Άλμα στο πετρέλαιο μετά το διάγγελμα Τραμπ: Πάνω από τα 107 δολάρια το Brent

Άλμα στο πετρέλαιο μετά το διάγγελμα Τραμπ: Πάνω από τα 107 δολάρια το Brent
Photo: Shutterstock
Εντείνονται οι φόβοι για κλιμάκωση στο Ιράν – «Θα χτυπήσουμε σκληρά» διεμήνυσε ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ τα Στενά του Ορμούζ παραμένουν κλειστά.

Ανοδικά κινούνται τα futures του πετρελαίου, με το Brent να εκτοξεύεται πάνω από 6%, καθώς το διάγγελμα του Τραμπ για τον πόλεμο με το Ιράν ενέτεινε τους φόβους για περαιτέρω κλιμάκωση

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate για τον Μάιο αυξήθηκαν κατά 5,9% στα 106,02 δολάρια το βαρέλι στις 3:11 π.μ. (ώρα Ανατολικής Ακτής). Τα συμβόλαια Ιουνίου για το διεθνές σημείο αναφοράς Brent αυξήθηκαν κατά 6,5% στα 107,78 δολάρια ανά βαρέλι.

Στην ομιλία του, ο Τραμπ απέδωσε την αύξηση των τιμών του πετρελαίου στο ότι «το ιρανικό καθεστώς εξαπολύει παράλογες τρομοκρατικές επιθέσεις κατά εμπορικών πετρελαιοφόρων και γειτονικών χωρών που δεν έχουν καμία σχέση με τη σύγκρουση».

Δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα «χτυπήσουν» το Ιράν «εξαιρετικά σκληρά» μέσα στις επόμενες δύο έως τρεις εβδομάδες, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο πόλεμος δεν θα διαρκέσει πολύ και ότι οι συνομιλίες με την Τεχεράνη «συνεχίζονται», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο διπλωματικής λύσης.

«Θα ολοκληρώσουμε τη δουλειά και θα την ολοκληρώσουμε πολύ γρήγορα», είπε.

Ο Γιώργος Ευσταθόπουλος, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Fidelity International, δήλωσε στο “Squawk Box Asia” του CNBC ότι οι αγορές είχαν προετοιμαστεί για ένα «δυαδικό αποτέλεσμα», αναμένοντας είτε ένδειξη αποχώρησης από τον πόλεμο είτε περαιτέρω κλιμάκωση και παρατεταμένη αβεβαιότητα — «είναι σαφές ότι βρισκόμαστε στη δεύτερη πορεία αυτή τη στιγμή».

Ο Ευσταθόπουλος εκτιμά ότι η ομιλία θα ενισχύσει περαιτέρω το κλίμα αποφυγής ρίσκου, καθώς οι επενδυτές αναμένουν να υποχωρήσει η αβεβαιότητα.

Η κίνηση στη Στενή του Ορμούζ, από όπου παλαιότερα περνούσε το ένα πέμπτο των παγκόσμιων ροών πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει ουσιαστικά σταματήσει από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος ΗΠΑ–Ισραήλ κατά του Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου, εκτοξεύοντας τις τιμές της ενέργειας σε μία από τις πιο σοβαρές ενεργειακές κρίσεις παγκοσμίως.

Η κυκλοφορία πετρελαιοφόρων μέσω των Στενών του Ορμούζ είναι απίθανο να επανέλθει σύντομα, δήλωσε ο Giles Alston, αναλυτής πολιτικού ρίσκου στην Oxford Analytica.

«Γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι η θέση των ΗΠΑ σχετικά με το πώς θα μεταφέρεται το πετρέλαιο μέσω των Στενών του Ορμούζ είναι πλέον κάτι από το οποίο η Ουάσινγκτον έχει σε μεγάλο βαθμό αποστασιοποιηθεί. Αυτό είναι πλέον κάτι που πρέπει να επιλύσουν μόνοι τους όσοι μεταφέρουν πετρέλαιο μέσω του στενού», δήλωσε στο CNBC την Πέμπτη.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Τραμπ ανέφερε σε ανάρτησή του στο Truth Social ότι το Ιράν είχε ζητήσει κατάπαυση του πυρός, αυξάνοντας προσωρινά τις ελπίδες για περισσότερη κίνηση πετρελαιοφόρων στη θαλάσσια οδό και οδηγώντας τις τιμές του πετρελαίου χαμηλότερα.

Ο «νέος πρόεδρος του καθεστώτος» του Ιράν ζήτησε από τις ΗΠΑ κατάπαυση του πυρός, αίτημα που θα εξεταστεί μόνο αν τα Στενά του Ορμούζ είναι «ανοιχτά, ελεύθερα και ασφαλή», δήλωσε ο Τραμπ. «Μέχρι τότε, θα ισοπεδώσουμε το Ιράν ή, όπως λένε, θα το γυρίσουμε πίσω στη Λίθινη Εποχή!!!»

Ωστόσο, η Ισλαμική Δημοκρατία διέψευσε τον ισχυρισμό του Τραμπ, λέγοντας ότι η θαλάσσια οδός δεν θα ανοίξει ξανά και ότι η βασική διαδρομή παραμένει «αποφασιστικά και πλήρως υπό τον έλεγχο του Ναυτικού των Φρουρών της Επανάστασης».

Οι δύο πλευρές έχουν επανειλημμένα αντικρούσει τους ισχυρισμούς η μία της άλλης σχετικά με την ύπαρξη και την πορεία των συνομιλιών για ειρηνευτική συμφωνία από την έναρξη του πολέμου. Ο Τραμπ έχει επίσης στείλει αντικρουόμενα μηνύματα, αναφέροντας ότι οι διαπραγματεύσεις πλησιάζουν σε συμφωνία, αλλά και ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να κλιμακώσουν τις συγκρούσεις στέλνοντας χιλιάδες στρατιώτες στην περιοχή.

Το πετρέλαιο Brent υποχώρησε κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά μέσα σε μία εβδομάδα, αφού ο Τραμπ δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ότι αναμένει ο αμερικανικός στρατός να περιορίσει τις επιχειρήσεις κατά του Ιράν σε «δύο ή τρεις εβδομάδες» και φάνηκε να διακηρύσσει νίκη ακόμη και χωρίς συμφωνία με το Ιράν. «Θα αποχωρήσουμε πολύ σύντομα», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: