Αλλάζουν σελίδα τα ΕΛΠΕ: Ισχυρό ενδιαφέρον από επενδυτές

Αλλάζουν σελίδα τα ΕΛΠΕ: Ισχυρό ενδιαφέρον από επενδυτές

Έντονο ενδιαφέρον από funds και πολυεθνικές εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών.

Σήμερα τα ΕΛΠΕ περιμένουν τους «μνηστήρες» που θα διεκδικήσουν το 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, καθώς λήγει η προθεσμία της κατάθεσης προτάσεων από επενδυτές που θέλουν να αποκτήσουν το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του κραταιού πετρελαϊκού ομίλου.

Υπενθυμίζεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ πουλά ποσοστό 20% των μετοχών του και ο όμιλος Λάτση το 30,1%. Εκτιμήσεις θέλουν το επιδιωκόμενο τίμημα να υπολογίζεται στα 1,2 με 1,3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές, το ενδιαφέρον είναι έντονο από  funds, πολυεθνικές εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών (traders) καθώς και επιχειρήσεις του κλάδου διύλισης. Πηγές θέλουν να συμμετέχουν, εκτός απροόπτου, η ολλανδική Vitol, η ελβετική Glencore, ένα κοινοπρακτικό σχήμα με αμερικανική εταιρία και fund, καθώς και κοινοπραξία, στην οποία δεν αποκλείεται να συμμετέχει και η Socar του Αζερμπαϊτζάν.

Επιπλέον το δημόσιο, προκειμένου να διατηρήσει τα δικαιώματά του στις περιοχές που τα ΕΛ.ΠΕ θα πραγματοποιήσουν έρευνες υδρογονανθράκων, θα κάνει θυγατρική εταιρία στον όμιλο, στην οποία θα κατέχει ποσοστό 35%.

Παράλληλα, αύριο δημοσιεύει η ΔΕΗ την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της Μελίτης και της Μεγαλόπολης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 21 Ιουνίου θα είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, ενώ στις 3 Ιουλίου θα ανακοινωθούν τα ονόματα των εταιρειών που θα περάσουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού.

Στις 5 του ίδιου μήνα η Δημόσια Επιχείρηση εκτιμάται ότι θα δημοσιεύσει την πρόσκληση υποβολής των δεσμευτικών προσφορών, ενώ σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο έως το τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συναλλαγή με την πώληση των μονάδων.