφαση Υπουργείου Ανάπτυξης
λεφτά, επίδομα, μισθοί Photo: pixabay.com
Αυτό προβλέπεται με το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Μεταφέρονται στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (Ο.Β.Ι.), από τη Διεύθυνση Σημάτων της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, οι αρμοδιότητες για τα εμπορικά σήματα.

Αυτό προβλέπεται με το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Ο ΟΒΙ αναλαμβάνει τη συνέχιση και την ολοκλήρωση των προγραμμάτων, δράσεων, υπηρεσιών και έργων της Διεύθυνσης Σημάτων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθώς και τις σχετικές υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που απορρέουν από τα εν λόγω προγράμματα και έργα.

Μεταφέρονται, επίσης, στον ΟΒΙ από την Διεύθυνση Σημάτων, το φυσικό (έγχαρτο) και ηλεκτρονικό μητρώο σημάτων, το αρχείο σημάτων, τα πληροφοριακά συστήματα, το λογισμικό και τα αντίστοιχα συστήματα που υποστηρίζουν τη λειτουργία του μητρώου και το αρχείο της Διοικητικής Επιτροπής Σημάτων.

Για τα τέλη που καταβάλλονται υπέρ του Δημοσίου και με σκοπό τη λειτουργία του μητρώου σημάτων, παρέχεται η δυνατότητα αναπροσαρμογής τους, με ΚΥΑ, σε ποσοστό μεγαλύτερο ή μικρότερο κατά 30%.

Μεταφέρονται, επίσης στον ΟΒΙ, όλα τα έσοδα από τα πάσης φύσεως κονδύλια που προέρχονται από το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας σχετικά με τη λειτουργία του Σήματος της Ε.Ε. και του Διεθνούς Σήματος καθώς και κάθε χρηματοδότηση που προέρχεται από τους εν λόγω οργανισμούς.

Επιπλέον, επανακαθορίζονται οι αρμοδιότητες του ΟΒΙ (απονομή εθνικών εμπορικών σημάτων, τήρηση του μητρώου σημάτων κ.λπ.) καθώς και του γενικού διευθυντή του οργανισμού (χορήγηση εμπορικών σημάτων, έκδοση των σχετικών πιστοποιητικών κ.λπ.), και δίνονται, εκ νέου, οι έννοιες των σχετικών όρων για τα σήματα.

Οι σχετικές δημοσιεύσεις για τα σήματα γίνονται στον διαδικτυακό τόπο του οργανισμού και με απόφαση του Δ.Σ. του ΟΒΙ προσδιορίζονται οι υπάλληλοι που ασκούν καθήκοντα ελεγκτών, ερευνητών, εξεταστών και καταχωρητών σημάτων καθώς και τα προσόντα αυτιών.