Amazon: Τιμωρία σε πωλητές που αύξησαν τις τιμές τους εν μέσω καραντίνας

Amazon: Τιμωρία σε πωλητές που αύξησαν τις τιμές τους εν μέσω καραντίνας
epa08179196 (FILE) - A general view of the Amazon logistic and distribution center in Moenchengladbach, Germany, 17 December 2019 (reissued 30 January 2020). Amazon will release their 4th quarter 2019 results on 30 January 2020. EPA/FRIEDEMANN VOGEL *** Local Caption *** 55715606 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ήταν όμως κάτι τέτοιο νόμιμο; Η γερμανικές αρχές το εξετάζουν.

του David Meyer

Η Amazon έχει μακρά παράδοση με τις αντιμονοπωλιακές αρχές της Γερμανίας και τώρα βρίσκεται και πάλι υπό έλεγχο. Αυτή τη φορά πρόκειται για τις διογκωμένες τιμές που χρέωναν ορισμένοι πωλητές στην πλατφόρμα της Amazon τις πρώτες μέρες της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το ζήτημα δεν ήταν οι ίδιες οι υψηλές τιμές- ένα πρόβλημα που είχε σαν αποτέλεσμα την αγωγή κατά της Amazon στις ΗΠΑ- αλλά μάλλον το γεγονός ότι η Amazon ανταποκρίθηκε τιμωρώντας τους πωλητές.

Η Amazon ήταν ειλικρινής ως προς την αναστολή λογαριασμών πωλητών για το αδίκημα της διόγκωσης των τιμών κατά τη διάρκεια των πρώτων lockdown για τον COVID-19. Ο διευθύνων σύμβουλος Τζεφ Μπέζος είπε τον Απρίλιο ότι είχε εκδιώξει περισσότερους από 6.000 πωλητές από όλο τον κόσμο, μεταφέροντας ορισμένες από τις πληροφορίες τους στα γενικά γραφεία των κρατικών εισαγγελέων των ΗΠΑ. Η Amazon ασκεί επίσης πιέσεις στο Κογκρέσο για έναν ομοσπονδιακό νόμο περί τιμών.

Στη Γερμανία, αυτή η εκστρατεία θα μπορούσε να αποδειχθεί παράνομη, δεδομένης της αυξανόμενης ισχύος της Amazon στην αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου της χώρας.

Εάν το Ομοσπονδιακό Γραφείο κατά των Καρτέλ αποφασίσει ότι η Amazon παραβιάζει τον γερμανικό αντιμονοπωλιακό νόμο, θα μπορούσε θεωρητικά να επιβάλει πρόστιμο στην εταιρεία, αν και η ιστορία υποδηλώνει ότι είναι αρκετά πιθανό να πιέσει απλώς την Amazon να αλλάξει τη συμπεριφορά της.

Το 2013, οι γερμανικές αρχές ανάγκασαν την Amazon να αλλάξει τους όρους και τις προϋποθέσεις της για τρίτους πωλητές: Η εταιρεία απαγόρευε στο παρελθόν στους πωλητές να χρεώνουν λιγότερο για τα προϊόντα τους σε άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες, σε σύγκριση με τις τιμές που χρέωναν στην πλατφόρμα της Amazon.

Και μόλις πέρυσι, το Ομοσπονδιακό Γραφείο κατά των Καρτέλ ανάγκασε την Amazon να τροποποιήσει τους όρους προς τους πωλητές σχετικά με την ευθύνη, τη δικαιοδοσία και την εμπιστευτικότητα- αυτή τη φορά παγκοσμίως.

Η Amazon διερευνάται επίσης από τις αντιμονοπωλιακές αρχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες θέλουν να δουν εάν η Amazon χρησιμοποιεί δεδομένα από τρίτους πωλητές στην πλατφόρμα της για να προωθήσει τα δικά της προϊόντα. Η Wall Street Journal ανέφερε τον Ιούνιο ότι ενδέχεται να απαγγελθούν επίσημες κατηγορίες σε αυτό το μέτωπο.