Ανακοινώθηκε το πρώτο cluster ανάπτυξης λογισμικού στην Ελλάδα

Ανακοινώθηκε το πρώτο cluster ανάπτυξης λογισμικού στην Ελλάδα

Ένα χρήσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο έρχεται να καλύψει το μεγάλο κενό της αγοράς.

Τη δημιουργία του πρώτου cluster ανάπτυξης λογισμικού στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της «Πάρκο Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας-Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης ΑΕ, Τάσος Τζήκας, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά «ήρθε η ώρα να δείξουμε ότι το λογισμικό μπορεί να γίνει μια στρατηγική βιομηχανία και για την πόλη, αλλά και τη χώρα γενικότερα». Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «ναι μεν υπάρχουν εργαλεία χρηματοδότησης των cluster, μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2016-2020, αλλά εμείς δηλώνουν προς πάσα κατεύθυνση ότι είμαστε αποφασισμένοι να το τρέξουμε άσχετα με τη χρηματοδότηση που θα λάβουμε».

Τη διακήρυξη δημιουργίας του συγκεκριμένου cluster (συνεργατικών σχηματισμών) έχουν ήδη υπογράψει 30 οντότητες, εκ των οποίων σύμφωνα με τον κ. Τζήκα, οι 25 είναι εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού (μισές που μετρούν χρόνια στο χώρο και οι άλλες νεοεισερχόμενοι παίκτες), όλα τα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης και το Μετσόβειο Πολυτεχνείο και ερευνητικά κέντρα, μεταξύ των οποίων και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Πάντως, όπως έσπευσε να επισημάνει ο κ. Τζήκας, το cluster είναι ανοιχτό και μπορούν να συμμετέχουν σε αυτό όσοι το επιθυμούν «ιδίως όλες εκείνες οι εταιρείες, κάποιες εκ των οποίων έχουν εξωστρεφή προσανατολισμό, που θέλουν να βγουν επιθετικά στο παγκόσμιο σκηνικό».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τζήκας επισήμανε ότι τα μέλη της «οικογένειας» του cluster, θα έχουν τη δυνατότητα να βγουν δυναμικά στη διεθνή αγορά σαν ελληνικές εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού, ενώ όπως συμπλήρωσε «με δεδομένο ότι είμαστε σε μια περίοδο που οι τεχνολογίες αλλάζουν και οι εταιρείες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν με κοινό τρόπο τις εξελίξεις, τα μέλη του cluster θα τυγχάνουν της στήριξης και βοήθειας που απαιτείται, ενώ ταυτόχρονα θα παρέχεται η δυνατότητα εξειδίκευσης του ανθρώπινου δυναμικού στο μέγιστο δυνατό βαθμό».

Η «αγορά λογισμικού στην Ελλάδα είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο και ήδη υπάρχει μια νέα γενιά επιχειρήσεων που είναι απόλυτα εξωστρεφής και εξάγουνε στη διεθνή αγορά. Το cluster θα τις φωτίσει, ώστε να γίνουν ακόμα πιο σημαντικοί παίκτες στο παγκόσμιο σκηνικό, ομαδοποιώντας αυτές τις ανάγκες και στόχους», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Τεχνόπολης ΑΕ.

Μεταξύ άλλων ο κ. Τζήκας ανέφερε ότι η χώρα μας έχει χάσει 34 θέσεις σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητά της στο κλάδο των νέων τεχνολογιών και 18 θέσεις στη ψηφιακή της ετοιμότητα και σημείωσε ότι η παραοικονομία εκτιμάται στα 45-65 δισ. ευρώ ετησίως, που «σημαίνει ότι από την ελληνική οικονομία διαφεύγουν 15 δισ. ευρώ το χρόνο». Στο πλαίσιο μάλιστα αυτό τόνισε «εάν από το 1990 η τεχνολογία ήταν βασική πλατφόρμα στις συναλλαγές στη χώρα μας, ενδεχομένως η Ελλάδα θα είχε αποφύγει την οικονομική κρίση».

Επιπλέον, ανέφερε ότι στην Ελλάδα δρουν στον κλάδο της τεχνολογίας 4.200 εταιρείες και τόνισε ότι το 2020 η Θεσσαλονίκη, «πρέπει να αποτελεί το Διεθνές Κέντρο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών , εξέλιξη που θα έρθει με το Brand name”.