Alpha Bank: Αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Ελληνικά Πετρέλαια Συμμετοχών στην πώληση του ποσοστού της στη ΔΕΠΑ Υποδομών

Alpha Bank: Αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Ελληνικά Πετρέλαια Συμμετοχών στην πώληση του ποσοστού της στη ΔΕΠΑ Υποδομών
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

H Alpha Bank ενήργησε ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Ελληνικά Πετρέλαια Συμμετοχών ΑΕ (ΕΛΠΕ) στην πώληση του ποσοστού της στη ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ, μία από τις σημαντικότερες συναλλαγές στον τομέα της ενέργειας.

Το οικονομικό κλείσιμο της από κοινού πώλησης του 100% των μετοχών της ΔΕΠΑ Υποδομών από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) (65% συμμετοχή στο κεφάλαιο) και την ΕΛΠΕ (35% συμμετοχή), πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου 2022, έπειτα από διαγωνιστική διαδικασία, που ανέδειξε την ιταλική Italgas SpA ως προτιμητέο επενδυτή, με τίμημα ύψους 733 εκατ. ευρώ. Το τίμημα αυτό αντιστοιχεί σε μία αποτίμηση, η οποία ανήλθε στο 135% της ρυθμιζόμενης περιουσιακής βάσης, εκ των μεγαλύτερων που έχουν καταγραφεί σε παρόμοιες συναλλαγές.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η ΔΕΠΑ Υποδομών συστάθηκε τον Απρίλιο του 2020, σε συνέχεια της διάσπασης του κλάδου υποδομών της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου ΑΕ (ΔΕΠΑ), με αποστολή την ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου χαμηλής και μέσης πίεσης σε όλη την Ελλάδα. Η επιτυχής ολοκλήρωση της συναλλαγής συμβάλλει στη βελτίωση της θέσης της χώρας στον διεθνή επενδυτικό χάρτη, ενισχύοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.

Ο Κωνσταντίνος Φουλίδης, διευθυντής της Διεύθυνσης Corporate Finance της Alpha Bank δήλωσε σχετικά: «Για μία ακόμα φορά η Τράπεζά μας, μέσα από την καταλυτική συμβολή της σε μεγάλα έργα εξαγορών και συγχωνεύσεων, συντελεί στη διαμόρφωση ενός νέου ενεργειακού οικοσυστήματος στην Ελλάδα – πάντα, σε πλήρη ευθυγράμμιση με το Στρατηγικό μας Σχέδιο “Project Tomorrow”, για την ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών της εθνικής οικονομίας. Η Alpha Bank, συνεχώς παρούσα στο χώρο της ενέργειας, συμβάλλει στην εξέλιξη του κλάδου εναλλακτικών και καθαρών πηγών ενέργειας που θέτουν τα θεμέλια για μακροπρόθεσμη και βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας».