A&M Architects: Χτίζοντας την αισθητική των επιχειρήσεων

A&M Architects: Χτίζοντας την αισθητική των επιχειρήσεων

Ο Μιχάλης Μαυρολέων εξηγεί πώς η A&M Architects, επενδύοντας στην εξωστρέφεια, έγινε βασικός συνεργάτης μεγάλων πολυεθνικών.

Την τελευταία εξαετία ο κλάδος των κατασκευών πατά σε «κινούμενη άμμο». Κάθε επένδυση κρίνεται αποτρεπτική και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο είτε βάζουν «λουκέτο» είτε ετοιμάζουν «βαλίτσες» για το εξωτερικό. Η A&M Architects, Engineers & Project Managers, ακολουθώντας εδώ και χρόνια εξωστρεφή στρατηγική, αποτελεί τον βασικό συνεργάτη μερικών από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές και ελληνικές εταιρείες, ενώ έχει καταφέρει να συγκαταλέγεται στην dream team των αρχιτεκτονικών γραφείων που αναλαμβάνουν μέσω διεθνών διαγωνισμών την υλοποίηση σημαντικών projects σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, προσφέρει μια ολοκληρωμένη σειρά υπηρεσιών αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, μελέτης και κατασκευής, διαχείρισης έργου, γραφιστικής, διακόσμησης και styling, που την καθιστά μοναδική στο είδος της. Με άλλα λόγια, παρά την κρίση, συνεχίζει να κάνει καλά αυτό που ξέρει: να δημιουργεί όμορφους και λειτουργικούς χώρους τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους πελάτες μιας επιχείρησης, ενώ αναλαμβάνει να δώσει «σάρκα και οστά» στην κατοικία την οποία ονειρεύεται ο εκάστοτε ιδιοκτήτης ακινήτου. Ειδικεύεται στη μελέτη και τη διαμόρφωση γραφειακών χώρων, εμπορικών καταστημάτων και χώρων εμπορικής αξιοποίησης εντός διεθνών αεροδρομίων, ξενοδοχείων, τραπεζών, χώρων μαζικής εστίασης και κατοικιών. Η εταιρεία έχει στο ενεργητικό της έργα στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική για κορυφαίους οργανισμούς της εγχώριας και διεθνούς αγοράς, συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας.

Χρονικά το ταξίδι της A&M Architects, Engineers & Project Managers ξεκίνησε το 1982, όταν δύο νέοι μηχανικοί, ο Μιχάλης Μαυρολέων και ο Ανδρέας Αλεξιάδης, αξιοποιώντας την επαγγελματική εμπειρία τους στις Ηνωμένες Πολιτείες, ίδρυσαν την The A&M Group. Κύριο αντικείμενό της η παροχή υπηρεσιών μελέτης και κατασκευής, με έμφαση στις νέες τεχνολογίες και τις ενεργειακές εφαρμογές. Στις αρχές του 1983 ο Μιχάλης Μαυρολέων επιστρέφει από την άλλη άκρη του Ατλαντικού για να δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση στην Ελλάδα. Απόφοιτος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, είχε λάβει υποτροφία σε πανεπιστήμιο της Αμερικής, στην οποία μετέβη τότε για σπουδές.

«Έμεινα στην Αμερική τριάμισι χρόνια κάνοντας δύο μεταπτυχιακά και δουλεύοντας παράλληλα. Όταν επέστρεψα στην Ελλάδα, είχα μια διαφορετική νοοτροπία και αναζητούσα πιο μεγάλα σχήματα και όχι ένα απλό αρχιτεκτονικό γραφείο για να απασχοληθώ. Η αλήθεια είναι ότι ο οικοδομικός οργασμός που επικρατούσε εκείνη την εποχή κινούνταν στη λογική της αντιπαροχής και των μεσαίου μεγέθους κατασκευαστικών έργων. Εμείς υιοθετήσαμε από την αρχή μια περισσότερο corporate λογική» αναφέρει στο Fortune ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Μιχάλης Μαυρολέων.

Ο προσανατολισμός της A&M Architects ήταν από την αρχή στραμμένος στα επαγγελματικά κτίρια και λιγότερο στην κατοικία. Στα χρόνια που ακολούθησαν, η Α&Μ Architects ανέλαβε έναν μεγάλο αριθμό έργων στην Ελλάδα, ιδιωτικών και δημόσιων, ενώ το 2006 έκανε δειλά – δειλά τα βήματά της στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Τα έργα που έχει αναλάβει όλα αυτά τα χρόνια σε Ελλάδα και εξωτερικό ξεπερνούν τα 1.500, ενώ στο πελατολόγιό της περιλαμβάνονται δυνατά ονόματα, μεταξύ των οποίων τα Ma Cherie, Carouzos, Πλαίσιο, Sfera, Pfizer, Burger King, Vodafone, SAAB, Ford, Mars, Regus, Mc Donalds, Fresh, Diageo, Microsoft, Flocafe, Wagamama, Pizza Hut, Εθνική Τράπεζα κ.ά. «Βρισκόμαστε δίπλα στον πελάτη και στόχος μας δεν είναι να δημιουργήσουμε κάτι που θα φέρει απλώς τη δική μας υπογραφή, αλλά κάτι που θα εκφράζει τον ίδιο τον πελάτη και θα είναι στην πραγματικότητα αυτό που ονειρευόταν. Πρέπει να ξέρεις για ποιους σχεδιάζεις, τι τους αρέσει και τι αντιπαθούν».

Σήμερα η εταιρεία έχει μεγαλώσει. Στεγάζεται σε ένα κτίριο πέντε ορόφων στο κέντρο της Αθήνας και παρέχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα υπηρεσιών που αφορά τις κτιριακές μελέτες, την κατασκευή, την οργάνωση έργων και κατασκευών, όπως και τη διαμόρφωση εταιρικής ταυτότητας μέσω του συνολικού σχεδιασμού.

Όπως τονίζει ο Μιχάλης Μαυρολέων, το συγκριτικό πλεονέκτημα της A&M Architects βασίζεται στο γεγονός ότι μπορεί να παρέχει όλων των ειδών τις υπηρεσίες, μέσα από μια πληθώρα ανθρώπων διαφόρων ειδικοτήτων που εργάζονται για λογαριασμό της. Λόγου χάρη, στην περίπτωση ενός εστιατορίου, δεν αναλαμβάνει μόνο τον σχεδιασμό και την εσωτερική διακόσμηση, αλλά υπολογίζει όλες εκείνες τις παραμέτρους που θα λειτουργήσουν προς όφελος της εταιρείας και σχετίζονται με την εμπειρία του πελάτη, π.χ. το μενού και το γενικότερο «στήσιμο» λειτουργίας μιας επιχείρησης. Όσο για το κομμάτι «κατοικία», αυτή αντιπροσωπεύει το 30%-35% της δραστηριότητας της εταιρείας.

Σταθμός στην πορεία της A&M Architects ήταν αναμφίβολα το 2000-2001, περίοδος κατά την οποία ανέλαβε το commercial design εστιατορίων και υποκαταστημάτων τραπεζών εντός του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος». «Επρόκειτο για ένα έργο πολύ υψηλών προδιαγραφών, για το οποίο χρησιμοποιήθηκε τεχνογνωσία και από το εξωτερικό. Η υλοποίησή του είχε ως αποτέλεσμα να δεχτούμε στη συνέχεια πρόσκληση από την Κύπρο για την αναβάθμιση των υφιστάμενων αεροδρομίων σε Πάφο και Λάρνακα, καθώς και για τον σχεδιασμό των καινούργιων».

Κάιρο, Βουδαπέστη, Μόσχα, Κατάρ, Κίνα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν οι επόμενοι σταθμοί για την εταιρεία, αγορές οι οποίες συνέβαλαν στην απόκτηση της διεθνούς εταιρικής ταυτότητας που έχει σήμερα η A&M Architects. Θα πρέπει να σημειωθεί πως η αγορά του σχεδιασμού εμπορικών δραστηριοτήτων είναι μικρή παγκοσμίως, με την Αγγλία, την Αμερική και τη βόρεια Ευρώπη να αποτελούν τις χώρες προέλευσης των ισχυρότερων «παικτών» της συγκεκριμένης αγοράς.

«Είμαστε ανταγωνιστικοί στο εξωτερικό, αφενός γιατί το προϊόν που προσφέρουμε είναι ελκυστικό, αφετέρου επειδή ακολουθούμε σε κάθε έργο που αναλαμβάνουμε τα διεθνή πρότυπα. Η κρίση στην εγχώρια αγορά δεν μας επηρέασε ιδιαίτερα, δεδομένου ότι εμείς είχαμε ακολουθήσει εξωστρεφή πολιτική πολλά χρόνια πριν από την έλευσή της. Η συναλλαγή μας κατά τη διάρκεια της κρίσης με τους Κύπριους μας δίδαξε πολλά. Είναι πιο δραστήριοι σε σχέση με τους Ελλαδίτες και πολύ μπροστά στο κομμάτι της παροχής υπηρεσιών. Εξίσου σημαντικές ήταν για εμάς οι αγορές της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων, όπου αναλάβαμε projects για λογαριασμό ελληνικών επιχειρήσεων που θέλησαν να επεκταθούν εκτός των εθνικών συνόρων».

