Αμνηστία στον Μιχαήλ Χοντορκόφσκι δίνει ο Πούτιν

Αμνηστία στον Μιχαήλ Χοντορκόφσκι δίνει ο Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέπληξε τους πάντες ανακοινώνοντας πως δίνει χάρη στον πρώην μεγιστάνα που παραμένει φυλακισμένος εδώ και δέκα χρόνια.

Την καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη Τύπου πραγματοποίησε σήμερα στο Κρεμλίνο ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και όπως αναμενόταν, ήταν γεμάτος εκπλήξεις.

Ο Ρώσος πρόεδρος άφησε την παγκόσμια κοινή γνώμη «με το στόμα ανοιχτό», λέγοντας ότι πρόκειται να υπογράψει ένα διάταγμα με το οποίο θα απονείμει χάρη στον πρώην μεγιστάνα και πολιτικό του αντίπαλο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ο οποίος παραμένει φυλακισμένος από τον Οκτώβριο του 2003.

«Το διάταγμα θα υπογραφεί πολύ σύντομα», δήλωσε ο Πούτιν που εξήγησε ότι είχε λάβει μια επιστολή από τον Ρώσο πρώην ολιγάρχη, με την οποία του ζητούσε χάρη, κάτι που μέχρι τώρα ο φυλακισμένος αρνείτο να κάνει.

«Ο Μιχαήλ Μπορίσοβιτς έπρεπε βάσει του νόμου να γράψει μια επιστολή για να ζητήσει χάρη, κάτι που δεν έκανε. Όμως πρόσφατα έγραψε αυτή την επιστολή και την απηύθυνε σε εμένα ζητώντας μου χάρη. Έχει ήδη περάσει περισσότερα από δέκα χρόνια στη φυλακή, είναι μια σοβαρή τιμωρία. Στην επιστολή του επικαλείται ανθρωπιστικούς λόγους, η μητέρα του είναι άρρωστη, και εκτιμώ ότι μπορούμε να λάβουμε την απόφαση αυτή», είπε ο Πούτιν.

Ωστόσο, μία από τις δικηγόρους του Χοντορκόφσκι, η Καρίνα Μοσκαλένκο, δήλωσε ότι δεν έχει πληροφορηθεί σχετικά: «Δεν μπορώ ούτε να επιβεβαιώσω ούτε να διαψεύσω τις πληροφορίες».

Ο 50χρονος πρώην μεγιστάνας είχε κριθεί ένοχος για φοροδιαφυγή και απάτη στην πρώτη δίκη του το 2005 και ένοχος για κατάχρηση μεγάλου χρηματικού ποσού στη δεύτερη δίκη, το 2010. Αρχικά του είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 14 ετών, που όμως μειώθηκε στη συνέχεια από το Εφετείο στα 11 χρόνια.

Διαβάστε ακόμη: Κίνηση «ματ» του Πούτιν στη σκακιέρα της Ουκρανίας

Αναζητείται ο διάδοχος του Πούτιν
«
Δεν έχω και δεν υπάρχει τίποτε να πω», απάντησε ο Πούτιν στον δημοσιογράφο που τον ρώτησε αν έχει στο μυαλό του κάποιον πιθανό διάδοχό του.

Ο Ρώσος ηγέτης, που δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος και για τέταρτη προεδρική θητεία το 2018, βρίσκεται στο Κρεμλίνο από το 2000, στην τρίτη προεδρική του θητεία έπειτα από ένα διάλειμμα στην πρωθυπουργία (το ρωσικό Σύνταγμα απαγορεύει τρίτη συνεχή προεδρική θητεία).

Όταν ερωτήθηκε ποιος είναι ο «υπ’ αριθμόν 2» πολιτικός στη Ρωσία, ο Πούτιν άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, «παίζοντας» με τους δημοσιογράφους, αφού αναφέρθηκε διαδοχικά στον ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, στον ηγέτη του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, στον ηγέτη του κόμματος Δίκαιη Ρωσία Σεργκέι Μιρόνοφ, και στον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

«Θεωρώ ότι το έργο της κυβέρνησης είναι ικανοποιητικό», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος για τον Μεντβέντεφ, και πρόσθεσε ακόμη: «Φυσικά, στο πλαίσιο αυτού του έργου, υπάρχουν πράγματα που θα μπορούσαν κατά τη γνώμη μου να γίνουν κατά πιο ενεργητικό τρόπο, πιο αποτελεσματικά, εγκαίρως. . . υπάρχουν πράγματα που καθυστερούν. Πιστεύω ότι οι δυνατότητες αυτής της κυβέρνησης απέχουν πολύ από το να έχουν αξιοποιηθεί».

Διαβάστε ακόμη: Τα «πλοκάμια» των ολιγαρχών

Ελεύθερες και οι «Pussy Riot»
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιβεβαίωσε ότι τα δύο φυλακισμένα μέλη του συγκροτήματος των «Pussy Riot» θα απελευθερωθούν βάσει του νόμου περί αμνηστίας, αλλά χαρακτήρισε παράλληλα επαίσχυντη την διαμαρτυρία τους εναντίον του σε μια εκκλησία.

Η 24χρονη Ναντέζντα Τολοκονίκοβα και η 25χρονη Μαρία Αλιόχινα εκτίουν ποινή φυλάκισης δύο ετών για μια «πανκ προσευχή» που είχαν πει με το συγκρότημά τους κατά του Πούτιν και των δεσμών του με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας στον κύριο καθεδρικό ναό της Μόσχας.

Οι δύο γυναίκες αναμενόταν αρχικά να αφεθούν ελεύθερες τον Μάρτιο, αλλά τώρα πιστεύεται ότι θα απελευθερωθούν νωρίτερα βάσει του νόμου περί αμνηστίας που εγκρίθηκε αυτήν την εβδομάδα από την Δούμα (κάτω Βουλή), εν μέρει επειδή είναι και οι δύο μητέρες ανήλικων παιδιών.

Ο νόμος αυτός περί αμνηστίας μπορεί επίσης να επιτρέψει την άρση των κατηγοριών που βαρύνουν τους 30 ακτιβιστές που είχαν συλληφθεί κατά την διάρκεια διαμαρτυρίας της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace εναντίον της εξόρυξης πετρελαίου στην Αρκτική και την αποφυγή έτσι της δίκης τους, απομακρύνοντας από το προσκήνιο δύο θέματα που κρίνονται ως ενοχλητικά στις σχέσεις της Ρωσίας με την Δύση προτού η πρώτη φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες τον Φεβρουάριο.

Ωστόσο, ο Πούτιν είπε ότι ο νόμος αυτός περί αμνηστίας δεν καταρτίστηκε έχοντας υπόψη τους ακτιβιστές της Greenpeace ή τις δύο φυλακισμένες Pussy Riot. «H αμνηστία δεν συνδέεται ούτε με την Greenpeace, ούτε με αυτό το συγκρότημα. Δεν λυπήθηκα που αυτά κατέληξαν πίσω από τα κάγκελα. Λυπήθηκα που επιδόθηκαν σε μια τόσο επαίσχυντη συμπεριφορά, η οποία ήταν κατά την άποψή μου προσβλητική για την αξιοπρέπεια των γυναικών. Ξεπέρασαν όλα τα όρια», είπε ο Πούτιν.

Διαβάστε ακόμη: Ρωσία και Καναδάς ερίζουν για την Αρκτική