Αμείωτη η πίεση στο ΕΣΥ λόγω της αύξησης εισαγωγών – Αρνητική η κυβέρνηση στην υιοθέτηση «μοντέλου Αυστρίας»

Αμείωτη η πίεση στο ΕΣΥ λόγω της αύξησης εισαγωγών – Αρνητική η κυβέρνηση στην υιοθέτηση «μοντέλου Αυστρίας»
(Ξένη Δημοσίευση) Κλίνες ΜΕΘ, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020, στο Γενικό Νοσοκομείο Θώρακος και Νοσημάτων «Σωτηρία». Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα, της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη πραγματοποιήθηκε η τελετή των εγκαινίων 50 κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), στο Γενικό Νοσοκομείο Θώρακος και Νοσημάτων «Σωτηρία». Το έργο αποτελεί δωρεά της Βουλής των Ελλήνων. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μόνο μερικές εβδομάδες μένουν μέχρι τα Χριστούγεννα, με την Ευρώπη να «βράζει» από τον κορωνοϊό και την πανδημία να «απειλεί» την περίοδο των εορτών. Η κυβέρνηση ωστόσο συνεχίζει να αποκλείει τα οριζόντια μέτρα, επιμένοντας στο πρέσινγκ προς τους ανεμβολίαστους πολίτες.

Νέα έκρηξη κρουσμάτων σημειώθηκε χθες στη χώρα μας, με 8.129 νέες μολύνσεις τη στιγμή που οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία έφτασαν τις 470. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ 80 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό. Συνολικά πλέον, νοσηλεύονται περί τα 4.050 άτομα εκ των οποίων 520 είναι σε ΜΕΘ και 550 είναι διασωληνωμένα. Δηλαδή οι 6 στις 10 απλές κλίνες και οι 9 στις 10 ΜΕΘ covid είναι ήδη κατειλημμένες.

Η σταθεροποίηση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού σε επίπεδα άνω των 6500, δείχνουν ότι η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί και οι αντοχές του ΕΣΥ θα δοκιμαστούν. Η συνδρομή περίπου 100 ιδιωτών γιατρών – είτε εθελοντικά είτε μέσω επίταξης- δεν φαίνεται να αποτελεί πανάκεια καθώς η πίεση αυξάνεται σταδιακά.

Η Κυβέρνηση εκτιμά ότι υπάρχει σταθεροποίηση των κρουσμάτων και αυτό επιτρέπει μια συγκρατημένη αισιοδοξία, όμως επί της ουσίας το αποτύπωμα των υψηλών αυτών αριθμών αναμένεται να φανεί τις επόμενες ημέρες. Η αύξηση των εμβολιασμών δεν μπορεί να ανακόψει άμεσα την πορεία της επιδημίας και απαιτείται η αυστηρή τήρηση των μέτρων που ήδη υπάρχουν.

Πληθαίνουν οι φωνές για lockdown στην Ελλάδα -Αρνητική η κυβέρνηση

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δηλώνει σε όλους τους τόνους πως επιμένει στην απόφαση να μην έχουμε ξανά lockdown και οι όποιοι περιορισμοί να αφορούν τους ανεμβολίαστους ή μέτρα περιορισμού του συγχρωτισμού σε χώρους όπως τα μέσα μεταφοράς.

Στη δεύτερη κατηγορία μέτρων εντάσσεται το κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης των δημόσιων υπαλλήλων, ώστε να περιοριστεί η κίνηση τις ώρες αιχμής. Αυτό είναι και το μέτρο που έχει συζητηθεί πιο διεξοδικά, είναι εύκολα εφαρμόσιμο και πιο κοντά στην ανακοίνωσή του από την κυβέρνηση.

Από εκεί και πέρα, όσο δεν ανακόπτεται η έξαρση της πανδημίας, πληθαίνουν οι φωνές εντός της κυβέρνησης για lockdown στους ανεμβολίαστους, στο μοντέλο που υιοθέτησε η Αυστρία.

Ωστόσο, δεν βρισκόμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο, όπως τονίζουν πηγές με γνώση των προθέσεων του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς περιμένουν την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων και αυτή την εβδομάδα, πριν αποφασιστεί περαιτέρω περιορισμός στους ανεμβολίαστους.

Είναι χαρακτηριστική άλλωστε η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Λονδίνο, που ούτε λίγο ούτε πολύ εξήγησε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει μοντέλο Αυστρίας.

Τι εξετάζεται για σούπερ μάρκετ και τρίτη δόση για τους άνω των 65

Στο τραπέζι βρίσκεται και η πρόταση οι πολίτες να μπαίνουν στα σούπερ μάρκετ μόνο με την επίδειξη αρνητικού rapid test, ενώ ο γενικός γραμματέας Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, Θανάσης Κοντογιώργης, αποκάλυψε ότι εξετάζεται «για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών η τρίτη δόση να καταστεί υποχρεωτική, κυρίως για την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους».

Μεγάλη η πίεση στο ΕΣΥ

Υπενθυμίζεται πως εξέπνευσε και η διορία που έδωσε η κυβέρνηση στους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα να συνδράμουν εθελοντικά στη μάχη που δίνει το ΕΣΥ ενάντια στον κορωνοϊό, πριν προχωρήσει στη διαδικασία της επίταξης των υπηρεσιών τους.

Το υπουργείο Υγείας είχε ζητήσει να λάβει από τους Ιατρικούς Συλλόγους λίστες με τα ονόματα των ιδιωτών γιατρών που επιθυμούν να συνδράμουν στη μάχη ενάντια στην πανδημία σε νοσοκομεία σε Βόρεια Ελλάδα, Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ανάγκη για περίπου 100 παθολόγους και πνευμονολόγους, ωστόσο, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, μέχρι αργά τη Δευτέρα οι ιδιώτες γιατροί που ανταποκρίθηκαν δεν φθάνουν ούτε τους μισούς.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, εκτιμάται ότι σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία χρειάζονται 100-150 γιατροί, ενώ μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον μόλις 20 ιδιώτες γιατροί.