Αλήθεια, πόσο εύκολο είναι για μια ελληνική εταιρεία να διεκδικήσει projects μέσω διεθνών διαγωνισμών, σε μια περίοδο που η αξιοπιστία της χώρας έχει πληγεί και η εικόνα της κάθε άλλο παρά θετική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί; Η απάντηση που δίνει ο Μιχάλης Μαυρολέων είναι πως κάθε φορά που η εταιρεία του συμμετέχει σε διαγωνισμούς στο εξωτερικό γίνεται αποδέκτης ερωτημάτων αναφορικά με το πώς εξελίσσονται τα πράγματα στην Ελλάδα.

«Δεν σας κρύβω πως αρκετές φορές η ελληνικότητά μας έβαλε φρένο στην ανάληψη κάποιου έργου, παρόλο που υπήρχαν θετική αύρα και καλή εικόνα από την πλευρά μας. Πιστεύω, ωστόσο, ότι ως λαός έχουμε την ικανότητα να αναπτυσσόμαστε γρήγορα και να βρίσκουμε τα κανάλια τα οποία θα μας στηρίξουν σε κάθε βήμα μας. Βασικό χαρακτηριστικό του Έλληνα είναι ότι έχει διορατικό μάτι και μπορεί να αναγνωρίσει τις ευκαιρίες που προκύπτουν».

Πεποίθησή του είναι πως βασική προϋπόθεση για να πετύχει ένας manager στη δουλειά του, είτε είναι Έλληνας είτε ξένος, είναι να χτίσει μια ομάδα που να πιστεύει σε αυτόν και που θα του αποπνέει εμπιστοσύνη. Πέρα από την επαγγελματική, είναι απαραίτητη μια διαπροσωπική σχέση, που χτίζεται σε βάθος χρόνου. «Το μότο μας είναι ότι “δεν χτίζουμε κτίρια. Χτίζουμε σχέσεις με τους πελάτες μας”, γιατί στόχος μας είναι το επόμενο έργο που θα μας εμπιστευθούν».

Αυτό το διάστημα η A&M Architects έχει κάθε λόγο να είναι αισιόδοξη αφού «τρέχει» έργα σε Ντουμπάι, Άμπου Ντάμπι, Κωνσταντινούπολη, Φουτζέιρα και Βηρυττό. Ειδικότερα, στη Βηρυττό έχει αναλάβει τον σχεδιασμό και την κατασκευή ενός ξενοδοχείου πέντε αστέρων και μιας μικρής μαρίνας χωρητικότητας 30 σκαφών, ενώ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής τα έργα αφορούν αεροδρόμια και τη δημιουργία ενός εμπορικού κέντρου. «Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα Ελλήνων επιχειρηματιών σε αυτές τις περιοχές. Αν παλαιότερα κάτι τέτοιο συνιστούσε έκπληξη, σήμερα δεν είναι παρά ο κανόνας».

Σχολιάζοντας την κατάσταση στην ελληνική αγορά, ο Μιχάλης Μαυρολέων αναφέρει πως ο κλάδος στον οποίο δραστηριοποιείται πέρασε μια κακή φάση, που, λόγω της αβέβαιης έκβασης των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους, επικρατεί η αίσθηση ότι επανέρχεται. «Δυστυχώς, σήμερα δεν μιλάμε για έργα ανάπτυξης, αλλά για το πώς μια εταιρεία θα συμπιέσει και θα συγκρατήσει τα λειτουργικά κόστη της. Το τελευταίο τρίμηνο οι επενδύσεις έχουν παγώσει. Εάν δεν βελτιωθεί η ψυχολογία, δεν θα υπάρξουν προοπτικές ανάπτυξης.
Σερνόμαστε στον πάτο της αγοράς και αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αποφύγουμε να ανοίξουμε πληγές που δεν επουλώνονται».

Το 2014 κύλησε αρκετά καλύτερα σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων για την A&M Architects και σε αυτό καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι ξένες αγορές, που λειτούργησαν ως αντίβαρο. «Κάθε χρόνο εδραιώνουμε τη θέση μας στο εξωτερικό και μαθαίνουμε από τον ανταγωνισμό. Για το 2015, τα στοιχεία σε επίπεδο πρώτου εξαμήνου δείχνουν μέχρι στιγμής ότι έχουμε ήδη καλύψει τον περσινό τζίρο». Στα άμεσα σχέδια είναι η εδραίωση της παρουσίας της A&M Architects στις αναδυόμενες αγορές, αλλά και σε αυτή της Κίνας.

*Το κείμενο έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα.