Αναχώρησαν τα πρώτα λεωφορεία με πρόσφυγες από την Ειδομένη

Αναχώρησαν τα πρώτα λεωφορεία με πρόσφυγες από την Ειδομένη

Η διαδικασία εκκένωσης θα διαρκέσει μερικές μέρες και σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, οι πρόσφυγες θα μεταφέρονται σε κέντρα φιλοξενίας που έχουν ήδη ετοιμαστεί.

Απολύτως ομαλά εξελίσσεται, σύμφωνα με την αστυνομία, η μετεγκατάσταση των προσφύγων, από την περιοχή της Ειδομένης. Όπως έγινε γνωστό, μέχρι στιγμής έχουν φύγει 340 πρόσφυγες, με έξι λεωφορεία, οι οποίοι έχουν προορισμό οργανωμένες δομές φιλοξενίας, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

«Στόχος της κυβέρνησης είναι, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, να εκκενωθεί η Ειδομένη», τόνισε ο εκπρόσωπος για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης.

Μιλώντας στο “Mega” σημείωσε πως την τελευταία εβδομάδα μετακινήθηκαν 2.500 άτομα από την Ειδομένη προς κέντρα φιλοξενίας και τη Δευτέρα μερικές εκατοντάδες. Όπως υπογράμμισε, υπάρχουν επτά στεγασμένοι χώροι και δυο με σκηνές που είναι επαρκείς και αξιοπρεπείς για να διαμείνουν οι πρόσφυγες.

Ερωτηθείς γιατί δεν επιτράπηκε η παρουσία δημοσιογράφων στην Ειδομένη, υποστήριξε ότι “σε τέτοιες επιχειρήσεις, σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν περιοριστικά μέτρα” για να συμπληρώσει ότι κρίθηκε πως στην πρώτη φάση της επιχείρησης “δεν θα έπρεπε να είναι πολλές κάμερες”, εκτιμώντας πως “το επόμενο διάστημα τα πράγματα θα είναι πιο χαλαρά”.

Σε ότι αφορά την κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά και στο Ελληνικό, σημείωσε ότι κατασκευάζονται χώροι φιλοξενίας στην Ελευσίνα, στη Νίκαια και στα Οινόφυτα για να μεταφερθούν οι πρόσφυγες.

Η συντριπτική πλειονότητα των μεταναστών δεν θέλει να μείνει στην Ελλάδα και οι περισσότεροι «καταλαβαίνουν ότι τα περιθώρια να συνεχιστεί το ταξίδι στην Ευρώπη είναι περιορισμένα» σημείωσε ο κ. Κυρίτσης, διευκρινίζοντας ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας μετεγκατάστασης, ορισμένοι θα αναχωρήσουν για χώρες της ΕΕ, άλλοι θα επιστρέψουν στις πατρίδες τους και άλλοι θα παραμείνουν στην Ελλάδα.

Ερωτηθείς για το αν θα παραμείνει στη θέση του εκπροσώπου της κυβέρνησης για το προσφυγικό, μετά την ορκωμοσία του ως βουλευτής, είπε ότι ο ίδιος θα ήθελε να παραμείνει, αλλά πρόσθεσε: «δεν είναι δικιά μου απόφαση».

Μέχρι να αδειάσει ο καταυλισμός της Ειδομένης θα συνεχιστεί η αστυνομική επιχείριση που αναμένεται να διαρκέσει μέρες

Μέχρι να αδειάσει ο καταυλισμός της Ειδομένης θα συνεχιστεί η επιχείριση της αστυνομίας που ξεκίνησε την Τρίτη νωρίς το πρωί και αναμένεται, η πρώτη της φάση, να ολοκληρωθεί ώσπου να πέσει η νύχτα.

Η διαδικασία εκκένωσης θα διαρκέσει μερικές μέρες, ενώ, σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, οι πρόσφυγες και μετανάστες θα μεταφέρονται σε κέντρα φιλοξενίας που έχουν ήδη ετοιμαστεί.

Χώροι φιλοξενίας υπάρχουν μέχρι στιγμής για περίπου 6.500 άτομα και αναμένονται να δημιουργηθούν σύντομα και άλλα κέντρα, προκειμένου να φιλοξενήσουν τους περίπου 10.000 ανθρώπους που “εγκλωβίστηκαν” στην περιοχή όταν έκλεισε η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ.

Πάντως, όλοι οι πρόσφυγες που βρίσκονταν στον καταυλισμό ήταν ενημερωμένοι από χθες για την επιχείριση με αποτέλεσμα να μη δημιουργούνται εντάσεις και όλα να βαίνουν ομαλά.