«Άμεση στρατιωτική επίθεση» του Ιράν βλέπουν οι Σαουδάραβες

«Άμεση στρατιωτική επίθεση» του Ιράν βλέπουν οι Σαουδάραβες
epa06309063 (FILE) - Prince Mohammed bin Salman of Saudi Arabia meets with Russian President Vladimir Putin (not pictured) during the G20 Summit in Hangzhou, China, 04 September 2016 ((reissued 04 November2017). Saudia Arabia announced the arrests of eleven princes. Prince Mohammed bin Salman will head the new anti-corruption committee that ordered the arrests. EPA/YURI KOCHETKOV

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση των δύο υπερδυνάμεων μετά την αναχαίτιση βαλλιστικού πυραύλου το Σάββατο.

Για «άμεση στρατιωτική επίθεση από το ιρανικό καθεστώς» έκανε λόγο σήμερα ο 32χρονος διάδοχος πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, κατηγορώντας ευθέως την Τεχεράνη για εμπλοκή στην παροχή πυραύλων στους Σιίτες αντάρτες Χούτι στην Υεμένη, τους οποίους το Ριάντ θεωρεί κύριους υπεύθυνους για την επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο το περασμένο Σάββατο. Ο πύραυλος αναχαιτίστηκε πάνω από το αεροδρόμιο του Ριάντ, με αποτέλεσμα τα θραύσματα που έπεσαν στο έδαφος να προκαλέσουν υλικές ζημιές.

«Μπορεί να θεωρηθεί πράξη πολέμου εναντίον του βασιλείου», πρόσθεσε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

Η Σαουδική Αραβία κατηγορεί το Ιράν ότι προσφέρει λαθραία στρατιωτικό εξοπλισμό στους Χούτι, ενώ ο υπό το Ριάντ αραβικός συνασπισμός που δρα στην Υεμένη ανακοίνωσε χθες ότι επιφυλάσσεται να απαντήσει στην Τεχεράνη «με τον προσήκοντα τρόπο και την κατάλληλη στιγμή».

Σε χθεσινή του συνέντευξη στον αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό CNN ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Άντελ αλ Τζουμπέιρ κατηγόρησε το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ ότι εκτόξευσε τον πύραυλο από περιοχή της Υεμένης που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των σιιτών ανταρτών. «Σχετικά με τον πύραυλο που εκτοξεύθηκε εναντίον σαουδαραβικού εδάφους, ήταν ένας ιρανικός πύραυλος που εκτοξεύθηκε από τη Χεζμπολάχ από περιοχή που κατέχουν οι Χούτι στην Υεμένη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον αλ Τζουμπέιρ, ο πύραυλος ήταν παρόμοιος με αυτόν που εκτοξεύθηκε τον Ιούλιο εναντίον της Γιανμπού στη Σαουδική Αραβία και ο οποίος ήταν ιρανικής κατασκευής και είχε περάσει λαθραία στην Υεμένη όπου συναρμολογήθηκε από πράκτορες των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης και της Χεζμπολάχ, «μετά εκτοξεύθηκε εναντίον της Σαουδικής Αραβίας».

Από την πλευρά του το Ιράν αρνείται την οποιαδήποτε εμπλοκή, απορρίπτοντας τις σαουδαραβικές και αμερικανικές καταγγελίες ως «καταστροφικές και προκλητικές».