Ανακάμπτουν οι τιμές των ομολόγων μετά από την παρέμβαση Λαγκάρντ

Ανακάμπτουν οι τιμές των ομολόγων μετά από την παρέμβαση Λαγκάρντ
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Aνακάπτουν ελαφρώς σήμερα οι τιμές των ομολόγων μετά την μεγάλη υποχώρηση που κατέγραψαν χθες.

H χθεσινή παρέμβαση της επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, στην οποία διαβεβαίωσε ότι οι επόμενες κινήσεις θα είναι «σταδιακές» και «συνδεδεμένες με την πορεία των οικονομικών δεδομένων» φαίνεται να έπεισε εν μέρει τους επενδυτές.

Σε κάθε περίπτωση όμως η πρόθεση της ΕΚΤ να στραφεί σε μία πιο περιοριστική νομισματική πολιτική δεν αμφισβητείται πλέον ούτε από τους Κεντρικούς Τραπεζίτες άλλα ούτε και από μεγάλους θεσμικούς επενδυτές όπως η JP Morgan και η Deutsche Bank, οι οποίοι πλέον λαμβάνουν διακριτικές αποστάσεις από τα ελληνικά ομόλογα. Αντιθέτως, πιο καθησυχαστική εμφανίζεται η Goldman Sachs η οποία εκτιμά ότι οι αρνητικές επιπτώσεις από την αύξηση του κόστους δανεισμού θα μπορούσαν να αντισταθμιστούν εν μέρει από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Στην εγχώρια αγορά και πιο συγκεκριμένα στο ΗΔΑΤ καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές ύψους 18 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 8 αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έκλεισε στο 2,49% -ωστόσο νωρίς το απόγευμα είχε υποχωρήσει στο 2,30%, από 2,41% χθες έναντι 0,26% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,23% από 1,18%.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί ελαφρώς το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,1412 5 δολάρια από το επίπεδο των 1,1423 δολαρίων που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή που για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,1408 δολάρια.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