Αλλάζουν στάση Τσιρώνης και Δημαράς για ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ μετά από συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ενώ αρχικά οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαν ανακοινώσει ότι θα καταψηφίσουν το άρθρο, τελικά αλλάζουν στάση.

Αλλαγή κλίματος στην κυβέρνηση έπειτα από την αρχική απόφαση των Οικολόγων Πράσινων να καταψηφίσουν το άρθρο για τη μεταβίβαση ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ στο νέο υπερταμείο.

Κατά την αποχώρησή τους από το Μέγαρο Μαξίμου, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης και ο βουλευτής Γιώργος Δημαράς, ανέφεραν στους δημοσιογράφους ότι εντός της ημέρας θα ανακοινώσουν και επισήμους τους λόγους για τους οποίους ήραν τις αντιρρήσεις τους και συμφωνούν τελικώς με την κυβέρνηση και θα ψηφίσουν υπέρ του επίμαχου άρθρου του πολυνομοσχεδίου για τη μεταβίβαση ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο νέο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Τσιρώνης στη βουλή: Είμαστε καλυμμένοι ότι το νερό δεν πωλείται

Είμαστε πλήρως καλυμμένοι ότι το νερό δεν πωλείται, ανέφερε, από το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχαν οι Οικολόγοι Πράσινοι μαζί με το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Τσίρωνης μιλώντας στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα υπογράμμισε ότι το νερό είναι ένα κοινό αγαθό που η διανομή του δεν μπορεί να γίνει με όρους ελεύθερης αγοράς, κυρίως για λόγους ποιότητας.

«Ο ιδιώτης δεν μπορεί και δεν θέλει να συντηρεί τα συστήματα του νερού και αν δείτε όλες τις συμβάσεις του νερού ιστορικά και αυτές που επιχειρήθηκαν από τους προκατόχους μας, είναι συμβάσεις λεόντειες. Θα πλήρωνε το ελληνικό δημόσιο τις υποδομές για να κερδίζει ο ιδιώτης», είπε ο Γιάννης Τσιρώνης και προσέθεσε: «Να δηλώσω ξεκάθαρα, λοιπόν, ότι σύσσωμα τα κόμματα που στηρίζουμε τη σημερινή κυβέρνηση, είμαστε κάθετα αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση του νερού και νομίζω είναι θετική και η δήλωση του κ. Τσακαλώτου, χθες, ότι όσο τουλάχιστον είμαστε εμείς κυβέρνηση το νερό δεν θα μείνει στο ΤΑΙΠΕΔ και γι΄αυτό το λόγο φεύγουν οι μετοχές από το ΤΑΙΠΕΔ και πηγαίνουν στο Ταμείο που δεν έχει τον χαρακτήρα της πώλησης».

Προσέθεσε, όμως, ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν θεωρούσαν αυτή τη δέσμευση αρκετή. «Καλά κάνανε, διότι μπορεί η κυβέρνηση να έχει αυτή την στιγμή αυτή την αντίληψη, αλλά αύριο μπορεί να έρθει μια άλλη κυβέρνηση, με μια άλλη αντίληψη και έπρεπε να υπήρχαν περαιτέρω κατοχυρώσεις στον νόμο», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και επισήμανε: «Σήμερα, σε μια εποικοδομητική συζήτηση, μεταξύ των Οικολόγων Πράσινων και της κυβέρνησης επετεύχθη μια νομοτεχνική βελτίωση η οποία κατοχυρώνει και αυτό το σημείο, ώστε να μην είναι μια απλή δήλωση του υπουργού, να μην είναι μια απλή βούληση δεδηλωμένη, αλλά μπαίνει και στον νόμο. Πολύ απλά να αναφέρεται ο συνταγματικά κατοχυρωμένος ρόλος του νερού ως κοινωνικού αγαθού και η νομολογία του ΣτΕ, η οποία ισχύει ως προς την ΕΥΔΑΠ, αλλά χάρη σε αυτή τη νομοτεχνική τροπολογία διευρύνεται και για όλες τις αντίστοιχες επιχειρήσεις για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία. Και έτσι και εμείς είμαστε πλήρως καλυμμένοι, να είναι καλυμμένοι και οι πολίτες της Θεσσαλονίκης ότι το νερό δεν πωλείται».

Δήλωση στο ΑΠΕ: Τα κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι κατά της ιδιωτικοποίησης

Είναι σύσσωμα τα κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας αντίθετα στην πώληση του νερού, δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης. Όπως είπε, άλλωστε, τα παραδείγματα σε παγκόσμια κλίμακα δείχνουν ότι όπου το νερό πουλήθηκε αυτό είχε ως αποτέλεσμα είτε την αύξηση της τιμής του αγαθού, είτε τη μείωση της ποιότητας του.

Ο Γιάννης Τσιρώνης ξεκαθάρισε στο Πρακτορείο ότι «επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ δεν θα γίνει πώληση του νερού».

Ο αναπληρωτής υπουργός κατέληξε στη δήλωση του: «Καταφέραμε μέσα από ένα γόνιμο διάλογο να προχωρήσουν οι νομοτεχνικές ενέργειες που χρειάζονται και παραμένουμε στην ισχύ των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας».