Αμάνσιο Ορτέγκα: Μετά τα ZARA χτίζει αυτοκρατορία στο… real estate

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το επενδυτικό του όχημα, που φέρει την ονομασία Pontegadea, ενέγραψε στον ισολογισμό του για το 2019 ακίνητα αξίας 15 δισ. ευρώ.

Μεγάλο άνοιγμα στο real estate κάνει ο ιδρυτής ενός από τους πλέον επιτυχημένους ομίλους ένδυσης και εκ των πλουσιότερων ανθρώπων στην Ευρώπη. Ο λόγος για τον Αμάνσιο Ορτέγκα, ιδρυτή του κολοσσού Inditex, στον οποίο ανήκει η αλυσίδα καταστημάτων Zara.

Το επενδυτικό του όχημα, που φέρει την ονομασία Pontegadea, ενέγραψε στον ισολογισμό του για το 2019 ακίνητα αξίας 15 δισ. ευρώ. Μεταξύ αυτών είναι ακίνητα στην Oxford Street του Λονδίνου, αλλά και το ιστορικό E.V. Haughwout στο SoHo της Νέας Υόρκης. Διαθέτει επίσης μερίδια στην ισπανική εταιρεία τηλεπικοινωνιακών πύργων Telxius και την εταιρεία διανομής φυσικού αερίου Enagas.

H Pontegadea προέβη πέρυσι σε αγορές ακινήτων άνω των 2 δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων δύο συγκροτήματα γραφείων στο Σιάτλ των ΗΠΑ, τα οποία εκμισθώνει στην Amazon. Τα κέρδη της από τις δραστηριότητες real estate το 2019 ήταν 621 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 19% σε ετήσια βάση. Εξασφάλισε επίσης το ποσό των 1,63 δισ. ευρώ από μερίσματα της Inditex.