Αλλάζει το σκηνικό για τις startups στην Ευρώπη- Ολοένα και περισσότεροι «μονόκεροι» στη Γηραιά ήπειρο

Αλλάζει το σκηνικό για τις startups στην Ευρώπη- Ολοένα και περισσότεροι «μονόκεροι» στη Γηραιά ήπειρο
pexels
Εταιρείες venture capital έχουν εστιάσει στην ευρωπαϊκή ήπειρο, «σπρώχνοντας» δισεκατομμύρια δολάρια εκεί.

της Lucinda Shen

Παλαιότερα, η Ευρώπη θεωρείτο ως ένα μάλλον άγονο και αδιάφορο μέρος για τη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων. Όμως, αυτή η αίσθηση έχει αρχίσει να αλλάζει τα τελευταία χρόνια.

Εταιρείες venture capital έχουν εστιάσει στην ευρωπαϊκή ήπειρο, «σπρώχνοντας» δισεκατομμύρια δολάρια εκεί.

Τον Σεπτέμβριο, η σουηδική εταιρεία χρηματοπιστωτικής τεχνολογίας Klarna εξασφάλισε 650 εκατομμύρια δολάρια με αποτίμηση αξίας 10,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Και τον Νοέμβριο, η εταιρεία VC Sequoia αποκάλυψε ότι σχεδιάζει να ποντάρει πολύ χρήμα στην Ευρώπη, ενώ η startup ψηφιακών event Hopin συγκέντρωσε 125 εκατομμύρια δολάρια με αποτίμηση αξίας 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στη λίστα έρχεται να προστεθεί η εταιρεία πληρωμών και αποτροπής απάτης Checkout.com με έδρα στο Λονδίνο. Την Τρίτη, η startup ανακοίνωσε ότι συγκέντρωσε 450 εκατομμύρια δολάρια σε έναν γύρο χρηματοδότησης Σειράς Γ’, του οποίου ηγήθηκε η Tiger Global Management. Στους υπόλοιπους επενδυτές περιλαμβάνονται οι Greenoaks Capital, DST Global, Coatue Management, Blossom Capital, Endeavor Catalyst, και το κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο της Σιγκαπούρης GIC.

Ο συγκεκριμένος γύρος χρηματοδότησης έφερε την αποτίμηση αξίας της επιχείρησης στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που την καθιστά τον «μονόκερο» με τη μεγαλύτερη αξία στην Ευρώπη. Σύμφωνα με δεδομένα της CBInsights, βρίσκεται πάνω τόσο από την Klarna όσο κι από τη Global Switch.

Η εξέλιξη αυτή φέρνει στην επικαιρότητα τον κλάδο των πληρωμών. Έχοντας ωθηθεί να εισέλθουν στο διαδίκτυο, λιανοπωλητές και επιχειρήσεις έχουν τροφοδοτήσει μια έκρηξη στις ανέπαφες πληρωμές σε όλο τον κόσμο. Η ίδια τάση έχει μεγεθύνει την ανάγκη όλων των σχετικών παροχών προστασίας, όπως π.χ. η αποτροπή απάτης.

Εντωμεταξύ, η νεοσύστατη επιχείρηση Affirm που δραστηριοποιείται στο μοντέλο πληρωμών buy now- pay later αναμένεται να αρχίσει να διαπραγματεύεται σήμερα. Η εταιρεία έχει πει ότι σχεδιάζει να συγκεντρώσει έως και 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια, με τις μετοχές της να τιμολογούνται από 41 έως 44 δολάρια η μία. Με τα νούμερα αυτά, η αποτίμηση αξίας της Affirm αναμένεται να ξεπεράσει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: Fortune