Ανακάπτουν σταδιακά οι ευρωπαϊκές αγορές «υπό τη σκιά» της έντασης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Β. Κορέα

Ανακάπτουν σταδιακά οι ευρωπαϊκές αγορές «υπό τη σκιά» της έντασης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Β. Κορέα

Οι επενδυτές αρχίζουν και πάλι να δείχνουν πρόθυμοι να αναλάβουν ρίσκο.

Με άνοδο έκλεισαν χθες όλες οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς εξακολουθούν να ανακάμπτουν από την πρόσφατη ένταση ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Πιονγιάγνκ ενώ ταυτόχρονα, ενισχύονται και από την αποδυνάμωση του ευρώ. «Τις τελευταίες δύο ημέρες βλέπουμε μια ανάκαμψη στις αγορές μετοχών καθώς οι επενδυτές αρχίζουν και πάλι να δείχνουν πρόθυμοι να αναλάβουν ρίσκο», σχολίασε ο Μάικλ Χιούζον της CMC Markets.

Ο ίδιος επισημαίνει, πάντως, πως οι αγορές παραμένουν πιο κάτω από τα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν πριν από μία εβδομάδα, γεγονός που καταδεικνύει ότι «εξακολουθεί να επικρατεί κάποια επιφυλακτικότητα».

Οι μετοχές που εξώθησαν ανοδικά τους βασικότερους δείκτες τιμών των μετοχών στην Ευρώπη ήταν εκείνες των ορυχείων και των πετρελαϊκών. Είχε προηγηθεί άνοδος των τιμών των μετάλλων και βελτιωμένα στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης. Οι μετοχές των Glencore, Boliden, και Anglo American σημείωσαν άνοδο από 3,4% έως 4,2% και παράλληλα οι μετοχές των πετρελαϊκών ενισχύθηκαν κατά 0,7% όπως και γενικότερα οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ο Κρίστοφερ Πιλ, στέλεχος της Tavistock Wealth, επεσήμανε στο Reuters ότι «η εντύπωση που επικρατεί είναι πως η Ευρώπη ανακάμπτει από μια βαθύτατη, πολύ παρατεταμένη ύφεση που έπληξε τον χρηματοπιστωτικό της πυρήνα». Ο ίδιος προσέθεσε ότι «τα διάφορα τραπεζικά συστήματα της Ευρωζώνης αρχίζουν να δείχνουν ότι έχουν επεξεργασθεί όσα συνέβησαν τη διετία 2008-2009 και είναι σε καλύτερη κατάσταση».

Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με άνοδο 0,67% ενώ με άνοδο 0,71% έκλεισαν οι δείκτες Xetra DAX της Φρανκφούρτης και CAC 40 του Παρισιού. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου που έκλεισε με κέρδη 1,21%. Στο μεταξύ, υποχώρησαν οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων χωρών της Ευρωζώνης με υψηλή πιστοληπτική δυνατότητα, όταν διέρρευσε ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δεν πρόκειται να αναφερθεί στην πολιτική της τράπεζας στο επικείμενο συνέδριο των κεντρικών τραπεζών στο Jackson Hole. Σύντομα, όμως, κινήθηκαν εκ νέου ανοδικά όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία που εμφανίζουν ικανοποιητική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της Γερμανίας σημείωσε άνοδο, στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας εβδομάδας, φτάνοντας στο 0,46%.