Αναμένεται εκ νέου παραίτηση του Μάριο Ντράγκι

Αναμένεται εκ νέου παραίτηση του Μάριο Ντράγκι
epa10038383 Italian Prime Minister Mario Draghi speaks during a press conference at Elmau Castle in Kruen, Germany, 28 June 2022. Germany is hosting the G7 summit at Elmau Castle near Garmisch-Partenkirchen from 26 to 28 June 2022. EPA/RONALD WITTEK Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε από το βήμα της Κάτω Βουλής ότι μεταβαίνει στο προεδρικό μέγαρο άμεσα για να ενημέρωσει τον πρόεδρο της χώρας για τις αποφάσεις του.

Ολοκληρώθηκε στο προεδρικό μέγαρο στη Ρώμη η συνάντηση του προέδρου Σέρτζο Ματαρέλα με τον πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι καθώς ο τελευταίος φέρεται να προέβη σε νέα υποβολή της παραίτησής του. Τη φορά αυτή εκτιμάται ότι έχει γίνει αποδεκτή από τον κ. Ματαρέλα, οδηγώντας τη χώρα σε εκλογές.

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε από το βήμα της Κάτω Βουλής ότι μεταβαίνει στο προεδρικό μέγαρο άμεσα για να ενημέρωσει τον πρόεδρο της χώρας για τις αποφάσεις του.

«Στη 12 το μεσημέρι (ώρα Ιταλίας, δηλαδή 1 μ.μ. Ελλάδας) θα είμαι πίσω εδώ», είπε στον πρόεδρο της βουλής ο κ. Ντράγκι, ο οποίος έγινε δεκτός στο βήμα εν μέσω έντονων χειροκροτημάτων από την ολομέλεια. «Τα κάναμε όλα μαζί την τελευταία περίοδο», είπε χαμογελαστός στους βουλευτές που τον χειροκροτούσαν.

Ο κ. Ματαρέλα, που δεν είχε αποδεχθεί προ ημερών την υποβολή παραίτησης του κ. Ντράγκι, καλώντας τον να συνεχίσει στον πρωθυπουργικό θώκο, αναμένεται να έχει κάνει δεκτή αυτή τη φορά την αποχώρηση του τεχνοκράτη πρωθυπουργού. Η συνάντησή τους στο προεδρικό μέγαρο διήρκεσε κάτι λιγότερο από 40 λεπτά.

Ακολούθως ο κ. Ματαρέλα θα δεχθεί τους προέδρους της Γερουσίας και της Κάτω Βουλής για τα διαδικαστικά.

Ο ιταλικός Τύπος σχολιάζει ότι η Ιταλία ετοιμάζεται για κάτι εξαιρετικά σπάνιο στην πολιτική ιστορία της χώρας, δηλαδή μια προεκλογική εκστρατεία εν μέσω καλοκαιριού. Σύμφωνα με την έγκυρη εφημερίδα La Repubblica, οι εκλογές αναμένεται να προκηρυχθούν για τις 2 ή 9 Οκτωβρίου. Κατά την κρατική τηλεόραση πιθανή ημερομηνία είναι και η 25η Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Ντράγκι υποχρεώνεται να αποχωρήσει καθώς τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού απέσυραν την υποστήριξή του στην κυβέρνησή του.

Το μεγαλύτερο από αυτά, το «Κίνημα των Πέντε Αστέρων», συνέρχεται στο γραφείο του στη βουλή από τις 11 το πρωί ώρα Ελλάδος για να λάβει αποφάσεις.

Στο μεταξύ το χρηματιστήριο του Μιλάνο άνοιξε με κάθετη πτώση, με τον γενικό του δείκτη να καταγράφει απώλειες της τάξης του 2,23%. Παράλληλα το spread των ιταλικών ομολόγων με τα γερμανικά άνοιξε περαιτέρω στις 246 μονάδες βάσης (ή 2,46%), με την απόδοση αναφοράς να ανέρχεται στο 3,70%.