Αναδιαρθρώνεται η Goldman Sachs – Ποιες προκλήσεις «βλέπει» η τράπεζα

Αναδιαρθρώνεται η Goldman Sachs – Ποιες προκλήσεις «βλέπει» η τράπεζα
epa07508160 (FILE) - A view of the Goldman Sachs desk at the New York Stock Exchange in New York, New York, USA, 18 January 2019 (reissued 15 April 2019). Goldman Sachs on 15 April 2019 reported their 1st quarter 2019 results, saying their quarterly profit dropped 20 per cent. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα εταιρικά αποτελέσματά τόνισαν πόσο εξαρτημένη παραμένει η Goldman Sachs από την επενδυτική τραπεζική και τις συναλλαγές

Η Goldman Sachs θα «δει» τα τμήματά της να συρρικνώνονται από τέσσερα σε τρία. O CEO David Solomon συγχώνευσε τoν επενδυτικό κλάδο με το τμήμα συναλλαγών της, δημιουργώντας μια μονάδα που θύμιζε σε κάποιους βετεράνους την παλιά Goldman. Μια νεοσύστατη επιχείρηση «λύσεων πλατφόρμας» θα συνδυάσει την τεχνολογία που χρησιμοποιεί η Goldman για την υποστήριξη πιστωτικών καρτών για την Apple και τη General Motors και μια επιχείρηση διαδικτυακού δανεισμού, την GreenSky, την οποία απέκτησε φέτος. «Αυτό είναι στην πραγματικότητα κάτι για το οποίο μιλούσαμε και εργαζόμαστε για το καλύτερο μέρος του έτους», είπε ο Solomon σε συνέντευξή του.  

Η επέκταση στη λιανική τραπεζική ήταν πολύ επικίνδυνη όταν ξεκίνησε το 2016 υπό τον προηγούμενο διευθύνοντα σύμβουλό της, Lloyd Blankfein, και προκάλεσε έντονη κριτική από τους επενδυτές και εντός της τράπεζας καθώς οι απώλειες και το κόστος αυξάνονταν. 

Ο Marcus ήταν επιτυχημένος ως μηχανισμός χρηματοδότησης χαμηλού κόστους, συγκεντρώνοντας πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις πελατών. Ωστόσο, αντί να εμβαθύνει τις συνδέσεις της με τους πελάτες λιανικής της, η Goldman Sachs θα τροποποιήσει την τεχνολογία που στηρίζει τη Marcus  και θα την εντάξει στο τμήμα διαχείρισης περιουσίας. 

Το ερώτημα που αντιμετωπίζει ο Solomon είναι εάν η νέα του δομή θα πείσει τους επενδυτές να προσφέρουν υψηλότερες αποτιμήσεις στην τράπεζά του. Η Goldman τυγχάνει διαπραγμάτευσης λίγο κάτω από τη λογιστική της αξία (PV/PB), κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών, στο x1,05. Συγκριτικά, η Morgan Stanley, συγκριτικά, διαπραγματεύεται περίπου x1,4, με μέσο όρο στην πενταετία x1,32.

Εξαρτημένη…

Τα εταιρικά αποτελέσματά της τόνισαν πόσο εξαρτημένη παραμένει η Goldman από την επενδυτική τραπεζική και τις συναλλαγές. Πιο συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου της τράπεζας ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών, χάρη σε καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα συναλλαγών. Ειδικότερα, η τράπεζα ανακοίνωσε ότι τα κέρδη μειώθηκαν κατά 43% στα 3,07 δισ. δολάρια ή 8,25 δολάρια ανά μετοχή, ξεπερνώντας την εκτίμηση των αναλυτών που συμμετείχαν στην έρευνα της Refinitiv για 7,69 δολάρια. Τα έσοδα υποχώρησαν κατά 12% στα 11,98 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις κατά περισσότερα από 500 εκατ. δολάρια. Οι μειώσεις των κερδών και των εσόδων της Goldman ήταν αναμενόμενες, αφού η περσινή έκρηξη των IPO υποχώρησε φέτος.

Δύσκολες αποφάσεις

Πέρα από τα παραπάνω, αξίζει να επισημανθεί πως η αμερικανική οικονομία ενδέχεται να οδεύει προς μια ύφεση που θα μπορούσε να καταστήσει πιο δύσκολες τις επενδυτικές και επιχειρηματικές αποφάσεις.

Αυτή ήταν η προειδοποίηση του διευθύνοντος συμβούλου της Goldman Sachs, David Solomon, τονίζοντας ότι «είναι καιρός οι επενδυτές να είναι προσεκτικοί». «Αν έχετε μια επιχείρηση που βασίζεται στον κίνδυνο, είναι καιρός να σκεφτείτε πιο προσεκτικά τη διάθεση για ρίσκο», δήλωσε ο Solomon.

«Νομίζω ότι πρέπει να περιμένετε ότι υπάρχει μεγαλύτερη μεταβλητότητα στον ορίζοντα τώρα. Αυτό δεν σημαίνει σίγουρα ότι έχουμε ένα πραγματικά δύσκολο οικονομικό σενάριο.

Αλλά όσον αφορά την κατανομή των αποτελεσμάτων, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες» πρόσθεσε. «Τώρα, δυστυχώς, το ρολόι αρχίζει να χτυπά», είπε ο επικεφαλής τραπεζίτης της Goldman.