Αμερικανός τεχνολογικός ηγέτης έκανε δωρεά 250 εκατ. δολαρίων για την αντιμετώπιση του καρκίνου

Αμερικανός τεχνολογικός ηγέτης έκανε δωρεά 250 εκατ. δολαρίων για την αντιμετώπιση του καρκίνου
Photo:

Ο πολυεκατομμυριούχος Σον Πάρκερ είναι ο ιδρυτής του Napster και ο πρώτος πρόεδρος του Facebook.

Ο πολυεκατομμυριούχος Σον Πάρκερ, ο ιδρυτής του Napster και πρώτος πρόεδρος του Facebook, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα δωρίσει 250 εκατομμύρια δολάρια σε έξι ερευνητικά κέντρα για τον καρκίνο, μέσω του ιδρύματός του που θα ασχολείται αποκλειστικά με τις έρευνες για την ανοσοθεραπεία, μια νέα, πολλά υποσχόμενη, θεραπευτική μέθοδο.

Οι ανοσοθεραπείες που έχουν αναπτυχθεί την τελευταία δεκαετία συνίστανται στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος προκειμένου να εντοπίζει και να καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα.

«Βρισκόμαστε σε μια καμπή στην έρευνα κατά του καρκίνου και πρέπει να βελτιώσουμε τις μοναδικές δυνατότητες της ανοσοθεραπείας ούτως ώστε να μετατρέψουμε όλους τους καρκίνους σε ασθένειες που θα είναι δυνατόν να ελεγχθούν, κάτι που θα σώσει εκατομμύρια ζωές», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Σον Πάρκερ.

Η ανοσοθεραπεία επιτρέπει ήδη την αποτελεσματική αντιμετώπιση του μελανώματος, μιας επιθετικής μορφής καρκίνου του δέρματος για την οποία δεν υπήρχε κάποια θεραπεία μέχρι σήμερα. Η προσέγγιση αυτή αρχίζει να εφαρμόζεται σταδιακά και σε άλλες μορφές καρκίνου.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ, που ανακοίνωσε τον περασμένο Δεκέμβριο ότι πάσχει από μελάνωμα με μεταστάσεις στον εγκέφαλο, είπε πρόσφατα ότι αφού υποβλήθηκε σε ανοσοθεραπεία δεν εντοπίζονται πλέον στον οργανισμό του καρκινικά κύτταρα.

Ο στόχος του Ινστιτούτου Πάρκερ είναι να επιταχυνθεί η πρόοδος στην έρευνα για την ανοσοθεραπεία ώστε να μετατραπεί ο καρκίνος σε μια ιάσιμη ασθένεια. Για τον λόγο αυτό θέλει να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των καλύτερων επιστημόνων οι οποίοι θα μπορούν να μετατρέψουν τις ανακαλύψεις τους σε θεραπευτικές μεθόδους. Το Ινστιτούτο Πάρκερ έχει περίπου 40 εργαστήρια και περισσότερους από 300 ερευνητές. Το καθένα από τα ερευνητικά κέντρα του δικτύου του Ινστιτούτου Πάρκερ θα λάβει αρχικά 10-15 εκατομμύρια δολάρια. Το ποσό αυτό θα αυξάνεται κάθε χρόνο μέσω δωρεών, ενός μηχανισμού χρηματοδότησης και άλλων πόρων.

Και άλλοι εύποροι Αμερικανοί επιχειρηματίες έχουν ανακοινώσει την τελευταία περίοδο ότι θα δώσουν σημαντικά ποσά στην έρευνα για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Τον Μάριτο, ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο ιδρυτής της Jones Apparel Group Σίντνεϊ Κίμελ και άλλοι φιλάνθρωποι ανακοίνωσαν ότι θα δωρίσουν 125 εκατομμύρια δολάρια στην ιατρική σχολή του Τζον Χόπκινς, στη Βαλτιμόρη, προκειμένου να διατεθούν στις έρευνες για την εξέλιξη της ανοσοθεραπείας.

Το 2014 ο δισεκατομμυριούχος Ντάνιελ Λούντβιχ έδωσε 540 εκατομμύρια δολάρια σε έξι ερευνητικά κέντρα ενώ ο Φιλ Νάιτ, ο συνιδρυτής της Nike, δεσμεύτηκε να δωρίσει 500 εκατομμύρια στα ερευνητικά κέντρα του Πανεπιστημίου Επιστημών του Όρεγκον.