Αμερικανικές εκλογές: Οι νικητές και οι ηττημένοι της «Σούπερ Τρίτης»

Αμερικανικές εκλογές: Οι νικητές και οι ηττημένοι της «Σούπερ Τρίτης»
epa08268047 Voters cast their ballots at a polling location inside a Chinatown elementary school in Los Angeles, California, USA, 03 March 2020. Fourteen states are holding their primaries with more than one third of the total pledged delegates in the Democratic primaries to be awarded on Super Tuesday. EPA/ETIENNE LAURENT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Τραμπ αδιαμφισβήτητος νικητής για τους Ρεπουμπλικάνους. Σε θρίλερ εξελίσσεται η εσωκομματική διαδικασία των Δημοκρατικών.

Τουλάχιστον οκτώ μεγάλες πολιτείες εκτιμάται ότι κερδίζει ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο πλαίσιο της εσωκομματικής διαδικασίας των Δημοκρατικών για την ανάδειξη του υποψήφιου της παράταξης στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου που διεξήχθη χθες «Σούπερ Τρίτη».

Ο κύριος αντίπαλός του Μπέρνι Σάντερς φαίνεται να επικρατεί σε τέσσερις, μεταξύ των οποίων και η Καλιφόρνια, που αποτελεί το μεγαλύτερο «λάφυρο» της βραδιάς. Συγκεκριμένα, ο Τζο Μπάιντεν επικράτησε στη Μασαχουσέτη, τη Μινεσότα, τη Βιρτζίνια, την Αλαμπάμα, τη Βόρεια Καρολίνα, το Τενεσί, το Αρκανσο και την Οκλαχόμα. Από την πλευρά του ο Σάντερς κέρδισε στο Βερμόντ, τη Γιούτα και το Κολοράντο.

epa08268373 Former US Vice President and Democratic presidential candidate Joe Biden speaks during his Super Tuesday event at the Baldwin Hills Recreational Center in Los Angeles, California, USA, 03 March 2020. Fourteen states are holding their primaries with more than one third of the total pledged delegates in the Democratic primaries to be awarded on Super Tuesday. EPA/ETIENNE LAURENT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα από 14 πολιτείες ο Μπάιντεν προβλέπεται να κερδίσει τουλάχιστον 175 αντιπροσώπους, ο Μπέρνι Σάντερς τουλάχιστον 151, ο Μάικλ Μπλούμπεργκ οκτώ, η Ελίζαμπεθ Γουόρεν πέντε και η Τούλσι Γκάμπαρντ έναν.

Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ και η γερουσιαστής της Μασσαχουσέττης Ελίζαμπεθ Γουόρεν, αγωνίζονται να επιβιώσουν. Η Γουόρεν κατέληξε στην τρίτη θέση στην πατρίδα της και ο Μπλούμπεργκ σχεδίαζε να επανεξετάσει την υποψηφιότητά του την Τετάρτη, αφού ξόδεψε από μισό δισεκατομμύριο δολάρια για να κερδίσει μία και μοναδική νίκη στην αμερικανική Σαμόα.

Σύμφωνα με την έρευνα του AP VoteCast το «κλειδί» για την επιτυχία του Μπάιντεν ήταν οι Αφροαμερικανοί. Εχοντας υπηρετήσει για δύο θητείες ως αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα, ο Μπάιντεν εξασφάλισε το 60% των ψήφων των Αφροαμερικανών στην Αλαμπάμα όπου οι Αφροαμερικανοί αποτελούν περισσότερους από τους μισούς ψηφοφόρους των Δημοκρατικών την Τρότη. Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ εξασφάλισε το 25% των ψήφων και ο Σάντερς το 10%.

Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς επικρατεί στη Γιούτα

epa08268323 Vermont Senator and Democratic Presidential candidate Bernie Sanders speaks during his primary night event on Super Tuesday at the Champlain Valley Exposition in Essex Junction, Vermont, USA, 03 March 2020. Fourteen states are holding their primaries with more than one third of the total pledged delegates in the Democratic primaries to be awarded on Super Tuesday. EPA/HERB SWANSON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο δημοκρατικός σοσιαλιστής γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς επικρατεί στην πολιτεία Γιούτα, αυξάνοντας σε τρεις τις νίκες του, έπειτα από αυτές στο Βερμόντ και στο Κολοράντο.

Ο Σάντερς, παρά τις νίκες που καταγράφει ο κεντρώος αντίπαλός του Τζο Μπάιντεν μέχρι τώρα -έχει ήδη πάρει προβάδισμα, καθώς επικρατεί σε οκτώ πολιτείες- εξέφρασε την «απόλυτη πίστη του» στη νίκη του στην κούρσα για την εξασφάλιση του χρίσματος των Δημοκρατικών.

