Αμερικανός πρέσβης στο Λονδίνο κατηγορεί με άρθρο του την Κίνα για την εξάπλωση του κορωνοϊού

Αμερικανός πρέσβης στο Λονδίνο κατηγορεί με άρθρο του την Κίνα για την εξάπλωση του κορωνοϊού
epa08323646 People wearing protective face masks walk at Wangfujing pedestrian street in Beijing, China, 26 March 2020. Chinese people are going back to normal daily life after COVID-19 coronavirus outbreak in China. EPA/WU HONG Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Γούντι Τζόνσον έγραψε ότι το Πεκίνο έκρυψε στην αρχή πληροφορίες για την επιδημία. Αιχμές Τραμπ για το πώς εξελίχθηκε η κατάσταση.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Λονδίνο υποστήριξε ότι η Κίνα έθεσε σε κίνδυνο την παγκόσμια κοινότητα αποκρύπτοντας πληροφορίες για το ξέσπασμα του κορωνοϊού και με αυτόν τον τρόπο επιτρέποντας τη διάδοσή του πολύ πέρα από τα σύνορα της κομμουνιστικής χώρας.

«Στην αρχή προσπάθησε να αποκρύψει την είδηση», έγραψε ο πρεσβευτής Γούντι Τζόνσον σε άρθρο που δημοσιεύεται σήμερα, Πέμπτη, στην εφημερίδα The Times, προσθέτοντας πως το Πεκίνο, στη συνέχεια, μοιράστηκε επιλεκτικά κρίσιμης σημασίας πληροφορίες ενώ αρνείτο να συνεργαστεί με διεθνές υγειονομικές αρχές.

«Αν η Κίνα είχε κάνει τα σωστά πράγματα στη σωστή στιγμή, μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της, και ο υπόλοιπος κόσμος, μπορεί να είχαν γλιτώσει από τις πιο σοβαρές επιπτώσεις της ασθένειας», γράφει ο Αμερικανός πρεσβευτής.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει πει πως το Πεκίνο θα έπρεπε να είχε ενεργήσει ταχύτερα για να προειδοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα μετά το ξέσπασμα της ασθένειας στην Κίνα. Απέρριψε επίσης τις επικρίσεις ότι ο χαρακτηρισμός που της απέδωσε, «κινέζικος ιός», ήταν ρατσιστικός.

Την περασμένη εβδομάδα ο Τραμπ αγνόησε την ερώτηση ενός δημοσιογράφου για το αν θα μπορούσε να είναι επιζήμιο για τους Αμερικανούς ασιατικής καταγωγής να δίνει στην ασθένεια αυτόν τον χαρακτηρισμό, καθώς και η δήλωση, σε ιδιωτική συνομιλία, μη κατονομαζόμενου αξιωματούχου του Λευκού Οίκου που την αποκάλεσε «κουνγκ φλου [γρίπη]».

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος είπε ότι οι Αμερικανοί ασιατικής καταγωγής δεν ευθύνονται για την εξάπλωση της ασθένειας και πρέπει να προστατευθούν.

«Όταν η κρίση αυτή καταλαγιάσει τελικά θα πρέπει να αξιολογήσουμε το αποτέλεσμα και να αποτιμήσουμε τα κόστη αυτής της κατάρρευσης στη διεθνή συνεργασία», έγραψε ο πρεσβευτής Τζόνσον στους Times.