Αμερικανικό δικαστήριο: Η Apple παραβίασε τρεις ευρεσιτεχνίες που ανήκαν στην Qualcomm

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η εταιρεία καλείται να καταβάλλει αποζημίωση ύψους 31 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Apple φέρεται να παραβίασε συνολικά τρεις ευρεσιτεχνίες της Qualcomm με αποτέλεσμα να καλείται να καταβάλλει αποζημίωση ύψους 31 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτή ήταν η απόφαση δικαστηρίου στο Σαν Ντιέγκο των Ηνωμένων Πολιτειών, την περασμένη Παρασκευή, η οποία δίνει «προβάδισμα» στην Qualcomm ενόψει των ανάλογων δικαστικών μαχών του επόμενου μήνα, σχετικά με τις τεχνολογίες που έχουν ενσωματωθεί από την Apple στις συσκευές iPhone. Η απόφαση αφορά μήνυση που είχε κατατεθεί από την Qualcomm τον Ιούλιο του 2017, με την οποία η εταιρεία ισχυριζόταν ότι η Apple χρησιμοποίησε- δίχως άδεια- τεχνολογίες της στην παραγωγή των συσκευών iPhone.

Μία από τις επίμαχες ευρεσιτεχνίες της Qualcomm αφορά μία τεχνολογία που επιτρέπει στο smartphone να συνδέεται άμεσα στο Διαδίκτυο, αμέσως μετά την ενεργοποίηση της συσκευής. Η δεύτερη ευρεσιτεχνία αφορά την επεξεργασία των γραφικών και τη διάρκεια της μπαταρίας ενώ η τρίτη ευρεσιτεχνία σχετίζεται με την τεχνολογία που επιτρέπει την εναλλαγή των δεδομένων ανάμεσα στον επεξεργαστή της συσκευής και στο ενσωματωμένο modem.

Προφανώς η αποζημίωση ύψους 31 εκατομμυρίων δολαρίων είναι μία σταγόνα στο σύνολο των εσόδων της Apple καθώς αντιστοιχεί σε 1,41 δολάρια ανά συσκευή iPhone ενώ πέρυσι η εταιρεία κατάφερε να έχει χρηματιστηριακή αξία ύψους ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Ωστόσο, αποτελεί μία σημαντική νίκη για την Qualcomm καθώς της αναγνωρίζει το καθεστώς του καινοτόμου κατασκευαστή στον χώρο των φορητών συσκευών. Επιπλέον, η απόφαση προσδίδει πρόσθετη αξιοπιστία στην εταιρεία αφού φαίνεται ότι μέρος της καινοτομίας και της εμπορικής επιτυχίας των iPhone οφείλεται στην Qualcomm.

Η απόφαση της Παρασκευής ουσιαστικά αποτελεί το πρώτο μέρος μίας σειράς δικαστικών μαχών ανάμεσα στην Apple και την Qualcomm, που θα εκδικαστούν πάλι στο Σαν Ντιέγκο, και θα αφορούν δικαιώματα χρήσης ευρεσιτεχνιών και αμοιβές χρήσης ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο χορός των μηνύσεων άνοιξε όταν η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (Federal Trade Commission) με την βοήθεια των Apple και Intel κατηγόρησε την Qualcomm ότι λειτουργούσε μονοπωλιακά στον τομέα των modem chips. Η FTC κατηγόρησε την Qualcomm ότι μέσω των αμοιβών χρήσης ευρεσιτεχνιών εμπόδιζε τους ανταγωνιστές της να μπουν στην συγκεκριμένη αγορά και ακολούθως να «ρίξουν» τις τιμές των smartphones. Η συγκεκριμένη υπόθεση εκδικάστηκε τον Ιανουάριο και οι αντίδικοι αναμένουν την απόφαση του δικαστηρίου.