Amvrosia Gourmet: Aπό την ελληνική γη στα Great Taste Awards

Amvrosia Gourmet: Aπό την ελληνική γη στα Great Taste Awards

O Σταύρος Στυλιανίδης μιλά στο FortuneGreece.com για τη θερμή υποδοχή που βρίσκουν τα βραβευμένα προϊόντα της οικογενειακής επιχείρησης στο εξωτερικό.

Στα χνάρια των θεών του Ολύμπου βαδίζει η Amvrosia Gourmet, η οποία εδώ και 20 χρόνια δραστηριοποιείται στον χώρο των εξειδικευμένων τροφίμων μεσογειακής διατροφής κάνοντας γνωστά στο εξωτερικό τα προϊόντα της ελληνικής γης σε μορφή πατέ.

Η εταιρεία που είναι ιδιαιτέρως γνωστή εκτός συνόρων -τόσο στο κομμάτι του catering όσο και σε εκείνο του retail- αποφάσισε μόλις τα τελευταία δύο χρόνια να δώσει έμφαση στην ελληνική αγορά. Το 1994 ο Κλεώνυμος Στυλιανίδης, ο οποίος είχε χρόνια παρουσία στον κλάδο παραγωγής τροφίμων, βλέποντας τον αυξανόμενο ανταγωνισμό αποφασίζει να κάνει κάτι καινοτόμο για τα δεδομένα της Ελλάδας. Δίνει έμφαση στη μεσογειακή διατροφή και τα πατέ. Μέχρι τότε υπήρχε μόνο το πατέ ελιάς που έφτιαχνε ο εκάστοτε ελαιοπαραγωγός. Ο Κλεώνυμος το εξέλιξε και δημιούργησε και άλλα προϊόντα, όπως πατέ λαχανικών και αρωματικά βότανα σε λάδι.

Το όνομα της εταιρείας δεν δόθηκε τυχαία. Ούσα ελληνική έπρεπε να διαφημίζει με κάθε τρόπο την ελληνικότητά της και η λέξη αμβροσία ήταν η πιο κατάλληλη για να περάσει το μήνυμα του ποιοτικού φαγητού και ταυτοχρόνως να γίνει η σύνδεση με την ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας. Το δεύτερο συνθετικό (το Gourmet) υποδήλωνε την ιδιαιτερότητα του προϊόντος, αφού τότε το πατέ ήταν προνόμιο μόνο της γαλλικής κουζίνας.

Από το 2001 η διοίκηση της οικογενειακής επιχείρησης Στυλιανίδη έχει περάσει στους δύο γιούς του, με επικεφαλής τον Σταύρο, ο οποίος μιλώντας στο FortuneGreece.com τονίζει ότι η ενασχόληση με την επιχείρηση του πατέρα του ήταν κάτι που τον έθελγε. «Όταν ξεκινήσαμε δεν ήταν ευρέως διαδεδομένη η μεσογειακή διατροφή, ούτε τα ελληνικά προϊόντα ήταν τόσο γνωστά στο εξωτερικό. Αυτήν τη στιγμή η ζήτηση είναι μεγάλη σε παγκόσμιο επίπεδο».

1/3

Με σπουδές πάνω στη διοίκηση επιχειρήσεων και τον τουρισμό ήταν ο πλέον κατάλληλος για να αναλάβει καθήκοντα, καθώς η Amvrosia Gourmet έχει ισχυρή παρουσία και στον ξενοδοχειακό κλάδο όσον αφορά το catering. Τα πατέ ελιάς στάθηκαν αντίδοτο στην κρίση, με τον Σταύρο να αποκαλύπτει πως «η φετινή χρονιά θα κλείσει με μια άνοδο της τάξης του 30%».

Σήμερα η Amvrosia Gourmet καλύπτει τις ανάγκες του μεγαλύτερου μέρους της Ευρώπης μέσω μεγάλων ευρωπαϊκών δικτύων διανομής σε χώρες όπως  Γερμανία, Αγγλία, Ισπανία, Γαλλία, Νορβηγία, Σουηδία, Βέλγιο, Ολλανδία και Δανία λαμβάνοντας παράλληλα πολύ θετικά μηνύματα από τη Ρωσία, την Ιαπωνία και την Κορέα. Πριν από λίγες μέρες εστάλησαν και τα πρώτα δείγματα στην αμερικανική αγορά και αυτήν την περίοδο διεξάγονται συζητήσεις με την Αυστραλία. Η εξαγωγική προσπάθεια υποστηρίζεται και από τη συνεχή παρουσία σε μεγάλες διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού, όπως η SIAL και η ANUGA.

Δυνατό χαρτί στα χέρια της εταιρείας είναι η σειρά Simply Greek- Απλά Ελληνικά, την οποία λάνσαρε τον Μάρτιο του 2012 και η οποία έχει ιδιαίτερη απήχηση. Αρκεί να σας πούμε ότι η ελληνική σάλτσα τομάτας σκόρδου κατάφερε ανάμεσα σε 8.807 προϊόντα να κερδίσει το χρυσό βραβείο Great Taste Award σε διαγωνισμό στο Λονδίνο! Πλέον η συγκεκριμένη σάλτσα βρίσκεται πρώτη σε πωλήσεις, παίρνοντας την πρωτοκαθεδρία από τα πατέ λαχανικών για τα οποία φημίζεται η Amvrosia Gourmet.

Στο εργοστάσιο δυναμικότητας χιλίων βάζων την ώρα παράγονται πατέ και σάλτσες σε βάζα των 100 έως 280 γραμμαρίων και τα συστατικά τους, στον μεγαλύτερο όγκο τους, προέρχονται από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Οι έλεγχοι στους οποίους υποβάλλονται τα προϊόντα, τα οποία παστεριώνονται, είναι διαρκείς και επειδή είναι χωρίς συντηρητικά και πρόσθετα χημικά θα πρέπει να συντηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου. Ο Σταύρος τονίζει πως μετά το άνοιγμα το βάζο θα πρέπει να τοποθετείται πάντα σε ψυγείο. Είναι επίσης σημαντικό αφού έχει ανοιχτεί η συσκευασία να τοποθετήσουμε λίγο ελαιόλαδο προκειμένου να συντηρηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Που μπορείτε να βρείτε τα προϊόντα Amvrosia Gourmet:
Σε μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες & Delicatessen stores, τροφοδοσίες κρουαζιερόπλοιων, βιοτεχνίες ζυμαρικών & αρτοποιίας, παρασκευασμάτων κρέατος, επεξεργασίας και παραγωγής finger food, καθώς και σε μεγάλα δίκτυα διανομής.

Διαβάστε ακόμη: Το πιο λαχταριστό, βιολογικό, σοκολατένιο Κοχύλι