Αλλιώς περίμενε το Facebook το 2ο τρίμηνο και αλλιώς τα βρήκε

Αλλιώς περίμενε το Facebook το 2ο τρίμηνο και αλλιώς τα βρήκε
epa08445018 (FILE) - A close-up image showing the Facebook app on an iPhone in Kaarst, Germany, 08 November 2017 (reissued 25 May 2020). German federal court, BGH, is due to announce its long awaited decision 29 May 2020 in data protection lawsuit in a consumer centres vs Facebook case. EPA/SASCHA STEINBACH *** Local Caption *** 55831121 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παρά την εντεινόμενη ασφάλεια των υπηρεσιών του και τις ανησυχίες για τον κορωνοϊό οι οικονομικές επιδόσεις ήταν εξαιρετικές.

Το Facebook αύξησε τα έσοδα και τον αριθμό των χρηστών του παρά την πανδημία του κορωνοϊού, ένα μποϊκοτάζ διαφημίσεων, μια έρευνα των αντιμονοπωλιακών αρχών, και την αυξανόμενη κριτική για τη ρητορική μίσους και τον έλεγχο του περιεχομένου στις υπηρεσίες του.

«Αυτό ήταν ένα ισχυρό τρίμηνο για εμάς, ειδικά σε σύγκριση με αυτό που περιμέναμε στην αρχή», δήλωσε ο Mark Zuckerberg, διευθύνων σύμβουλος του Facebook.

Το Facebook ανέφερε ότι κατά το δεύτερο τρίμηνο είχε έσοδα 18,69 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συνθλίβοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 17,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα έσοδα του δευτέρου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 11% από το ίδιο τρίμηνο πέρυσι – ποσοστό χαμηλότερο από το 26% που ήταν αντίστοιχα ο ρυθμός αύξησης των εσόδων πέρυσι σε σχέση με πρόπερσι.

Αυξήθηκε επίσης ο αριθμός των καθημερινών ενεργών χρηστών σε όλη τη γκάμα εφαρμογών του σε 2,47 δισεκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 15% από το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Οι μηνιαίοι ενεργοί χρήστες σε όλες τις υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 14%, στους 3,14 δισεκατομμύρια συνολικά.

«Πιστεύουμε ότι το Instagram έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ικανότητα του Facebook να αντέχει τις επιπτώσεις της πανδημίας», δήλωσε η Debra Aho Williamson, κύρια αναλύτρια του eMarketer. «Παρόλο που το Facebook δεν δημοσιεύει λεπτομέρειες σχετικά με τα έσοδα του Instagram, πιστεύουμε ότι το Instagram συνέβαλε πολύ στα συνολικά έσοδα της εταιρείας και ότι η επιτυχία του συμβάλλει στην ενίσχυση του Facebook στο σύνολό του».

Το Facebook απέδωσε μέρος της αύξησης των χρηστών του στις εντολές των αρχών για παραμονή στο σπίτι κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της πανδημίας. Ωστόσο, η εταιρεία αναμένει ότι η αύξηση των χρηστών θα είναι μηδενική ή και ελαφρώς αρνητική στις περισσότερες περιοχές το τρίτο τρίμηνο, καθώς χαλαρώνουν οι περιορισμοί.

Η τιμή της μετοχής της εταιρείας σημείωσε άνοδο περίπου 7%, στα 250,19 δολάρια ανά μετοχή, μετά από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Τα κέρδη του Facebook έρχονται μια μέρα αφότου ο Zuckerberg προστέθηκε στους διευθύνοντες συμβούλους της Apple, της Amazon και της Alphabet που κατέθεσαν ενώπιον της υποεπιτροπής αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της Βουλής των Αντιπροσώπων. Και οι τέσσερις εταιρείες δημοσιοποίησαν τα αποτελέσματά τους την Πέμπτη – αποτελέσματα κατά πολύ ανώτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Οι ειδήσεις έρχονται επίσης σε μια στιγμή που οι εταιρείες έχουν μειώσει τους προϋπολογισμούς τους για την ψηφιακή διαφήμιση εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού. Το Facebook ανέφερε επίσης μια επιβράδυνση στις ψηφιακές διαφημίσεις κατά το προηγούμενο τρίμηνο. Η Alphabet και η Microsoft ανέφεραν επίσης επιβράδυνση στις πωλήσεις ψηφιακών διαφημίσεων.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας του με δημοσιογράφους την Πέμπτη, ο Zuckerberg πέρασε κάποιο χρόνο υπερασπιζόμενος το Facebook στον απόηχο της κατάθεσής του στο Κογκρέσο. Μίλησε για τις υπηρεσίες της εταιρείας και τη σημασία τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υποδηλώνοντας ότι η σύνδεση με τα αγαπημένα πρόσωπα και τους πελάτες θα ήταν δυσκολότερη χωρίς το Facebook. Ανέφερε επίσης ότι το Facebook είναι αρκετά παρεξηγημένο.

«Υπάρχει μια θεμελιώδης διαφορά μεταξύ του τρόπου με τον οποίο η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων βιώνει πραγματικά τις υπηρεσίες μας και την εντύπωση που θα αποκομίσετε αν διαβάσατε ένα μεγάλο μέρος των σχολίων για το Facebook», είπε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης. «Κάποιοι φαίνεται να υποθέτουν λανθασμένα ότι το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου στις υπηρεσίες μας αφορά την πολιτική, τις ειδήσεις, την παραπληροφόρηση ή το μίσος. Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: δεν ισχύει κάτι τέτοιο».