Ανακοίνωση «βόμβα» από τους Γκλέιζερ για πώληση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Ανακοίνωση «βόμβα» από τους Γκλέιζερ για πώληση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
(File image) Portugal's forward Cristiano Ronaldo is leaving Manchester United with immediate effect, the English Premier League club announced on Tuesday, on November 22, 2022. In a brief statement, United said the decision, which comes a week after Ronaldo gave an explosive TV interview about his frustrations at the club, was made by mutual agreement. (Photo by Pedro Fiúza/NurPhoto) (Photo by Pedro Fiuza / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Την ημέρα που διέκοψαν τις σχέσεις τους με τον Κριστιάνο Ρονάλντο, οι Γκλέιζερ επιβεβαιώνουν ότι συνεργάζονται με συμβούλους για πιθανή πώληση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Οι ιδιοκτήτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ διερευνούν στρατηγικές επιλογές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πλήρη πώληση του ιστορικού αγγλικού ποδοσφαιρικού συλλόγου.

Η οικογένεια Γκλέιζερ συνεργάζεται με οικονομικούς συμβούλους για τη διαδικασία, η οποία θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε μερική πώληση του συλλόγου ή σε επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένης της ανάπλασης γηπέδων και υποδομών, επιβεβαίωσε η ομάδα σε δήλωση την Τρίτη.

«Καθώς επιδιώκουμε να συνεχίσουμε να χτίζουμε στην ιστορία των επιτυχιών του συλλόγου, το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε μια διεξοδική αξιολόγηση στρατηγικών εναλλακτικών λύσεων», δήλωσαν οι Αβράμ Γκλέιζερ και Τζόελ Γκλέιζερ, εκτελεστικοί συμπρόεδροι και διευθυντές της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. «Θα αξιολογήσουμε όλες τις επιλογές για να διασφαλίσουμε ότι εξυπηρετούμε καλύτερα τους θαυμαστές μας».

Το Raine Group συμβουλεύει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για τη διαδικασία, ενώ η Rothschild and Co ενεργεί ως οικονομικός σύμβουλος της οικογένειας Γκλέιζερ.

Οι μετοχές της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ εκτινάχθηκαν έως και 19% αφού το Sky News ανέφερε νωρίτερα τα σχέδια. Έκλεισαν με άνοδο 15% στα 14,94 δολάρια στη Νέα Υόρκη.

Το Bloomberg News ανέφερε τον Αύγουστο ότι οι Glazer θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να πουλήσουν ένα μειοψηφικό μερίδιο στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να αποτιμήσει τον σύλλογο σε περίπου 5 δισ. λίρες (6 δισ. δολάρια).

Η πώληση του συνόλου ή μέρους της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πιθανότατα θα προσελκύσει μια σειρά από μεγάλα ονόματα επενδυτών. Τον Μάιο, η αντίπαλη αγγλική ομάδα Premiership Chelsea FC πουλήθηκε στον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο Todd Boehly και στην εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων Clearlake Capital σε συμφωνία 4,25 δισ. λιρών, μετά από μια ανταγωνιστική διαδικασία δημοπρασίας.

Ωστόσο, οι επενδυτές θα αγοράσουν έναν σύλλογο που μόλις… χώρισε με τον αναμφισβήτητα πιο διάσημο παίκτη του. Μια δημόσια διαμάχη μεταξύ της διοίκησης της Manchester United και του θρύλου του Ολντ Τράφορντ, Κριστιάνο Ρονάλντο, έληξε νωρίτερα την Τρίτη, όταν ο σύλλογος ανακοίνωσε ότι είχε καταλήξει σε αμοιβαία συμφωνία για την αποχώρηση του Ρονάλντο από τον οργανισμό.

Η αποχώρηση του Ρονάλντο πραγματοποιείται «με άμεση ισχύ», ανέφερε ο σύλλογος. Επανήλθε στην ομάδα για τη σεζόν 2021-22 αφού έπαιξε για χρόνια στην Ισπανία και την Ιταλία.

«Ο σύλλογος τον ευχαριστεί για την τεράστια συνεισφορά του σε δύο περιόδους στο Ολντ Τράφορντ», αναφέρει η ανακοίνωση της ομάδας. «Όλοι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ παραμένουν συγκεντρωμένοι στο να συνεχίσουν την πρόοδο της ομάδας υπό τον Έρικ τεν Χαγκ και να εργαστούν μαζί για να πετύχουν στο γήπεδο».

Ο αείμνηστος Μάλκολμ Γκλέιζερ αγόρασε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2005 σε μια εξαγορά με μόχλευση που τη γέμισε με τεράστια χρέη και η οικογένεια από τότε αντιμετωπίζει δυσπιστία από τους σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές. Αν και αυτό μετριάστηκε στα πρώτα χρόνια της ιδιοκτησίας τους, καθώς η ομάδα συνέχισε να κερδίζει τρόπαια υπό τον φημισμένο προπονητή σερ Άλεξ Φέργκιουσον, η δυσαρέσκεια αυξάνεται σταθερά μετά την αποχώρηση του θρυλικού προπονητή το 2013. Από τότε, ο σύλλογος κυκλοφόρησε με προπονητές και ακριβοπληρωμένους παίκτες με μόνο λίγα τρόπαια να επιδεικνύουν κάτι τέτοιο.

Πηγή: fortune.com