Ανακοινώσεις άμεσα για μειώσεις στις χρεώσεις κινητής για data

Ανακοινώσεις άμεσα για μειώσεις στις χρεώσεις κινητής για data
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντάται στο Μέγαρο Μαξίμου με τους επικεφαλής των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας με αντικείμενο τη βελτίωση των επιδόσεων της Ελλάδας στους δείκτες ευρυζωνικότητας και ψηφιακής οικονομίας, Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η συνάντηση των εκπροσώπων των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας με τον πρωθυπουργό, η υψηλή φορολογία και τα ακριβά data.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν τον κλάδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας, οι χαμηλές επιδόσεις στους διεθνείς δείκτες ψηφιακής ωριμότητας και οι αναγκαίες επενδύσεις που πρέπει να γίνουν από τις επιχειρήσεις στους τομείς των δικτύων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας. Επίσης συζητήθηκαν η εφαρμογή του νέου νόμου για τις αδειοδοτήσεις, η ειδική φορολογία, καθώς και το ζήτημα του κόστους των δεδομένων της κινητής τηλεφωνίας.

Στη συνάντηση της Παρασκευής, οι διοικήσεις των τριών εταιρειών έθεσαν εκ νέου το ζήτημα της εξαιρετικά υψηλής φορολογίας στην κινητή τηλεφωνία και επανέλαβαν πως υπάρχουν περιπτώσεις πελατών με συμβόλαιο όπου οι φόροι αντιστοιχούν σχεδόν στο 50% του λογαριασμού. Κατά πληροφορίες, έλαβαν εκ νέου υποσχέσεις περί μείωσης στο μέλλον.

Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο Διευθύνων Σύμβουλος της Cosmote Μιχάλης Τσαμάζ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Χάρης Μπρουμίδης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Wind Νάσος Ζαρκαλής.

Από κυβερνητικής πλευράς ήταν παρόντες ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος και ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Αντώνης Τζωρτζακάκης.

Η Ελλάδα κατέχει τα πρωτεία στις ακριβότερες χρεώσεις δεδομένων του ίντερνετ στην Ευρώπη, με τους χρήστες στη χώρα μας να πληρώνουν μέχρι και 30 φορές πάνω για σερφάρισμα από smartphone.

Η χώρα μας είναι στην κορυφή και ακολουθούν Κύπρος, Αγγλία και Ιταλία, με Φινλανδία και Μονακό να είναι πολύ πιο πίσω στις αντίστοιχες χρεώσεις.

Ας σημειωθεί ότι ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι στα 7,5 ευρώ.

Συγκεκριμένα, στον κατάλογο με τα ακριβότερα data της Ευρώπης η κατάταξη έχει ως εξής:

-1η: ΕΛΛΑΔΑ (28,95 ΕΥΡΩ/ GB)

-2η: ΚΥΠΡΟΣ (17,91 ΕΥΡΩ/ GB)

-3η: ΑΓΓΛΙΑ (5,89 ΕΥΡΩ/ GB)

-4η: ΙΤΑΛΙΑ (1,53 ΕΥΡΩ/ GB)

Οι πιο φθηνές χρεώσεις

Αντιθέτως, τις πιο φθηνές χρεώσεις data στην ΕΕ έχουν:

-ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ: (1,03 ΕΥΡΩ/ GB)

-ΜΟΝΑΚΟ: (1,07 ΕΥΡΩ/ GB).

Η μελέτη του ΙΟΒΕ

Σε πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ εμφανίζεται ότι στην Ελλάδα, παρά την αύξηση που καταγράφεται, ο χρήστης καταναλώνει το 1/4 των δεδομένων που καταναλώνει ο Ευρωπαίος χρήστης. Σημειώνεται πάντως ότι οι χρεώσεις προ φόρων είναι μικρότερες.

Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI), η Ελλάδα κατά το τελευταίο έτος σημείωσε πρόοδο σε σχέση με το μέσο όρο στην ΕΕ, αλλά κατατάσσεται στην 26η θέση σε σύνολο 28 κρατών.