Αμερικανικά ομόλογα: Υποχωρούν οι αποδόσεις στον απόηχο των ενδιάμεσων εκλογών

Αμερικανικά ομόλογα: Υποχωρούν οι αποδόσεις στον απόηχο των ενδιάμεσων εκλογών
The numbers are displayed after the closing bell of the Dow Industrial Average at the New York Stock Exchange on October 10, 2018 in New York. - Wall Street stocks plunged Wednesday, with major indices losing more than three percent in a selloff prompted by the sudden jump in US interest rates. At the closing bell, the Dow Jones Industrial Average had lost 3.1 percent or 830 points to finish at 25,613.35, in the biggest fall since February. (Photo by Bryan R. Smith / AFP) (Photo credit should read BRYAN R. SMITH/AFP/Getty Images)

Στην Ευρώπη, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων αναφοράς υποχώρησαν νωρίτερα κατά 1-4 μονάδες βάσης.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην ευρωζώνη σημείωσαν σήμερα πτώση, ακολουθώντας την πορεία των αντίστοιχων αμερικανικών αφού οι Δημοκρατικοί κέρδισαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων στις αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές, ενισχύοντας τη δυνατότητα του κόμματος να μπλοκάρει την ατζέντα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Οι Ρεπουμπλικάνοι αύξησαν την πλειοψηφία τους στην αμερικανική Γερουσία αλλά έχασαν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, σε μια κίνηση που αποτελεί πισωγύρισμα για τον Τραμπ.

Ενώ το αποτέλεσμα επιβεβαίωσε σε γενικές γραμμές τις προβλέψεις της αγοράς, η προοπτική να προκύψουν κατά περίπτωση πολιτικά αδιέξοδα προκαλεί αβεβαιότητα στους επενδυτές- ασκώντας πιέσεις στο δολάριο και αυξάνοντας τη ζήτηση για τα ομόλογα που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια.

Στην Ευρώπη, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων αναφοράς υποχώρησαν νωρίτερα κατά 1-4 μονάδες βάσης. Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν κατά 1,5 μονάδα βάσης στο 0,42%, παραμένοντας πάνω από το χαμηλό επτά εβδομάδων που σημείωσαν τον περασμένο μήνα γύρω στο 0,34%.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων μειώθηκαν μετά τα αποτελέσματα των εκλογών, με τις αποδόσεις των 10ετών τίτλων να υποχωρούν νωρίτερα κατά 3,5 μονάδες βάσης στο 3,18%.

«Το συνολικό αποτέλεσμα ήταν σε γενικές γραμμές αναμενόμενο αλλά τα κέρδη των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία επισκίασαν τη νίκη των Δημοκρατικών και θα καταστήσουν δυσκολότερο για αυτούς να κερδίσουν τη Γερουσία σε δύο χρόνια», δήλωσε ο Πίτερ Τσάτγουελ, επικεφαλής ανάλυσης επιτοκίων στη Mizuho στο Λονδίνο. «Αυτό θα σημαίνει ότι η υποψηφιότητα του Τραμπ για μια δεύτερη θητεία το 2020 παραμένει στη σωστή τροχιά, με τη λαϊκιστική του ρητορική να αναμένεται να συνεχιστεί καθορίζοντας τον τόνο στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό τουλάχιστον έως τότε».

Αναλυτές δήλωσαν ότι ο συνολικός αντίκτυπος στην αγορά ομολόγων από τις εκλογές ήταν επίσης μετριασμένος καθώς τα αποτελέσματα δεν αναμένεται να επηρεάσουν την προοπτική για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve ή να αλλάξουν την εμπορική διαμάχη του Τραμπ με την Κίνα.

Πτώση και για το δολάριο

Πτώση σημείωσε σήμερα το δολάριο καθώς το αναμενόμενο αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ για ένα μοιρασμένο Κογκρέσο μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών αύξησε τις εκτιμήσεις ότι δεν αναμένεται προς το παρόν να δοθεί ώθηση στην οικονομία από κάποια αλλαγή στην αμερικανική δημοσιονομική πολιτική.

Αναλυτές της αγοράς δήλωσαν ότι το πιο αδύναμο δολάριο υποδηλώνει πως η όποια συνεργασία στη δημοσιονομική πολιτική θα είναι δύσκολη λόγω της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή αλλά οι πολιτικές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ίσως και πάλι να βρεθούν στο μικροσκόπιο, τροφοδοτώντας εκ νέου πολιτική αβεβαιότητα.

«Τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών υποδηλώνουν ότι προς το παρόν είναι πιθανή μεγαλύτερη πολιτική αβεβαιότητα και η όποια μεγάλη δημοσιονομική ώθηση είναι απίθανη, κάτι που πιέζει πτωτικά το δολάριο», δήλωσε η Έσθερ Μαρία Ράιχελτ, αναλύτρια συναλλαγματικών ισοτιμιών στην Commerzbank στη Φρανκφούρτη.

Έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, το δολάριο υποχώρησε κατά 0,2% στο 95,98. Η πτώση του ήταν μεγαλύτερη έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, έναντι των οποίων είχε υποχωρήσει νωρίτερα κατά 0,25%.