Αμερικάνοι επενδύουν στην Play του Πάνου Γερμανού

Αμερικάνοι επενδύουν στην Play του Πάνου Γερμανού

Με συμμετοχή 10% η Third Point στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας.

Η αμερικανική επενδυτική Third Point, η οποία και έγινε γνωστή από τις επικερδείς αγορές ελληνικών ομολόγων το 2012, γίνεται μέτοχος στην ελληνικών συμφερόντων κινητής τηλεφωνίας Play. H συμμετοχή της ανέρχεται στο 10% . Η Play , που δραστηριοποιείται στην Νορβηγία, ελέγχεται κατά 50,3% από την εταιρεία Tollerton και κατά 49,7% από την βρετανικών συμφερόντων Novator. Η Tollerton με τη σειρά της ελέγχεται κατά 80% από την Olympia Development συμφερόντων του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού, ενώ το υπόλοιπο 20% της εταιρείας αρχικά κατείχε η οικογένεια του επιχειρηματία Β. Ρέστη.

Η Third Point τοποθετήθηκε , καθώς η Play προχώρησε στην έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 900 εκατ. ευρώ και άντλησε 640 εκατ. ευρώ εκδίδοντας εγγυημένες ομολογίες με επιτόκιο 5,25% και επιπλέον 260 εκατ. ευρώ εκδίδοντας μη εγγυημένες ομολογίες με επιτόκιο 6,5%.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ομίλου Olympia Κώστα Καραφωτάκη, πριν τρεις μήνες η οικογένεια Ρέστη μεταβίβασε τη συμμετοχή της στην Third Point, με τίμημα που δεν γνωστοποιήθηκε. Σημειώνεται ότι το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο που κατέχει η Tollerton, είναι οι μετοχές της Play. Σαν συνέπεια ο επιχειρηματίας Π. Γερμανός (Olympia Development) κατέχει έμμεσα το 40,3% της Play και 10% κατέχει έμμεσα η Third Point.

Σύμφωνα με τα στελέχη της Olympia, η συγκεκριμένη έκδοση είναι μια από τις πετυχημένες στον χώρο της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Το προϊόν της έκδοσης θα κατευθυνθεί στην αποπληρωμή προηγούμενου δανεισμού ύψους περίπου 580 εκατ. ευρώ στην China Development Bank, στην απόκτηση νέων αδειών και συχνοτήτων στην Πολωνία και σε πιθανή επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους της εταιρείας.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες της Olympia στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Καραφωτάκη, ο όμιλος αναμένεται να λειτουργήσει 11 νέα καταστήματα Public, ενώ πλέον λειτουργούν στην Ελλάδα πολύ λίγα καταστήματα Multirama.