Αμάντα Γκόρμαν: Η 22χρονη ποιήτρια που συγκλόνισε στην ορκωμοσία Μπάιντεν

Αμάντα Γκόρμαν: Η 22χρονη ποιήτρια που συγκλόνισε στην ορκωμοσία Μπάιντεν
American poet Amanda Gorman reads a poem during the 59th Presidential Inauguration at the US Capitol in Washington DC on January 20, 2021. (Photo by Patrick Semansky / POOL / AFP) Photo: AFP
Η Αμάντα Γκόρμαν, η νεότερη ποιήτρια στην ιστορία των ΗΠΑ που μίλησε σε ορκωμοσία Προέδρου, προσέφερε ένα ελπιδοφόρο όραμα για μια βαθιά διχασμένη χώρα, απαγγέλλοντας το ποίημά της «The Hill We Climb».

H 22χρονη Αφροαμερικανή, Αμάντα Γκόρμαν εντυπωσίασε στην ορκωμοσία Μπάιντεν, με το ποίημα που απήγγειλε, καλώντας σε ενότητα και κάνοντας μνεία στην αιματηρή εισβολή της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο.

Η Αμάντα Γκόρμαν είναι η νεότερη ποιήτρια που τιμήθηκε με το πρώτο «Εθνικό Βραβείο Νέου Ποιητή» στις ΗΠΑ, η οποία απήγγειλε το έργο της με τίτλο «Ο λόφος που σκαρφαλώνουμε».

Πρόκειται για έργο που έγραψε αποκλειστικά για την συγκεκριμένη περίσταση η νεαρή ποιήτρια της Γενιάς Ζ, την οποία θαυμάζει η νέα πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν.

Την ίδια στιγμή, ξεχώρισαν και οι στιλιστικές της επιλογές, με τα σκουλαρίκια μάλιστα που φόρεσε να είναι έλληνα σχεδιαστή.

Ο σχεδιαστής κοσμημάτων Νίκος Κούλης έσπευσε να εκφράσει το θαυμασμό του για τη νεαρή ποιήτρια, αποκαλύπτοντας παράλληλα πως τα σκουλαρίκια που φορούσε η Αμάντα Γκόρμαν στην τελετή ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν ήταν δώρο της Όπρα Γουίνφρεϊ.

Σε σχετική ανάρτησή του στο Instagram o Νίκος Κούλης γράφει:

«Ολόκληρος ο κόσμος είναι μάρτυρας αυτής της ιστορικής στιγμής στην Αμερική. Το να παρακολουθεί κανείς την Αμάντα Γκόρμαν να ανεβαίνει στη σκηνή στην ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν υπογραμμίζει τη δύναμη της νεότητας, της ελπίδας, της αφοσίωσης, της χάρης και της ενότητας.

Νιώθω δέος που ως ανεξάρτητος σχεδιαστής από την Ελλάδα, η δουλειά είναι με κάποιο τρόπο παρούσα σε αυτή την εξαιρετικά συμβολική και μεγαλοπρεπής περίσταση.

Είμαι ευγνώμων που η Όπρα επέλεξε τη συλλογή με τα κοσμήματά μας ως δώρο σε αυτήν την εξαιρετική γυναίκα, τη νεότερη ποιήτρια που εμφανίστηκε σε ορκωμοσία Προέδρου στις ΗΠΑ.

Η παρουσία της, τα λόγια της, το πνεύμα της, η φωνή της συλλαμβάνουν μια εξαιρετική υπερηφάνεια και πυροδοτούν μία αφύπνιση».

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nikos Koulis (@nikoskoulisjewels)