Αλλάζουν τα δεδομένα στην αγορά πετρελαίου: Deal κολοσσών για κατασκευή πετροχημικού συγκροτήματος

Αλλάζουν τα δεδομένα στην αγορά πετρελαίου: Deal κολοσσών για κατασκευή πετροχημικού συγκροτήματος
Photo: pixabay.com
Συμφωνία Total και Saudi Aramco για κατασκευή πετροχημικού συγκροτήματος στη Σαουδική Αραβία  

Στην επίσημη ανακοίνωση διεύρυνσης της συνεργασίας τους στον Περσικό κόλπο, με την επέκταση του διυλιστηρίου SATORP που έχουν κατασκευάσει από κοινού, προχώρησαν οι πετρελαϊκοί κολοσσοί Saudi Arabian Oil Group (Aramco) και η γαλλική TotalEnergies.

Mάλιστα, οι κοινές επενδύσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 10 δισ. δολ.

Παρόντες στην τελετή υπογραφής της νέας συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών ήταν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Aramco, Amin H. Nasser και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της TotalEnergies, Patrick Pouyanne.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν από κοινού οι δύο πλευρές, το διυλιστήριο SATORP θα επεκταθεί με το πρότζεκτ να ονομάζεται «Amiral» και να περιλαμβάνει την προσθήκη μιας νέας μονάδας επεξεργασίας πετροχημικών.

Μέσω της ατμοπυρόλυσης, η νέα τεράστια μονάδα, η οποία ανακοινώθηκε για πρώτη φορά πριν από πέντε περίπου χρόνια, θα αξιοποιηθεί για την παραγωγή, μεταξύ άλλων, αιθυλενίου και προπυλενίου και θα έχει τη δυνατότητα να παράγει ετησίως έως και 1,65 εκατ. τόνους βιομηχανικών αερίων.

Η νέα μονάδα ατμοπυρόλυσης αναμένεται να προσελκύσει στο μέλλον επιπλέον επενδύσεις ύψους 3,7 δισ. ευρώ οι οποίες θα επεκτείνουν τη δυνατότητα παραγωγής της στις ίνες άνθρακα, στα λιπαντικά, στα απορρυπαντικά, στα ελαστικά, σε πλαστικά εξαρτήματα για αυτοκίνητα αλλά και στα στα πρόσθετα τροφίμων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παράλληλα, χάρη σε αυτή τη νέα επέκταση αναμένεται να δημιουργηθούν άμεσα ή έμμεσα περίπου 7.000 νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή.

Το SATORP (Saudi Aramco Total Refining and Petrochemical Company), ένα από τα πλέον προηγμένα διυλιστήρια παγκοσμίως, που βρίσκεται στην πόλη Jubail, τη μεγαλύτερη βιομηχανική πόλη του κόσμου, στον Περσικό Κόλπο, έχει δυνατότητα επεξεργασίας 460.000 βαρελιών βαρέος αργού πετρελαίου την ημέρα.