«Σας διαβεβαιώνω με απόλυτη πίστη, θα κερδίσουμε το χρίσμα των Δημοκρατικών και θα νικήσουμε τον πιο επικίνδυνο πρόεδρο στην ιστορία της χώρας μας», είπε ο Σάντερς στους υποστηρικτές του στο Βερμόντ.

Ο Τζο Μπάιντεν κερδίζει στο Τέξας, σύμφωνα με εκτιμήσεις

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν φαίνεται να επικρατεί στην πολιτεία του Τέξας, καταγράφοντας μια μεγάλη νίκη απέναντι στον βασικό του αντίπαλο, τον γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης.

Το Τέξας θα είναι η ένατη πολιτεία που κερδίζει ο Μπάιντεν στη διάρκεια της «Σούπερ Τρίτης», μιας ιδιαίτερα κρίσιμης ημέρας για την ανάδειξη του υποψήφιου των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Η πολιτεία αυτή των νότιων ΗΠΑ είναι η δεύτερη σε αριθμό αντιπροσώπων μετά την Καλιφόρνια, μεταξύ των 14 όπου διεξάγονταν προκριματικές εκλογές χθες Τρίτη.

Ξόδεψε τα περισσότερα, βγήκε προτελευταίος

epa07911291 Former New York Mayor Michael Bloomberg arrives at Gala Dinner on the occasion of the World Mayors Summit in Christiansborg in Copenhagen, Denmark, 10 October 2019. EPA/Martin Sylvest DENMARK OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο υποψήφιος που ξόδεψε το μεγαλύτερο ποσό για διαφήμιση ενόψει της Σούπερ Τρίτης, ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, δεν μπόρεσε να κερδίσει ούτε καν σε μία από τις 14 πολιτείες όπου διεξήχθησαν χθες οι εσωκομματικές διαδικασίες των Δημοκρατικών για την ανάδειξη του υποψηφίου του κόμματος στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν την 3η Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης εκτιμάται πως δαπάνησε 500 εκατομμύρια δολάρια από την προσωπική του περιουσία για διαφημίσεις, στην προσπάθειά του να κάνει δυναμική είσοδο στην κούρσα των Δημοκρατικών- δεν είχε πάρει μέρος στις τέσσερις προηγούμενες ψηφοφορίες. Μια ανάλυση του NBC News κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο λόγος της διαφημιστικής δαπάνης του Μπλούμπεργκ έναντι αυτής του Μπάιντεν ήταν 50:1.

Όμως ο καταιγισμός διαφημιστικών μηνυμάτων εκ του αποτελέσματος δεν άρκεσε: ο πρώην δήμαρχος δεν επικράτησε παρά μόνο στην αμερικανική περιοχή των νησιών Σαμόα, αν και ξεπέρασε το 15% που απαιτείτο για να εξασφαλίσει αντιπροσώπους στο κομματικό συνέδριο σε πολλές πολιτείες.

Δύο αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, το CBS και το NBC, μετέδωσαν πως ο Μπλούμπεργκ θα «επανεξετάσει» την κατάσταση σήμερα. Δημόσια πάντως, ο Μπλούμπεργκ προσπάθησε να δώσει την εντύπωση ότι συνεχίζει κανονικά.

Ο Τραμπ αδιαμφισβήτητος νικητής για τους Ρεπουμπλικάνους

epa08267634 US President Donald J. Trump speaks to the media as he departs the White House for the National Institutes of Health’s Vaccine Research Center in Washington, DC, USA, 03 March 2020. Trump spoke about his administration’s response to the coronavirus. The president also spoke about the Democratic primary and Super Tuesday voting. EPA/JIM LO SCALZO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στο αξίωμα την 3η Νοεμβρίου, ανακοίνωσε ότι κέρδισε όλες τις εσωκομματικές διαδικασίες που διεξήχθησαν χθες «Σούπερ Τρίτη», αποτέλεσμα που δεν εξέπληξε: πρακτικά δεν έχει αντίπαλο.

Μέσω Twitter όπως συνηθίζει ο Τραμπ εξέφρασε τις ευχαριστίες του στους ψηφοφόρους του GOP στο Βερμόντ, στη Βόρεια Καρολίνα, στην Αλαμπάμα, στην Οκλαχόμα, στη Μασαχουσέτη, στο Τενεσί και στο Μέιν.

Σε ορισμένες πολιτείες, όπως η Βιρτζίνια, η πολυσυλλεκτική αμερικανική συντηρητική παράταξη αποφάσισε να μη διεξαχθούν καν ψηφοφορίες: ήταν αδιαμφισβήτητο ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα κέρδιζε καθώς δεν υπήρχε καμία σοβαρή υποψηφιότητα εναντίον του.