Αμερικανικό «παζάρι» για τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο

Αμερικανικό «παζάρι» για τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο
epa06574348 A factory worker pours molten iron at Backwell IXL in Geelong in Geelong, Australia, 30 April 2014. Media reports on 02 March 2018 state the European Union would plan to retaliate should USA go ahead with their plans to impose national tariffs on steel and aluminium imports from around the globe, as announced by US President Donald Trump on 01 March 2018. The announcement sent stocks around the globe lower, amid fears of a possible trade war between USA, China and the EU. Other nations affected could be Australia, Mexico, Brazil and South Korea. EPA/JULIAN SMITH AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Ο οικονομικός σύμβουλος του Τραμπ ζήτησε ανταλλάγματα από την Ευρώπη για να μην προχωρήσει στο σχέδιο περιορισμού των εισαγωγών.

 

Η εξαίρεση των ευρωπαϊκών χωρών από τους δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο θα παραταθεί εφόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρήσει σε “παραχωρήσεις” προς τις ΗΠΑ, δήλωσε ο οικονομικός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Λάρι Κάντλοου.

Οι εξαιρέσεις αυτές λήγουν την 1η Μαΐου και, εκτός από την ΕΕ, έχουν παραχωρηθεί σε πολλές χώρες συμμάχους των ΗΠΑ, όπως στον Καναδά, το Μεξικό, την Αυστραλία, την Αργεντινή και τη Βραζιλία.

“Είναι πολύ σημαντικό ορισμένοι από τους φίλους μας να κάνουν παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά τις εμπορικές πρακτικές τους, τους δασμούς και τους φόρους. Για παράδειγμα, ένα από τα προβλήματα είναι αυτό της ισότιμης μεταχείρισης της αυτοκινητοβιομηχανίας και θα θέλαμε να δούμε κάποιες παραχωρήσεις εκ μέρους της Ευρώπης, είπε ο Κάντλοου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου σημείωσε επίσης ότι δεν βλέπει εξάπλωση των αρνητικών συνεπειών από την αύξηση του κόστους των μετάλλων μετά την επιβολή δασμών εκ μέρους της Ουάσινγκτον.

Αναφερόμενος στο θέμα της Κίνας, είπε ότι αναμένει οι προσεχείς εμπορικές συνομιλίες θα είναι θετικές, προσθέτοντας ότι θα μετάσχει και ο ίδιος στην αντιπροσωπεία που θα επισκεφθεί το Πεκίνο τις επόμενες ημέρες. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας αυτής θα είναι ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν ενώ στα μέλη της θα περιλαμβάνεται και ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εμπορίου, ο οικονομολόγος Πίτερ Ναβάρο.