«Ανακωχή» μέχρι τις 18 Ιανουαρίου

«Ανακωχή» μέχρι τις 18 Ιανουαρίου
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ EUROGROUP ΕΥΚΛ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ

Η στάση των δανειστών απέναντι στην κυβέρνηση δείχνει να αλλάζει όσο υλοποιούνται οι δεσμεύσεις της.

Για τις 18 Ιανουαρίου προγραμματίζουν την επιστροφή τους στην Αθήνα οι επικεφαλής του κουαρτέτου, ωστόσο, η ημερομηνία θα οριστικοποιηθεί ανάλογα με την πρόοδο της κυβέρνησης στα μέτρα που έχουν ορίσει ως προαπαιτούμενα για να ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι για να καταφθάσουν και πάλι θα πρέπει η κυβέρνηση να ψηφίσει πρώτα το Ασφαλιστικό και τα φορολογικά μέτρα, τα οποία θα αποτελέσουν απαραίτητο συστατικό για το κλείσιμο του επίσημου ελέγχου.

Πηγές με άμεση γνώση της διαπραγμάτευσης υποστηρίζουν ότι μπορεί οι αλλαγές σε Ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό, καθώς επίσης και οι αλλαγές στη φορολογία να αποτελούν συστατικό της πρώτης αξιολόγησης, ωστόσο, θα πρέπει τα σχετικά νομοσχέδια να έχουν ψηφιστεί ή τουλάχιστον να κατατεθούν στη Βουλή πριν την κάθοδο του κουαρτέτου. Για το λόγο αυτό, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η ημερομηνία μπορεί να μετατεθεί για αργότερα, εάν υπάρξουν και πάλι οι γνωστές καθυστερήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι δανειστές εμφανίζονται διατεθειμένοι να δείξουν ευελιξία, καθώς εκτιμούν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα ψηφίσει όλες τις αλλαγές για τις οποίες έχει δεσμευθεί.

Πηγές προσκείμενες στο κουαρτέτο κάνουν λόγο για «αρκετά καρότα» που έχει να περιμένει η κυβέρνηση, ώστε να δεχθεί το «μαστίγιο» των μέτρων, δείχνοντας αρχικά στην επαναφορά του waiver, δηλαδή της κατ’ εξαίρεση αποδοχής των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, την ελάφρυνση του χρέους σε δεύτερη φάση και, τέλος τη συμμετοχή της Ελλάδας στο QE, το πρόγραμμα αγοράς Ευρωπαϊκών ομολόγων από την ΕΚΤ.

Δεν κρύβουν, όμως την αγωνία τους για το κατά πόσο τα συγκεκριμένα «δώρα» θα έχουν πολιτικό όφελος ικανό να «σβήσει» το τεράστιο κόστος, που θα έχουν οι μειώσεις στις συντάξεις και οι αυξήσεις φόρων σε μεγάλες ομάδες, όπως οι αγρότες. Συμπληρώνουν, όμως ότι η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να θέλει να περάσει όλα τα δύσκολα μέτρα στην αρχή της τετραετίας, καθώς στη συνέχεια θα έχει άπλετο πολιτικό χρόνο, όπου τα στοιχεία θα δείχνουν βελτίωση των μεγεθών της οικονομίας.