Αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική διατηρεί η ΕΚΤ

Αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική διατηρεί η ΕΚΤ
The headquarters of the European Central Bank (ECB) is pictured in Frankfurt am Main, western Germany, on March 12, 2020. - The ECB's governing council left its key interest rates unchanged but unveiled fresh stimulus to keep liquidity flowing in the face of the worsening coronavirus crisis, joining efforts by central banks around the world. (Photo by Daniel ROLAND / AFP) Photo: AFP

Δεν μεταβάλει για την ώρα τη νομισματική της πολιτική η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του διοικητικού της συμβουλίου. «Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα του, ανάλογα με την περίπτωση, για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα» αναφέρει η σχετική απόφαση. «Η ευελιξία θα παραμείνει στοιχείο της νομισματικής πολιτικής όποτε οι απειλές για τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη της σταθερότητας των τιμών», προσθέτει η ανακοίνωση.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της πανδημίας (ΡΕΡΡ) στο οποίο μετέχουν και τα ελληνικά ομόλογα, η ΕΚΤ επιβεβαίωσε την απόφαση του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την οποία το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με επιβραδυνόμενο ρυθμό στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2022, για να τερματιστεί στο τέλος Μαρτίου. «Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να επανεπενδύσει όσα ομόλογα λήγουν, τα οποία οράστηκαν στο πλαίσιο του PEPP τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024. Σε κάθε περίπτωση, η μελλοντική μετατροπή του χαρτοφυλακίου PEPP θα γίνει ώστε να αποφευχθεί η παρέμβαση στην κατάλληλη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής» αναφέρει η σχετική απόφαση.