Άλμα 34% στις M&A στην Ελλάδα το α’ τρίμηνο

Άλμα 34% στις M&A στην Ελλάδα το α’ τρίμηνο
Photo: Shutterstock
O κλάδος των ακινήτων, που είχε πληγεί σοβαρά την προηγούμενη δεκαετία, βρίσκεται πλέον σε φάση ανάκαμψης, προσελκύοντας άμεσες ξένες επενδύσεις σε κατοικίες και τουριστικά ακίνητα.

Η ελληνική αγορά M&A ξεκίνησε με το … δεξί εφέτος, καταγράφοντας άνοδο 34,2% στον όγκο συναλλαγών το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG. Η αύξηση αυτή έρχεται σε συνέχεια ενός ιστορικά ισχυρού 2024, με 123 συμφωνίες συνολικής αξίας 12,5 δισ. ευρώ, και αποτυπώνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και τον γεωστρατηγικό της ρόλο.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Dealmakers Dialogues της Datasite στην Αθήνα, οι ειδικοί της αγοράς, ανάμεσά τους οι Νίκος Μπαζιώτης, Γιάννης Κουρνιώτης, Δημήτρης Νεκτάριος και Δημήτρης Τσατσάνης, εντόπισαν αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ και τις χώρες του Κόλπου, υποκινούμενο από τη μακροοικονομική σταθερότητα, την άνοδο της ζήτησης για ψηφιακές υποδομές και τις ευκαιρίες στον τομέα του real estate.

Τεχνολογία και ακίνητα στο επίκεντρο

Η εκρηκτική αύξηση της κατανάλωσης δεδομένων, η οποία διπλασιάζεται κάθε δύο χρόνια, έχει φέρει τις τεχνολογικές εταιρείες στο προσκήνιο των εξαγορών. Επιχειρήσεις που ενσωματώνουν τεχνητή νοημοσύνη, υποδομές cloud και δίκτυα επόμενης γενιάς αποτελούν ελκυστικούς στόχους εξαγοράς. Παράλληλα, ο κλάδος των ακινήτων, που είχε πληγεί σοβαρά την προηγούμενη δεκαετία, βρίσκεται πλέον σε φάση ανάκαμψης, προσελκύοντας άμεσες ξένες επενδύσεις σε κατοικίες και τουριστικά ακίνητα. Οι εγχώριες εταιρείες εκμεταλλεύονται τις αποτιμήσεις ακινήτων για να αναδιαρθρώσουν ισολογισμούς και να χρηματοδοτήσουν νέες επενδύσεις. Η σχετική ανθεκτικότητα του τομέα σε παγκόσμιές διακυμάνσεις ενισχύει τη δυναμική του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρά το θετικό κλίμα, εμπόδια εξακολουθούν να υφίστανται. Το χάσμα στις αποτιμήσεις μεταξύ αγοραστών και πωλητών συνεχίζει να φρενάρει συμφωνίες, ειδικά στη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Η δραστηριοποίηση ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων (private equity) αυξάνεται, ειδικά στον χώρο των ΜμΕ, με έμφαση όχι μόνο στην παροχή κεφαλαίων αλλά και στη στρατηγική υποστήριξη. Ωστόσο, οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή και η αβεβαιότητα στις ΗΠΑ αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου.

Ένα διαχρονικό εμπόδιο στις διασυνοριακές συμφωνίες είναι η κατακερματισμένη φύση της ευρωπαϊκής αγοράς. Η απουσία ενιαίου πλαισίου δυσχεραίνει τη δημιουργία κλίμακας. Για την Ελλάδα, η ευθυγράμμιση με ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και κανονιστικά πρότυπα μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις, εν τω μεταξύ, υιοθετούν στρατηγικές ανάπτυξης μέσω εξαγορών, τεχνολογικών συμπράξεων και οργανικής ενίσχυσης, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα.

Για να διατηρηθεί η δυναμική του M&A, οι ελληνικές εταιρείες καλούνται να επικεντρωθούν σε ενίσχυση βασικών λειτουργιών και απλοποίηση οργανωτικών δομών, αξιοποίηση εσωτερικών πηγών κεφαλαίου, ανάπτυξη μέσω της αγοράς ακινήτων στοχευμένες συνεργασίες και βιώσιμη ανάπτυξη. Η οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις αποτιμήσεις και την κουλτούρα διαπραγμάτευσης, θεωρείται κρίσιμη – ειδικά σε μία αγορά όπου η επιφυλακτικότητα παραμένει έντονη.

Καθώς το 2025 προχωρά, η Ελλάδα, όπως αναφέρεται στο σχετικό report, βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και με τον σωστό συνδυασμό στρατηγικής, τεχνολογικής αξιοποίησης και θεσμικής στήριξης, η χώρα μπορεί να αναδειχθεί σε περιφερειακό κόμβο δυναμικής M&A δραστηριότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: